Празници / фестивали

Денят на Сливен - повод за културен празник

Разнообразие от културни прояви

Градът под Сините камъни се готви за своя празничен ден - 26 октомври, посветен на патрона св. Димитър, с изяви, които развиват и дообогатяват традициите в културната сфера. Предвидени са редица форуми за отбелязване делото на видни дейци от региона - с принос в националната история и култура. Ето част от тях:

В Сливен ще се проведат научни четения по повод 205-та годишнина от рождението на енциклопедиста д-р Иван Селимински. В седмицата около празника, на юбилейна вечер в Клуба на дейците на културата, ще бъде отбелязана тържествено 80-та годишнина от рождението на поета Г. Джагаров (чествана през юли 2005 г. от СБП).

Със специална концертна програма ще започнат в града националните празници на духовите оркестри, които ще демонстрират виртуозността си на специално дефиле. На площад „Хаджи Димитър” ще бъде открит биреният фест „Болярка” за любителите на пенливата течност.

Разнообразни конкурси (за рисунка и литературна творба на тема „Аз и моят град”), концерти (на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”, на група „Уикеда” и др.), спортни състезания (междурароден турнир по джудо, по силов многобой и др.), концертни програми на местни състави и колективи, ще съпътстват празника.

Истинско преживяване за любителите на джаза ще бъде концертът с участието на композитора и изпълнителя Милчо Левиев и на Вики Алмазиду. Новооткритата крипта в Художествената галерия „Д. Добрович” ще привлече интереса на ценителите на иконното наследство. На „Салон `2005” ще представят художествените си постижения сливенските майстори на четката.

На 25 октомври общинският съвет ще проведе тържествена сесия. Светата литургия на Димитровден, церемонията по вдигане на националния флаг, приветствието на кмета Й. Лечков до гражданите и водосветът за здраве и благослов, отслужен от Н.В.П. сливенския митрополит Йоаникий, ще съпричастят сливенци към празника.

В Драматичния театър „Стефан Киров” на церемония ще бъдат обявени тазгодишните носители на наградите „Добри Чинтулов”, „Доктор Иван Селимински” и „Добри Желязков”.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Етикети:
Посетено:
749
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/1256-denyat-na-sliven-povod-za-kulturen-praznik