Празници / фестивали

Варненската филхармония открива 85-то издание на ММФ "Варненско лято"

Премиера на Първа симфония от Милко Коларов

Варненската филхармония открива 85-то издание на ММФ "Варненско лято"


◊ СЪБИТИЕТО

85 Международен музикален фестивал „Варненско лято” 2011 се откри на 18 юни от 20.00 ч. във Фестивален и конгресен център Варна, по традиция от Варненската филхармония, с Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров.

Създадената в 1922 г. творба е била изпълнена за първи път от братя Владигерови пред варненска публика на първите Български народни летни музикални тържества, които се провеждат от 23 юли до 1 август 1926 г. и по-късно прерастват в ММФ „Варненско лято”.

В програмата за първия концерт на 85-то фестивално издание ще прозвучи и създадената специално за фестивала от варненския композитор, диригент и музикален педагог, професор Милко Коларов, Първа симфония за голям симфоничен оркестър.

За премиерата пристига специално световноизвестният български диригент Росен Миланов. Освен двете български творби от учителя и ученика Владигеров – Коларов, ще бъде изпълнен и Концерт за пиано №1 от Чайковски със солист великолепния пианист Людмил Ангелов.


◊ ТВОРЦИТЕ

 

Определян като "една от най-обещаващите фигури сред младото поколение диригенти" (The Seattle Times, 2009 г.), Росен Миланов наскоро получава още едно признание с назначението за музикален директор на Принстънския симфоничен оркестър. Освен това, той продължава ангажиментите си като артистичен директор на Филаделфийската филхармония към Ман Център за сценични изкуства, Нов симфоничен оркестър, България и Symphony In C. През последните артистични сезони Росен Миланов дирижира Националния симфоничен оркестър - Вашингтон, Филхармония Рочестър, Симфоничен оркестър Хиого, Япония, Китайската филхармония, Кралския национален шотландски оркестър, Симфоничен оркестър на Би Би Си, Ротердемска филхармония, редовно работи с Филхармонията на Сеул, в продължение на няколко години бе и диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Музикалното си образование Росен Миланов получава в ДМА Панчо Владигеров, Джулиард Скул в Ню Йорк и Къртис Институт във Филаделфия. Носител е на Наградата за изключителен принос към българската култура, а през 2005 г. е избран в България за Музикант на годината.

Людмил Ангелов, роден във Варна, завършва ДМА в София. Отличен е с награди от международните конкурси Фр. Шопен (Полша, 1985), Палм Бийч (САЩ, 1990) Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997). Концертира в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг и др. Живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone,Danacord. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Шопеновия институт във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin. През 2009-2010 осъществява изключително успешните проекти Интеграл от 6 концерта с музика на Шопен и запис на петте клавирни концерта на П. Владигеров за английската компания Toccata Classics. Носител е на наградата Аполон Токсофорос и е член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо.

Роден през 1946 г., известният композитор, диригент и педагог Милко Коларов отбелязва през 2011 своята 65-годишнина. Възпитаникът на Музикалната академия в София завършва с отличие две специалности - композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев, специализира в Париж. Развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, ръководи като музикален директор Габровския камерен оркестър, става един от основателите на международния фестивал „Дни на камерната музика” и свързва трайно името си с Варненския камерен оркестър „Симфониета”. Професор по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране, отличен с редица авторитетни наши и международни награди, предложен за почетен гражданин на Варна, Милко Коларов е едно от значимите имена в съвременния музикален живот на България. Член на журита на български и международни музикални конкурси, председател на фондация „Добри Христов”. Милко Коларов пише във всички музикални жанрове: оперна, камерна, хорова, ораториална, балетна, симфонична, театрална и филмова музика. Негови произведения са издавани, записвани и изпълнявани с успех в Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Чехия, Япония, Полша, Франция и САЩ.

 


◊ ПРЕМИЕРНАТА ТВОРБА

 

За Първа симфония за голям симфоничен оркестър от Милко Коларов проф. Пенчо Стоянов пише: „Ученик на Панчо Владигеров, Милко Коларов следва своя собствен път и създава произведения, в които разкрива нови и интересни страни в съвременния музикален език, в които дълбоко е запазена връзката с големите национални и световни традиции. В такъв аспект, симфонията отразява неговите виждания, вълнения и мисли, творческата и гражданска позиция на съвременен композитор, който не признава компромисите и следва интуицията си. В трите части на произведението – Andante sostenuto, Intermedia и Allegro barbaro – последователно и логично се развива идея, която най-точно отговаря на симфоничното мислене, на сериозното и дълбоко усещане за процесуалност, драматургия и форма... Високият професионализъм, богатата оркестрова техника и майсторски изградената партитура са намерили реален израз в едно произведение, заслужаващо адмирации и най-висока оценка.”

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
18.06.2011 г. 21:45
Посетено:
1601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12756-varnenskata-filharmoniya-otkriva-85-to-izdanie-na-mmf-varnensko-lyato