Празници / фестивали

Втори международен фестивал на изкуствата "Магията на вятъра" в Сливен

1-5 юни 2011 г. - театър, изложби, концерти, премиери на книги

За втори път „Магията на вятъра” облъхва Сливен и вече създава традиция за изява на театралното изкуство чрез Международния фестивал със същото име. Той започна в Деня на детето - 1 юни, и сля порива на малки и възрастни за красота и себеизразяване - на актьори и състави, чрез формите на театъра. Тази година фестивалът е под патронажа на кмета на града Йордан Лечков и ще продължи до 5 юни 2011 година, а организатор е Кукленият театър в града под Сините скали. Детският празник е съпроводен от инициативи със социални измерения за благото на децата, в чиято организация са включени  и Отделът за закрила на детето, Областна управа Сливен, неправителствени организации и др.

Целите и акцентите на Втория международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра” бяха представени на пресконференция от директора на ДКТ – Сливен, Ефимия Павлова. Днес Сливен е „отворена сцена” на театралното изкуство и детските усмивки, затвърдил отново славата си като една от столиците на кукленото и различните видове изкуства. Малките и големи жители на Сливен и гостите му започват днес „битието” си в отворилия врати по ларгото „Куклен град”. Те ще съпреживеят и посланията от спектаклите на гостуващите състави на сформираните за целта  няколко сцени.

Събитието, провеждано със съдействието на община Сливен и на Министерството на културата, се успореди тази година във времето и с бележит юбилей от съществуването на културния институт: 50 г. от създаването на Кукления театър, носител на престижни награди от национални и международни фестивали.

В юнските дни на 2011 година (1.-5.06.) своето изкуство ще покажат театрални формации и състави за деца и възрастни от България, Босна и Херцеговина, Унгария, Израел, Украйна, Турция, Румъния.

Опитът на театъра-домакин в организирането на събитието допринесе за осъществяване в тазгодишното издание на Международния фестивал на изкуствата „Магията на вятъра 2011” на добра селекция и повишаване качеството и въздействието на включените в програмата изяви. Разширен е и спектърът от „културни предизвикателства и арте-факти”, както и на обсега от участващи страни и трупи. Освен замисъла за включване в програмата на традиционните форми като спектакли, представяне на литературни произведения и изложби (фотографски и художествени), организаторите предвиждат и по-алтернативните - уъркшопове, рок-концерти и др.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.06.2011 г. 23:09
Посетено:
1312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12623-vtori-mezhdunaroden-festival-na-izkustvata-magiyata-na-vyatara-v-sliven