Празници / фестивали

Интересни прояви в "Нощта на музеите 2011" в Сливен

14 май 2011 година - Европейска нощ на музеите

◊ СЪБИТИЕТО

За поредна година Регионалният исторически музей в града под Сините скали е инициатор на инициативи за утвърждаване ролята на музейните институти като хранилища на памет, исторически ценности и за възпитание на подрастващите в дух на отношение към българското минало. В съответствие с решението от 1978 г. на Съвета на музеите към ЮНЕСКО, 18 май е утвърден като Международен ден на музея, който тази година ще бъде отбелязан в страната на 14  май 2011 година с европейския проект „Нощ на музеите”.

На пресконференция с журналисти директорът на РИМ Георги Кюпчуков сподели насоката: да се съчетаят традиционните форми с по-нови и съвременни - в съзвучие с тенденциите за работа в музеите на Европа  - за привличане на гражданите и особено на подрастващите. Проектът се реализира от седем години в европейските музеи, като тази година в нашата страна се очаква включването на повече от 60 музея.


◊ В ПРОГРАМАТА

Видно от програмата за инициативата, в Сливен е осъществено единодействие на РИМ с МК, с другите културни институти в града, Общината, учебните заведения, Къща за гости „Горски кът” и е осмислен и опитът на сродни духовни средища в провеждане на „Нощта на музеите”.

На 14 май т.г. през целия ден филиалите на музея в „града на войводите”, чрез „отворените си врати”, ще работят безплатно за желаещите да посетят експозициите. Пред сградата на музея се експонира щанд с научни материали, сувенири и музейни издания, достъпни за закупуване от гражданите и гостите на града. Специалисти от РИМ – Сливен, автори на филма „Планината на непокорните”, ще покаже лентата на интересуващите се.

За възпитаниците на сливенските училища е предвидено наблюдение в къщата-музей на Сливенския бит при възпроизвеждане на пролетна обредност („Кукери”) от групата към читалище „Петър Берон” в с. Тополчане, както и изпълнения на Детския фолклорен танцов състав при ОУ „Христо Ботев” (ръководител Станка Иванова). Залите на РИМ ще бъдат огласяни от децата към Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров”, а пространството пред музея – от гласовете на участниците в Детски хор “Дружна песен” (диригент Яна Бонева). Специална програма са подготвили съставите към Детския комплекс в града: „Народен хор” (рък. Маруся Петрова) и Детски танцов ансамбъл „Тракийче” с худ. ръководител Мирчо Дерменски; изпълнения на Детска вокална група „Ритъмчета” (ръководител Елена Пеева, чиито възпитаници от клуб „Ритъм” също са подготвили индивидуални „участия”), модерен балет „Грация” и мажоретен състав (ръководител Юлия Кирова). Със свои програми се включват: групата към Клуба по спортни танци “Сливен” (треньор Цанка Иванова) и съставите към някои сливенски училища: хореографски - при XII ОУ „Елисавета Багряна” (рък. Е. Павлова) и ВИГ „Монолог” при Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в града.

Празничната нощ на музеите в „града на хайдутите” ще бъде облъхната от песните на гостуващата група „Епизод”, чиито изпълнения - по текстове на Христо Ботев, Иван Вазов и др. видни национални поети, са „пресечение” на творбите на класиците с българския фолклор, “църковнославянския ортодокс” и рок музиката. С основание е откроена от Би Би Си като отличаващата се родна рок група.

На 18 май т.г. експонираната в зала „Сирак Скитник” художествена изложба „Три години по-късно” на Йордан Парушев и студенти от ВТУ ще завърши програмата на Международния ден на музеите и галериите, посветена на празника.

На пресконференцията директорът на РИМ - Сливен запозна журналистите с възможностите за решаване на важни проблеми от работата на културния институт, свързани със законодателни инициативи и решения на общинския съвет относно: материалната база, началото (юни 2011 г.) и финансирането на археологическите разкопки на тракийски надгробни могили в Сливенско, ролята на Закона за културно-историческото наследство в съхранение на ценностите и др.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.05.2011 г. 00:25
Посетено:
1552
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12399-interesni-proyavi-v-noshtta-na-muzeite-2011-v-sliven