Празници / фестивали

Фестивал "Улица "Отец Паисий" 2011

27-29 май 2011, Пловдив

Фестивал "Улица "Отец Паисий" 2011


◊ СЪБИТИЕТО

Фестивал "Улица "Отец Паисий" 2011

Успоредната градска култура - Препокриване

27-29 май 2011, Пловдив
Организатор Фондация "Отворени изкуства"

• Пресконференция:
25 май (сряда), 12.00
Голяма заседателна зала на Община Пловдив


Улица "Отец Паисий" в Пловдив става тема, сцена и фокус на градски събития в рамките на уикенда 27-29 май 2011.

Откриването на Фестивал „Улица "Отец Паисий" 2011 и представянето на акцентите от програмата ще се състои в петък вечерта, 27 май, във Fabric bar с участието на RockDaBabylon. Отворени за посещения от 19.00 часа ще бъдат основните изложби на фестивала - Пространствена инсталация "pluridimensional collages" на специалния гост - белгийската художничка Ноеми Голдбърг, „Успоредна градска култура – иконография“ на доц. Борис Сергинов и студенти от НБУ, която ще предизвика търсенето на нова иконография или образите, с които се асоциират всички аспекти на града и успоредната градска култура; „Фотопропаганда“ на Никола Михов, връщаща посетителите назад към не толкова далечното минало чрез снимки от витрината на социализма и по-конкретно на списание „Фотопанорама“; „Реалността на виртуалното“ на Сашо Поповски, представляваща изложба на 2 големи лайтбокса и принтиран текст; „Портите на ул. "Отец Паисий“, подготвена от Йово Панчев и Лора Пармакова, която ще предизвика интереса на посетителите с лекция за някои определени и специфични техники на осветление, приложими както в публичното пространство, така и в реалния живот. „Le petit monde” организира изложбата \street\, а в двете галерии, разположени на улицата - U.P.A.R.K. и Галерия "Сариев" могат да се видят изложбите „Близо до…“ и “Самостоятелна изложба” на Иван Мудов с присъствието на автора.


◊ AКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА

Основни дни на фестивала са събота и неделя - 28 и 29 май, в които програмата включва открити сцени за музика, проекти за публични пространства, прожекции, уъркшопове, акции, пърформанси, неформални събития, кулинария, лекции, дискусии, литературни четения, изложби. Акцентите са разделени в четири програми: Специални проекти, Уъркшопове, Обитателите действат и Музикална програма.

Музикалната програма на Фестивал "Улица "Отец Паисий" представя живи изпълнения в събота – 28 май, на открити сцени от бандите "Котарашки", "Ambient Anarchist" и "Southwick". DJ програмата е разположена пред artnewscafe и във Fabric bar с Yves O (Dauhaus), Mr. Smiff, Makopa & Funkusion, Stoyo & Stoned в двата празнични дни. В съботната вечер списание "VICE", като партньор на фестивала, инициира собствено DOs & DON'Ts парти с участието на Menta Sessions във Fabric bar.

Сред “Специалните проекти”, посветени на улицата и реализирани за фестивала през съботния 28 май, са: „Хорска маса“ на Сдружение "Трансформатори", проект, който има за цел да стимулира гражданска активност и дух на добро съседство; “Улицата е нашето платно” - стрийт арт демонстрация от Стюърд Маккълок, който заедно с група желаещи ще рисува по паважа на улицата; “Лов на съкровища” - решаване на загадки и шифри на улицата; PAST/FUTURE – сайт спесифик видео проект на Петко Танчев, представляващ видео мапинг прожекция върху фасадата на една от най-старите къщи до улицата; Мултидисциплинарният проект, представен чрез изложба и презентация “Градски портрет” на Сдружение "Плюс", награден с първо място по Отворена покана; „Цветове на щастието“ - графити демонстрация на Виктория Георгиева; „Тайна изложба” и представяне на списание "Blood Becomes Water" от Йово Панчев, определена от своя автор като толкова тайна, че дори артистите, участващи в нея, не подозират за случването й; литературно четене "Уличен зоопарк: литературни любимци" на Лора Шумкова, засягаща темата за мястото на домашните любимци на улицата и доразвита с прожекцията на филма „С куче по „Отец Паисий”.

В неделя (29 май) сред специалните проекти намират място “Пермакултура – лекция и озеленяване” от Михаил Косев, „Домът на съдията“ на доц. Елена Иванова и студенти от НБУ. Специален проект в трите фестивални дни е “Стрелбището на улица "Отец Паисий”. То е носталгична, весела и  позабравена проверка на късмета, на което може да улучите награда – произведена, продавана вещ или услуга от улицата.

Посетителите могат да се включат в творческо опознаване и осмисляне на улица "Отец Паисий", участвайки в програмата “Уъркшопове”, която също се провежда в двата дни на фестивала. На 28 май са: Интерактивен уъркшоп „Дигитални структури – картографиране на спомени“ от Йово Панчев, организиран на базата на wikimapia, с участието на Велизар Димчев, един от изявените млади пловдивски художници; Архитектурен уъркшоп с Ясен Марков “Българският модел приближава Филибето”, където ще се изложат колажи от абсурдни на пръв поглед неща; Уъркшопът “Фотограма” на Никола Апостолов ще може да бъде посетен в двата дни на Фестивал "Улица "Отец Паисий". Сред проектите на Фондацията е неделният мисловен и практичен Уъркшоп за сувенир на Улица "Отец Паисий", който ще предизвика креативността и сръчността на желаещите да участват в изработката му.

В раздела “Обитателите действат” преобладават инициативите на ресторантите с представяне на специални ястия на преференциални цени, а ресторант “Златната круша” в съботната вечер организира конкурс за лична история, свързана със “Златната круша”, и литературно четене, последвано от караоке на стари градски песни. Като основен код на улицата, Арменската общност, под егидата на почетния консул на Република Армения, организира “Арменско караоке”, съответно, на 28 май, и “Открит урок по арменски” – на 29 май. В програмата за визуални изкуства се включват винтидж магазина "Май" ООД и artnewscafe. Музикалният център ще се включи с песни от времето на нашите баби и велики композитори от грамофон.

Други акценти по време на фестивала са прожекциите на филми на открито в събота и неделя. Сред участниците там са Compote Collective с анимационни видео филми и прожекции на фестивал за независимо кино - Пенка Кубратова. В програмата като събития влизат и медийните отразявания на живо - „Гледай Радио Пловдив“ - уикенд студио на улицата с участници
Младен Влашки, Тома Спространов, Мишо Гръблев и литературното предаване на БНТ - Пловдив „Метафора“.

Битакът и Спортният неделен полуден са с доказан емоционален, физически и вълнуващо предметен ефект и отново намират място на улицата. 


. Събитията са организирани и продуцирани от Фондация "Отворени изкуства", обитателите на улицата, индивидуални артисти и артистични групи. Партньори на фестивала са Студио "Даухаус" за изкуство и Reel Feel за музикалната програма.

. Подробности за всеки един от участниците и техните проекти, както и пълната програма четете на електронния адрес на Фестивала www.otetspaisiystreet.com

. За актуална информация следете и facebook страницата на проекта: www.facebook.com/otets.paisiy.street

. Фестивалът “Улица Отец Паисий” се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България - www.americaforbulgaria.org

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
22.05.2011 г. 14:46
Посетено:
1737
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12509-festival-ulitsa-otets-paisiy-2011