Празници / фестивали

Славейкови празници – 2011, Трявна

2-5 юни 2011, Трявна

◊ СЪБИТИЕТО

За седми пореден път в Трявна ще се състоят Националните Славейкови празници, които са под патронажа на президента Георги Първанов. Съорганизатори на проявата са Министерството на културата и Министерството на финансите.

Официалното откриване на празничните дни бе на 2 юни от 18 часа пред сградата на Община Трявна. Официални гости на празниците са представители от побратимените на Трявна градове: Бриенц (Швейцария) и Петриня (Хърватия). Вечерта ще продължи с концерт на Капански ансамбъл – Разград.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Издателство "Захарий Стоянов" по традиция ще представи част от най-новите си издания на изложба-базар през четирите дни на празниците.

Клуб „Дебати” от СОУ „П. Р. Славейков” – Трявна ще проведе на 3 юни в зала „Дръзновение” от 15.00 часа дебат на тема „Орелът, ракът и щуката могат да бъдат добър екип”.

През същия ден в галерия „Казаков” ще бъде открита изложбата „110 години от създаването на секция „Резба” в НХА”, ще прозвучат и изпълнения на фолклорен квартет „Вай дудулей”.
   
Актьорите от театралния колектив при НЧ „П. Славейков 1871” – Трявна, ще представят пиесата „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни. 
   
Литературно четене на ученици от Трявна е първата проява на 5 юни, която ще започне в 11.00 часа в къщата-музей „Петко и Пенчо Славейкови”.

Тема на научната конференция, традиционно присъстваща по време на празниците, е "Пенчо Славейков - нобелизъм и балканизъм в съдбата на един български поет”. Тя ще започне от 14.00 часа  в залата на Община Трявна.
   
Представяне на книгата на
Никола РадевСедем ключа на вода” от 16.30 в зала „Дръзновение”, което предхожда церемонията по обявяването и връчването на Славейковите награди.
   
Тази година в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на баща и син Славейкови се състезават 266 автори. По традиция съставът на журито се пази в тайна, за да се избегнат възможностите за ходатайства и злоупотреби. Паричната премия за Голямата Славейкова награда възлиза на 1 600 лв., 600 лв. е размерът на наградата за второто място. По 300 лв. ще получат и носителите на двете трети награди. Тържествената церемония по обявяването и връчването на Славейковите награди е на 4 юни от 18.30 ч. в салона на Народно читалище „Пенчо Славейков - 1871”.
   
След тържествената церемония рецитал ще изнесе поетът Михаил Белчев.
   
Традиционното неделно матине е на 5 юни от 11.00 часа в Калинчева къща с участието на квартет „София”. По-късно от 17.00 часа в зала „Дръзновение” ще бъде представена книгата на
Стоян Цонев „Избрано”. Кулминацията на празниците ще бъде спектакълът „Забравени” на трупата на Нешка Робева от 19.00 часа в НЧ „Пенчо Славейков 1971”, с който ще завърши празничната програма.
Автор:
Община Трявна
Публикация:
03.06.2011 г. 17:02
Етикети:
стихотворениеконкурспоезияфестивалТрявна
Славейкови награди 2011
Славейкови празници 2011
Посетено:
2103
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12640-slaveykovi-praznitsi-2011-tryavna