Празници / фестивали

Нощ на музеите в СГХГ и галерия "Васка Емануилова"

14 май 2011 година - Европейска нощ на музеите

Нощ на музеите в СГХГ и галерия "Васка Емануилова"


◊ ПРОГРАМАТА

Европейска нощ на музеите
14 май 2011 година, 18.00-00.00 часа

Софийска градска художествена галерия

И тази година Софийската градска художествена галерия и нейният филиал – галерия „Васка Емануилова”, ще бъдат едно от най-атрактивните и предпочитани места за софиянци и гостите на столицата в Нощта на музеите и галериите на 14 май, събота.

В залите на галерията са експонирани две интересни международни изложби, представящи модерното изкуство чрез различните му форми, естетика и техники.

Изложбата „АВС. Белгийско съвременно изкуство” вече месец събира посетители в галерията. Това е първата художествена проява от такъв мащаб, която представя пред българската публика две особено интересни и заредени с творчески потенциал художествени сцени, които са представителни за съвременните творчески процеси. Едната сцена е Белгия – емблематична за съвременните предизвикателства с многобройните ú творци, които винаги са били носители на най-авангардното в областта на художествените изразни форми. Другата сцена е „Льо Френоа” – студиото за съвременни изкуства във Франция, вдъхновено от „Баухаус”, което има отзвук и разпространява влиянието си на международно равнище. Акцентът е поставен върху видеото и фотографията. Това са области, в които Белгия се е откроила през последните двадесет години. Изложбата представя 23 работи на 20 ключови творци от големите белгийски градове (Антверпен, Брюксел, Гент, Лиеж), оказали влияние върху развитието на съвременното европейско изкуство. Изложбата е илюстрация на кураторската идея, че в Белгия съжителстват на пръв поглед несъвместими художествени тенденции, като минимализъм и концептуализъм, съпътствани от едно постдадаистично игрово изкуство с жизнено чувство за хумор.

Изложбата „В хармония с природата” е част от Биенале на хартиеното изкуство, София 2011.
 
Александър Тиеме, Анна Бояджиева, Гахае Парк, Димитър Овчаров, Джинуон Чан, Зорница Пискулийска, Ива Кръчмарска, Кумой Яджима, Лииса Малкамо, Михал Кукла, Одри Стоун, Ричард Суини, Сеун Уо Хуан, Сюзан Швалб, Хелене Чачер, Хелън Фредерик, Хелън Хийбърт, Хироаки Асахара, Цин Чун, Чaрмиан Полак, Яника Пирна представят различни начини за преобразяването на хартията като материал, който придобива разнообразни свойства за изразяване.

Горене, напластяване, прегъване, рязане, дупчене, плетене, пресоване, лепене – това са методите на боравене с хартията, показани в тази изложба. Резултати от стремежа на съвременния художник да бъде създател на неочаквани форми, изобретател на нови техники, но и наследник и продължител на старите древни техники.

Уличка на хартията е специалното събитие по време на Нощта на музеите в събота, 14 май от 18.00 до 00.00 часа.

На алеята в Градската градина, успоредна на ул. „Ал. Батенберг” и свързваща Софийската градска художествена галерия и Националната художествена галерия, ще бъдат построени 2 големи и 8 малки шатри от хартия. В тях ще бъдат представени и произведения от хартия, и различни видове хартия. Публиката ще има възможност да проследи самия процес на създаване на творба от хартия и да се запознае с автори, които работят с този  материал. Ще бъдат организирани уъркшопове за деца и възрастни, на които ще се разучават различни техники при изработване на творби от хартия.

Специални гости на СГХГ по време на Нощта на музеите ще бъдат музикантите от популярната и оригинална група „Насекомикс”/ „Nasekomix”. Нейният стил може да се определи като aвангардна минималистична смесица от електронна музика, джаз, рок, пънк, инди, фюжън, трип-хоп.

„Насекомикс” съществуват от 2001 година и творят дълго време в така наречения "ъндърграунд" на българската сцена, но свирят често извън страната на различни музикални и театрални фестивали. Стават популярни след успешното си участие в саундтрака на филма "Източни пиеси" и издаването на първия си студиен албум "Аdam's Bushes Eva's Deep" в края на 2009 година. Тиражът се разпродава веднага, а към момента се разбра, че са най-продаваната музика в България за 2010 година. Само за последните две години „Насекомикс” направиха серия успешни концерти в България и чужбина, включително на премиерите на филма "Източни пиеси" на Камен Калев на фестивалите в Кан, Сараево и Париж, на фестивали във Виена и Германия, както и изключително успешно турне в по-големите градове на България. Групата се радва на пълни зали и прекрасна публика, с която музикантите са в непрекъснато взаимодействие.

Групата е в състав:
. Андрония Попова (Рони) - вокали, акордеон, клавири;
. Михаил Йосифов - китара, клавири, бек вокали;
. Георги Дончев - електро-контрабас, контрабас;
. Александър Даниел (Санди) - барабани.

Концертът на група „Насекомикс” ще се състои на 14 май, събота от 21.00 часа на стълбите и площадката на Софийската градска художествена галерия откъм Градската градина, в съседство с Гранд хотел „София”.
Събитията и концертите в СГХГ са в партньорство с фондация „Култура и развитие” на Патрик Сандрен и фондация „Аматерас”.


Галерия „Васка Емануилова”
София 1527, бул. „Янко Съкъзов” 15 (на гърба на парк „Ген. Вл. Заимов”)
                               
10.00-00.00 часа

Изложби

Темпография
Концептуален видео арт проект на Антони Банварт и Магнус Аронсон

Събития

• 20:00 ч. / Парк Заимов - DJ Set с Papa Potato: The Funky Side of the Museum Ni


Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
12.05.2011 г. 14:17
Посетено:
1575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12370-nosht-na-muzeite-v-sghg-i-galeriya-vaska-emanuilova