Празници / фестивали

XV международен детски фолклорен танцов фестивал в Сливен

Приятелство без граници

◊ СЪБИТИЕТО

Въодушевлението на сливенци от всенародния празник на българската писменост и култура – 24 май, се сля на площад „Хаджи Димитър” с усмивките и ритмите на най-желаните гости на града под Сините скали: децата- участници в Международния фестивал на танците и фолклора. Събитието се провежда за петнадесети път и тази година преминава под патронажа на Министерството на културата, организирано от община Сливен, Инспектората към МОМН, Общинския детски комплекс и ЕТ „Белите кайнаци”. То бе открито от зам.-кмета по културата Радост Костова. Насловът „Приятелство без граници” в празничната програма кметът на града Йордан Лечков свързва с ценностите на гостоприемството, уважението към таланта и всеотдайността на подрастващите и ръководителите им и с „нашия начин да възпитаме децата на Сливен в дух на мир, сътрудничество и толерантност към другите народи”. Културната проява ще продължи до 28 май т.г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Утвърдени през годините са подходите на отдел „Култура и вероизповедания” в община Сливен за привличане на малките танцьори, дошли тук от съседни и далечни страни за включване в една от мащабните културни прояви на Сливен и региона. В майските дни на 2011 година изкуството си ще покажат гостите от танцувални състави и групи от Литва, Грузия, Турция, Украйна, Словения, Черна гора, Унгария, Сърбия, Румъния и Македония. Домакините ще се представят чрез ритмите и уменията на шест състава от Сливен: (фолклорен танцов ансамбъл “Българче”, фолклорен танцов ансамбъл „Тракийче”, танцов състав при Културно-просветното дружество на каракачаните, детски танцов състав „Детелина”, танцов състав „Веселие” и детско-юношеска танцова студия „Аглика”).

С насочеността и организацията си XV Международен детски фолклорен танцов фестивал в Сливен цели популяризиране на танцовия фолклор и осъществяване - чрез опора и обръщане към традициите - на културния обмен между младите хора на участващите страни. Фестивалът членува от 2007 година в Международния танцов съвет (СИД) към ЮНЕСКО.

Един поглед назад през годините сочи участието тук на повече от 60 танцови колектива от 23 страни на Европа и Азия, гостували  по сцените на града и в селищата от района. Повече от 20 детски танцови групи и формации, от които десет – сливенски, са проявявали гостоприемството си и желанието да предадат на своите приятели отдалече красотата и въздействието на родния фолклор чрез уникалното „Училище по танци”.  Организаторите са убедени, че допринасят за „изграждане на духовни връзки между страни и народи в дух на взаимно уважение и толерантност” - чрез посланията за хармония и творчество, дошли от българските танци и ритми.

Тази година децата-гости на фестивала вляха шествието си към това на ученици и студенти от Сливен в празничното дефиле по ларгото и в ритуала по повод Празника на буквите и словото. На площад „Хаджи Димитър”, пред бюстовете на сливенски възрожденци и участници в национално-освободителните борби, стояха на пост в униформите си „млади четници” (от ПМГ). Гражданите и гостите на града присъстваха на празничния концерт „Поздрав от приятели”. Той разшири мащабите си вечерта под майското небе чрез концертните изяви на участниците в международната културна проява.

Предстоят срещите им с ръководителите на Общината и областта, където малките гости ще получат сувенири за спомен от изявите си в „града на войводите”. Сливенски училища с традиции в развитието на детското танцувално фолклорно изкуство ще бъдат домакини в следващия ден на „училището по танци”, превърнало се в база за обмен на умения и градящо мостовете на приятелството.

В рамките на програмата организаторите са предвидили интересни форми като концерти на гостуващи изпълнители, представяне на концертни програми по социални заведения, както и пред населението от селищата на общината, „фолк-хепънинг” в бар „Жега” и др. 

Закриването на XV международен детски танцов фолклорен фестивал в Сливен - 2011 г. ще завърши на 27 май с гала-концерт на участниците в Драматичен театър „Стефан Киров”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.05.2011 г. 19:30
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12534-xv-mezhdunaroden-detski-folkloren-tantsov-festival-v-sliven