Празници / фестивали

Пролетен базар на книгата, 24-29 май 2011

24-29 май 2011 г., НДК, София, в рамките на „Салона на изкуствата”

Пролетен базар на книгата, 24-29 май 2011


◊ СЪБИТИЕТО

В Деня на българската просвета и култура, столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова ще открие „Пролетния базар на книгата”. Откриването ще се състои в 12.30 часа в зала 3 на НДК.
   
И тази година Асоциация „Българска книга” ще запази традицията. Входът отново ще бъде свободен за цялото времетраене на събитието. Работното време ще бъде удължено – до 20.00 ч. всеки ден от 24 до 29 май 2011 г. Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на „Пролетния базар на книгата”. Щандовете им ще бъдат разположени на площ над 600 кв.м в зала 3 на Националния дворец на културата. Събитието се провежда с подкрепата на НДК, в рамките на „Салона на изкуствата”.
        
Специално за откриването на „Пролетния базар на книгата” в София пристига г-н Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ). Федерацията на европейските издатели е най-мощната браншова организация в областта на културните институти в Европа. Членове на ФЕИ са 26 национални асоциации от страните – членки на Европейския съюз, в това число България. Книгоиздаването е първата културна индустрия в Европа с годишен приход от продажби на книгоиздателите от около 23 млр. евро, според проучване на ФЕИ от 2009 г. Тази цифра показва значимостта на издателската индустрия по отношение на иновациите, растежа и заетостта в Европа. Книгоиздателската индустрия е ключов играч в обществото на знанието и икономиката и допринася активно за постигане целите на Лисабонската стратегия. От юни 2010 г. президент на ФЕИ е г-н Фъргъл Тобин. Г-н Тобин е роден в Дъблин, директор е на световно известното издателство "Gill & Macmillan", бил е президент на ирландската асоциация на книгоиздателите. Г-н Тобин и Федерацията на европейските издатели са изключително загрижени за нивото на неграмотност у нас, тъй като то би довело до драстичен спад във възможностите за квалифициране на младите хора, а оттам и в интереса за инвестиране във високотехнологични производства в България. Те са  дълбоко убедени, че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето като основен фактор за духовното развитие на личността. Фъргъл Тобин пристига в България по покана на Асоциация „Българска книга”


◊ АКЦЕНТИ

По време на „Пролетния базар на книгата” всички почитатели на книгата ще се срещнат с писатели, ще имат възможност да общуват с издателите на своите любими книги и да станат част от събитията, включени в културната програма. Ще се представят премиерни заглавия, някои от които излизат по-рано специално за книжния форум.

В месеца, посветен на Норвежката култура в България, с двучасова програма ще се представи посолството на Кралство Норвегия в София. Ще бъдат анонсирани съвременни норвежки автори и произведения в превод на български език.

„Византия и византийският свят” е четиво за широката публика, което съчетава историческия разказ с енциклопедичния тип изложение. За любителите на византийската история издателство „Просвета” ще представи книгата в рамките на културната програма на базара.

Световно известният автор на „
Метатайната” д-р Мел Гил лично ще раздава автографи на щанда на издателство „Бард”.

Издателство „Хермес” ще представи книгата, която спечели Националния литературен конкурс "Хермес" в  категория проза тази година - "
Плажният дневник на една кифла" от Ина Герджикова.

Премиера на второто преработено издание на романа „
Тарпани” от Димитър Атанасов са подготвили от  издателство „Колибри”.
   
Най-новата книга на
Илия ТрояновСтичането. Пътят към всички култури”, в съавторство с Ранджит Хоскоте и последната книга на Иво Сиромахов „Няма значение” подготвят от издателство „Сиела”.
   
„З0 години Национален дворец на  културата” е богато илюстрован албум, който представя НДК с неговата уникална постоянна колекция от стенописи, гоблени, металопластики. Специално внимание е отделено на архитектурата, дизайна и околното пространство.
   
Премиера на двутомника с избрани творби на
Александър Шурбанов - "Отражения" (поезия) и "Приписки" (проза) планират от „Жанет 45”.

Сред акцентите на предстоящото изложение са – новият роман на
Емануел ИкономовОтвъд и по-нататък” на издателство „Инфодар” – фантастична, динамична  и увлекателна сага. От „Профилмс” подготвят разнообразни по тематика и жанр събития за читателите и зрителите. На „Пролетния базар на книгата” те ще направят официалната премиера на колекционерското издание на „Анини приказки" от Стефан Цанев, нарисувани от Климент Денчев.     

 
„Пролетният базар на книгата” се осъществява с медийното партньорство на БНТ, в. „Стандарт”, „Аз чета”, радио „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ”.

Очакваме ви!

Автор:
Асоциация „Българска книга”
Публикация:
21.05.2011 г. 17:55
Посетено:
2626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12495-proleten-bazar-na-knigata-24-29-may-2011