Празници / фестивали

Шопски празник в гр. Елин Пелин

Що е европейско – Оно е от шопско

◊ СЪБИТИЕТО

„Що е европейско – Оно е от шопско” – това е девизът на шопския празник в община Елин Пелин. Той започна  на „Свети Дух” в понеделник със селищен празник в м. ”Църквето” с участието на оркестър „Средец” и ще продължи до 19 юни (неделя).

Вторникът бе посветен на спорта – организирани бяха различни турнири и състезания. А срядата е отредена на изкуството и литературата. Вечерта в библиотеката от 18 ч. ще гостуват акад.
Антон Дончев, акад. Георги Марков, проф. Венцеслав Кисьов и д-р Иван Гранитски, ще бъдат представени най-новите им книги.

Елинпелинци смятат тази среща за един от гвоздеите на програмата и очакват много от общуването си с известните дейци на литературата и науката. Ще бъде открита и изложба на местни художници.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

В програмата на празника в следващите дни са включени спектакълът на театър „Искри и Сезони” „Втори меден месец” от Мортимър и Кук с участието на актьорите Антон Радичев, Искра Радева, Елена Кънева, Стефан Стефанов и др. Концерти ще имат Валя Балканска, Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл, Етрополският духов оркестър, „Шик и Трик”, Румънеца и Енчев, Шопски и Правешки ансамбъл, Мирослав Илич и др. Активно участват в проявите и местните самодейни състави, които са подготвили концерт „Това сме ние, шопето”. Ще има и детско шоу „Цветята на Елин Пелин” и изложба на домашни любимци. 

В събота в храм „Св. Николай Чудотворец” ще бъдат посрещната древнославянски светини и ще се състои литийно шествие.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
14.06.2011 г. 22:54
Етикети:
фолклорсрещи с писателишописрещифестивалиЕлин Пелин
самодейци
празненства
шопски празник
Посетено:
3922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12721-shopski-praznik-v-gr-elin-pelin