Празници / фестивали

Месец на студентската проактивност обявиха студентите на НБУ

Уникален едноседмичен „Фестивал на изкуствата” в центъра на честванията

 Месец на студентската проактивност обявиха студентите на НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

Мащабна студентска кампания през целия месец май под наслов „Месец на студентската проактивност” ще отбележи кръглата годишнина на частния университет, който през 2011 г. навършва 20 години от своето създаване.

Организаторите от Студентски съвет са планирали повече от 15 инициативи във всички сфери на изкуството и науката. Маратонът стартира на 7 май със „Синя нощ” в центъра на София, посветена на Деня на Обединена Европа. Събитието ще се проведе едновременно на няколко места в Европа и обединява студенти, артисти и представители на институциите в дискусия за общите европейски ценности, съпътствана от фотографска изложба и изпълнения на млади музиканти.

На 9 май кампанията продължава с откриването на ежегодния студентски фестивал на изкуствата „Spirit of art”, в рамките на който ще се проведат студентски работилници в сферата на танца, музиката, изобразителното и приложно изкуство, театъра, body art и др. В плажен футболен турнир сили ще премерят отбори на студенти от всички департаменти на НБУ, а млади литератори от цялата страна се събират в университета на 13 май за конференция, посветена на съвременната българска литература.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

Предвидени са и инициативи за професионалното развитие на студентите – семинар за презентационни умения и еднодневен курс за личностна ефективност с гост-лектор Стийв Питърсън – бизнес-консултант от САЩ с богат опит в частния и неправителствен сектор.

Работилница за млади журналисти пък ще доведе водещи български журналисти за среща-разговор с бъдещите им колеги от департамент „Масови комуникации” на НБУ. Ще бъде представена и първата професионална телевизионна реклама на университета, изготвена изцяло от студенти от департамент „Кино, реклама и шоубизнес”.

Предвидени са още премиера на студентски игрален филм, модно ревю във „Военен клуб”, рок-концерт в Еврейския културен дом, публични лекции и семинари, организирани от студентските клубове по интереси, както и частични избори за нови студентски представители, издаване на сборник със студентско научно творчество и др. „Всички събития са организирани изцяло от студенти за студенти. Целта на кампанията е преди всичко да счупи стереотипа за „пасивните и апатични” млади хора”, заявява председателят на Студентски съвет – Христиан Даскалов.

• Пълна информация за хода на „Месеца на студентската проактивност” може да бъде намерена на сайта на Студентски съвет: http://studentskisavet.com.

Паралелно със студентските инициативи, ръководството на НБУ планира мащабна общоуниверситетска кампания за честването на кръглия юбилей, която предстои да бъде официално оповестена.




Автор:
Христиан Даскалов, Председател на СС на НБУ
Публикация:
08.05.2011 г. 22:57
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12325-mesets-na-studentskata-proaktivnost-obyaviha-studentite-na-nbu