Празници / фестивали

Участие на Полския институт във Водна кула арт фест 2011

Адам Климчак, Мариуш Солтишик, Томаш Матушак

Участие на Полския институт във Водна кула арт фест 2011


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на Водна кула арт фест 2011
с участието на авторите от Полша Адам Климчак и Мариуш Солтишик
                                                                                  
24 юни 2011 г., петък, 18 ч., 
Водната кула, кв. Лозенец
(ъгъла на ул. „Галичица” и „Теодосий Търновски”)


През 2006 г. Сдружение „ИМЕ” организира първия фестивал Водна кула арт фест. Мястото беше и все още е Водната кула в кв. Лозенец. Социалното изкуство, разпиляно из града, изкуството, което е активно в алтернативни градски пространства, което е мислено като конструиращо града – това ще видите от над 150 световни и български творци от 24 до 30 юни 2011 г. на петото издание на фестивала. Маршрутът на тези 6 дни, в които ще бъдат представени съвременни автори, занимаващи се с видеоарт, музика, пърформанс, театрални и киноформи, ще бъде Водната кула в Лозенец, Централната минерална баня, Подземие Сердика и Изложбена зала Рока България.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Адам Климчак – завършва Художествената академия в Лодз (живопис и графика). Автор на скулптурни и фотографски обекти, “site-specific” мултимедийни инсталации, пърформанси и визуални послания, вдъхновени от архитектурата и пейзажа. Осъществява ефимерни проекти, като сблъсква символиката на абстрактното с реалността на митовете и личните истории. Участник и съавтор на много международни творчески срещи. Участва в Artists in Residence Program в ArtOmi, Ню Йорк - 1997 и Manorhamilton, Ирландия - 1998, 2009. Един от съоснователите и мениджър на „Galeria Wsсhodnia” в Лодз, която излага изкуство от различни дисциплини – пърформанси, инсталации, видеоинсталации и др. От мнозина критици тя е причислявана към най-важните полски галерии през 80-те години на ХХ в.

Мариуш Солтишик – художник, автор на документални филми, преподавател. Завършил е Художествената академия в Лодз, където живее и работи. През 1991-1992 следва в Белгия - L’Ecole des Arts Plastiques et Visueles de l’Etat. Работи върху видео, скулптура, инсталации, включващи такива ирелевантни материали като светлина или дим. Автор (инициатор) куратор на изложбата ‘HUB or SChAB по време на Mediations Biennale 2010 в Познан, Полша; автор и един от кураторите на събитията CamouFlash в Лодз, Полша, Дрезден в Германия. Co-куратор Mad March събития в Лодз, Полша.


• 25 юни 2011 г., събота, 20-23 ч., 
Централна минерална баня

Томаш Матушак – завършва Художествената академия в Лодз, живопис и графика (литография) при проф. Йежи Грабовски и проф. Ришард Хунгер. От 2007 е асистент в ателието по скулптура на Академията за изящни изкуства „В. Стшемински” в Лодз. Има работи от областта на фотографията, скулптурата.


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
24.06.2011 г. 14:48
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12796-uchastie-na-polskiya-institut-vav-vodna-kula-art-fest-2011