Празници / фестивали

XIII Национален фестивал на детската книга в Сливен

Сливен, 9-11 май 2011

◊ СЪБИТИЕТО

Под звуците на фестивалния марш в Сливен започнаха тържествата по случай провеждащия се за тринадесети път празник на литературното творчество за деца. Фестивалът, под патронажа на министъра на културата
Вежди Рашидов, се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (главен инициатор, която през настоящата година чества и 55 години от създаването си), МК, Община Сливен и Ротари клуб. Културната проява бе открита във фоайето на Драматичния театър „Стефан Киров” с концерт-спектакъл и приветствени думи на директора Росица Петрова-Василева и на Игор Чипев, директор на сектор „Литературно наследство” в МК. В три поредни дни градът под Сините скали е озарен от усмивките на малки читатели от цялата страна и на присъстващите творци, издатели, илюстратори, библиотечни работници, учащи.
               
От 2008 г. Фестивалът в Сливен членува в Сдружението на балканските фестивали за детска литература, като през годините е утвърдил партньорски взаимоотношения с Международния детски фестивал „Змеjele дечje игре” (Нови сад, Сърбия), с Андерсеновия фестивал (Сестри Левенте, Италия) и Фестивала на приказките (Берлин, Германия). Осъществяват се контакти и съвместни проекти и с Международния фестивал „Библиобраз”(Москва, Русия), с Театралната фондация „Аида” (Верона, Италия, от 2006 г.).
             

◊ В ПРОГРАМАТА

Програмата на XIII Националния фестивал в Сливен включва интересни форми за привличане на подрастващите към света на четенето и произведенията за деца: забавни игри с награди за рецитация на любимо стихотворение (каквато е и посветената на 20-годишнината от създаването на ИК „
Егмонт България”), на литературен конкурс „Моята приказка за доброто” и  пленер за детска рисунка „От другата страна на вълшебното огледало” (с награждаване на отличените участници), „трубадурски двубой под Сините камъни” (тази година между поетите Николай Милчев и Петя Александрова), карнавално шествие на приказни герои и др. В Сливен се състояха и премиерите на новите книги на видните творци за деца Георги Константинов („Папагалчето Браво”, чиято творческа среща съвпада с 15-годишнината от създаването на серия „Златно перо” на ИК „Хермес”), на Мая Дългъчева (автор на текст за спектакъла „Как се лекува лъвски страх без пердах”, постановка на ДКТ – Хасково) и на Кина Къдрева („Таралежчето Черешко”). Представяне на новите си произведения пред детската публика направиха и авторите Любомир Русанов („Моята първа книга за Христо Ботев” от поредицата на ИК „ПАН”), Весела Фламбурари („Приказчици, приказчици” и „Коледни приказчици”), Юлия Спиридонова („Графиня Батори”). Чрез „Час по алхмия и фентъзи” читателите се срещат и със света на серията „Тайните на безсмъртния Никола Фламел” на ИК „Хермес”.
             
Утвърдените в сферата на книгоиздаването за деца издателски къщи „Егмонт България”, „Хермес”, „ПАН” и др. организираха свои щандове за малките читатели в дните на фестивала.
             
По традиция в залата на ДТ „Стефан Киров” ще се състои церемония по връчване на националната награда за принос в детското книгоиздаване „К. Константинов”. В тазгодишните фестивални дни тържественият концерт-спектакъл е със специалното участие на актьорите Димитър Рачков и Мария Сапунджиева. В завършващия ден се провежда пресконференция с носителите на националната награда за 2011 година.
             
С тържествен концерт и мултимедийна презентация бе отбелязана и 55-тата годишнина от утвърждаването на РБ „Сава Доброплодни” като най-голямото книжовно средище в региона и огнище на духовност за сливенци.  За празника бяха поднесени цветя и прочетени поздравителни адреси от кмета на община Сливен и управителя на област Сливен, от министъра на културата, сродни културни институти от страната, от обществени организации и др. Игор Чипев връчи за народополезната работа на екипа на библиотеката отличие от МК, което бе получено от Росица Петрова-Василева. 
             
По време на Националния фестивал на детската книга и годишнината на културния институт представления и концертни програми представят пред присъстващите  музикалният състав на Стефан Диомов „Пет сезона”, детските формации ВИГ „Славейче”, вокална група „Ритъмчета”, балет „Барби”, духов оркестър „Карандила-Джуниър”, мажоретен състав от гр. Карнобат и др.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.05.2011 г. 13:05
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12343-xiii-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven