Празници / фестивали

"Сцена край реката" привлича русенци с оперни спектакли

Примата на Националната опера и балет Веса Тонова ще участва в „Жизел”

◊ СЪБИТИЕТО

"Сцена край реката" е мотото на летния фестивал, който се открива в началото на месец юли. Идеята на организаторите е както през март има музикални дни, така и през лятото русенци да се насладят на класическите оперни произведения.

От 1 до 15 юли на сцената на Летния театър - Военен клуб публиката ще има възможност да гледа най-доброто от света на операта.


◊ В ПРОГРАМАТА

Държавна опера - Русе е подготвила спектаклите „Кармина Бурана” – Карл Орф, „Аида” – Джузепе Верди, „Прилепът” - Йохан Щраус, балетът „Жизел” - Адолф Адам.

Не може да се отминат имената на солистите, които ще се изявят на сцената на летния фестивал. Това са: Венцеслав Атанасов, Калуди Калудов, Елена Баръмова, Мария Цветкова, Георгиос Филаделфевс, Андреана Николова, Александър Крунев и други. В балета „Жизел”, който зрителите ще гледат на 11 юли, ще участва примата на Националната опера и балет Веса Тонова. Известният тенор Бойко Цветанов освен че ще участва в програмата на русенския фест, но и ще бъде ръководител на 10-дневно обучение, в което ще се включат студенти от цял свят.

Летният музикален фестивал е под егидата на областния управител на Русе Пламен Стоилов. Не може да се отмине и фактът, че Военният клуб продължава да привлича вниманието на обществото с инициативите и също възражда старата традиция да бъде средище за културен живот. Адмирации заслужава опитът и усилията Русе да се възроди като културен център. Градът е с възможности и те трябва да се използват, убедени са инициаторите на музикалния фестивал.

През последните години Русенската опера през летните месеци организира концерти на градския площад, като по този начин закриваше и творческия сезон. Ще припомня още един факт на читателите, че през 2006 година известният цигулар Владимир Владигеров също успя да привлече вниманието на меломаните с тридневния фест „Филмови нощи Херберт фон Караян”, посветен на 250-годишнината от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Тогава той не пропусна да отбележи, че подобни форуми във Виена са стара културна традиция и те трябва да се случват и в Русе, защото това е пътят да се възпитава поколението към хубавата музика. Настоящият музикален фестивал вероятно ще запълни една празнина, която е наслагвана с години наред у нас, и ще положи началото на позабравена традиция.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
21.06.2011 г. 14:45
Посетено:
1530
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12777-stsena-kray-rekata-privlicha-rusentsi-s-operni-spektakli