Празници / фестивали

София филм фест отново в Сливен

16-18 юни 2011 г.

◊ СЪБИТИЕТО

Празникът на киното в трите фестивални дни (16-18 юни 2011 г). в града под Сините скали се организира за втора поредна година от Община Сливен и София филм фест / Арт фест. Осъществяването на културното събитие стана възможно чрез подкрепата на програма „Медиа Мундус” на Европейския съюз и Националния филмов център - София.

Проектът „Операция КИНО”, осъществяван през 2010 и 2011 г. от екипа на Арт фест, допринесе за  организирането и присъствието на „София филм фест в Сливен” в юнските дни на настоящата година. С общия проект „Операция КИНО” водещите фестивали на България (София), Румъния (Клуж), Босна и Херцеговина (Сараево), Турция (Истанбул) и програма „Медиа Мундус” обединяват усилията си за предоставяне за зрителите на „алтернативно на Холивуд кино” и за разширяване обсега на ценителите на киноизкуството, създавано от европейските страни. Програмата през годините обхваща ленти, показвани на изданията на София филм фест в столицата, в Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Сливен, Габрово и др.
           

◊ ПРОГРАМАТА

В Сливен началото на фестивалната проява (16 юни 2011 г.) бе поставено с откриването й в Драматичния театър „Стефан Киров” (където се прожектират филмите) в присъствието на директора на София филм фест Стефан Китанов, на областния управител Марин Кавръков, представители на отдел „Култура и вероизповедания” в общината и любители на „седмото изкуство”. Траурният ден в страната заради катастрофата, отнела живота на осем човека, почетоха и организаторите на кинофестивала: с минута мълчание преди представянето на първия филм в програмата и отлагане на предвидения рок-концерт.
           
Замисълът - за представяне като едно от основните  направления в програмата на „младото българско кино”,  започна с премиерната за „града на войводите” прожекция на „Лов на дребни хищници” (реж. Цветодар Марков, създавал филма повече от 10 години, сценарист Християн Ночев). Те и някои от актьорите участваха в разговор с присъстващите. Филмът, ориентиран към „младата аудитория и към всички хора”, е изграден от млади творци и третира проблемите на нравствените ценности на израсналите в условията на „прехода” българи – с акцент на приятелството като един от моралните стожери между хората. Участват „младите”  М. Вълев, Бойко Кръстанов, както и Силвия Петкова, Владимир Георгиев, Яна Титова, и утвърдените и обичани творци Христо Шопов и Стефан Мавродиев. Филмът е отличен през 2010 г. с наградата „Златна роза” в категория „най-добър актьор” – за Мариян Вълев, както и с награди за операторско майсторство на Антон Бакарски и присъден приз от критиката.
           
В завършващия, трети ден, сливенци ще видят специалната, премиерна за града, прожекция на „Лора от сутрин до вечер”, дебютна лента на режисьора
Димитър Коцев-Шошо, с присъствие на част от екипа по време на срещата със зрителите. Чрез главната героиня се разкриват бушуващи и сменящи диапазона си чувства у млада жена, възвърнала доверието, силата на приятелството и любовта. Същия ден любителите на късометражното кино ще се запознаят с „подборката” от този жанр филми в програмата „Операция КИНО”. Тук са включени новият филм на Надежда Косева „Втори дубъл” (участват Стефан А. Щерев и Светла Цоцоркова); с   лентата „Умни момичета” (победител и носител на приз от фестивала в Сараево „Sarajevo City of Light”), както и  с филмите „Ремонт” и „У дома”, подкрепени от фондация „Роберт Бош”.
           
Копродукцията между Босна и Херцеговина, Франция, Словения, Германия, Великобритания, Белгия и Сърбия „Цирк „Колумбия” (награда на публиката от фестивала в Сараево, 2010 г., реж. Данис Танович) разкрива трудните пътеки на човешкия избор и взаимоотношения - на фона на политическия разпад на Югославия, отцепването на Хърватска и бомбите от сърбите над Дубровник. Впечатлява с искреност и автентичност на художествените внушения играта на Мики Манойлович, Борис Лер, Йелена Ступлянин, Мира Фурлан и др.
            
Чрез „историческия фон” от 1917 година в Русия и „акта на революцията”, във филма на руския режисьор Алексей Балабанов е представена художествено и със средствата на киноразказа съдбата на младия и извървяващ криволичещия път към себе си доктор Поляков. Сценарият е изграден по мотиви от сборника с разкази „Записки на младия лекар” от
Михаил Булгаков (сц. Сергей Бодров-син, оператор Ал. Симонов, с участието на актьорите Леонид Бичевин, Ингеборге Дапкунайте, Андрей Панин, Светлана Писмиченко и др.).
           
Любителите на изкуството на киното ще оценят драмата на героите във филма „Мед” (награда на Екуменическото жури от “Златна мечка”, Берлин, 2010 г.) на турския режисьор Семих Капланоглу, който – заедно с Орчун Коксал - е и сценарист на лентата. В ролите се изявяват актьорите Бора Алташ, Ердал Бешикчьоглу, Тюлин Йозен.
           
На „София филм фест 2011” сливенци ще видят и определяния от кинокритиката като „първия югославски комерсиален ъндърграунд филм” „Светкавици” (реж. Радивое Андрич, сценарист Душан Анджелич, в ролите Борис Миливоевич, Сергей Трифунович, Мая Манджука, Милица Вуйович и др.). Филмът, замислен и изграден като „градска комедия”, поставя и някои „вечни въпроси” и етически категории, като тези за силата на приятелството, вината и прошката.
           
Артистичната атмосфера на Париж, въздействието на известния оркестър на Болшой театър, гостувал в театър „Шатле”, зрителите ще усетят в лентата на режисьора Раду Михайлеану „Концертът” (оператор Арман Амар, музика Лоран Даян, в ролите Мелание Лоран, Алексей  Гушков, Валерий Баринов, Дмитрий Назаров, Миу Миу и др). Те ще се насладят на тържеството на изкуството,  което прекрачва преградите на етническите  и възрастовите възбрани, за да надмогне обстоятелствата и времето.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.06.2011 г. 14:29
Посетено:
1496
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12747-sofiya-film-fest-otnovo-v-sliven