Празници / фестивали

Свръхдоза българско кино на кинофестивала в Балчик

29 български продукции в надпревара за „Балчишкото злато”

Свръхдоза българско кино на кинофестивала в Балчик


◊ ЗА КЪСОМЕТРАЖНИЯ ФЕСТИВАЛ В БАЛЧИК

114 филма

От 18 до 25 юни

9-то издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”

114 филма = 65 игрални, 10 анимационни, 29 документални, 10 експериментални

39 държави

29 български филми


◊ ОСКАРОВ ФИЛМ В БАЛЧИК

Част от богатата програма, която се представя по време на деветото издание на фестивала, е и номинираният за „Оскар” филм „Кави”. Филмът впечатлява с вълнуваща история за момче, което иска да играе крикет. Вместо това обаче, Кави е принуден да работи в тухларна в Индия, за да изкарва прехраната си. Пред него стои решение, касаещо робството днес – оцеляваш, приемайки съдбата си, или се бориш, без да си сигурен какво ще постигнеш и на каква цена.

 

◊ БАЛЧИК НА 7 КОНТИНЕНТА

Сред страните, потърсили своето място „В Двореца”, са далечните Еритрея, Мианмар, Буркина Фасо, Камбоджа, Камерун, Монголия, Тунис, Ливан, Венесуела, Уругвай, Гана и Мароко.

С всяка година Международният фестивал разширява географския си обхват, затвърждавайки позициите си на световната филмова сцена. 3758 са филмите, заявили желание за участие в деветото издание на фестивала - от 137 държави от целия свят.

 

◊ ЖЕНСКА ДОМИНАЦИЯ В ЖУРИТО

Деветото издание на фестивала „В Двореца” се журира изключително от дами - 11 дами, сред които Линда Олшевски (селекционер на Американската филмова академия), Санди Сисел (кинооператор, отличена с награда за цялостен принос към киното), Малгожата Потоцка (емблематична за полското кино актриса), и др.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.06.2011 г. 14:03
Посетено:
1693
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12694-svrahdoza-balgarsko-kino-na-kinofestivala-v-balchik