Празници / фестивали

IV Пролетен литературен салон - Русе, май 2011

Литературни четения, дискусии и представления

IV Пролетен литературен салон - Русе, май 2011


◊ СЪБИТИЕТО

IV Пролетен литературен салон - Русе, 11-18 май 2011

Девет събития, осем автори и една театрална трупа: Международно дружество "Елиас Канети" ще отпразнува настъпването на пролетта в Русе с интригуващ литературен фестивал.

Основна тема на тазгодишния, вече четвърти по ред, Пролетен литературен салон ще бъдат граничните идентичности. Границите оформят и променят хората. Границите, независимо дали са физически, социални или културни, категоризират индивида. Какво се случва с онези, които не влизат в определените рамки и не пасват на никой шаблон? С онези, които обединяват в себе си различни, да речем национални, идентичности, с онези, които по свой избор или по принуда минават през граници по пътя си. И обратно – какви са последиците за нашите роли в обществото и за нашата идентичност, когато границите изчезват и ставаме по-мобилни?

Поканихме в Русе автори и творци от Германия, България и други европейски страни, които обсъждат в своето творчество тези въпроси отново и отново, за да дискутираме тази тема. С литературни четения, дискусии и представления ще разгледаме тази тематика в перспектива, ще направим паралели и ще открием разликите.


◊ ПРОГРАМАТА

10 май, 20.00 ч.
Дом Канети, ул. "Славянска" 12, вход: 3 лв.

Литературно и театрално представление с „ProText“

В навечерието на фестивала известната българска театрална трупа „36 Маймуни - ProText“ ще представи пеисата „Праехидно“ в Дом Канети. „Можем да правим каквото си искаме, докато то е маловажно. По всички важни въпроси обаче системата все повече ще определя нашето поведение.” Това пише Тед Качински в своя манифест "Индустриалното общество и неговото бъдеще". Качински е математик, социален критик, гений и дълго търсен терорист, останал в историята с прозвището Унабомбър. Неговата лична история и убеждения са основа за една от линиите в тази пиеса. Другата е посветена на проехидната – странно, рядко, древно животно, оказало се глуха линия в еволюцията. Режисура: Гергана Димитрова, авторска музика на живо: Сергей Глинков – lowhum видео и видеомикс на живо: Владислав Илиев, Любомир Драганов - Phormatik Visual Lab сценография и костюми: Елена Шопова, участват: Елена Атанасова, Надежда Панайотова, Петър Мелтев, Богдан Казанджиев, асистент: Петко Стоянов.


11 май, 19.00 ч.
Галерия "Приятели", ул. "Иван Вазов" 9 (до Математическа гимназия). Вход свободен.

Мултимедийно четене с Микул Деюн

Микул Деюн, наричан още Пол Юте, е работил като „изкупвач на хартиени отпадъци, звънар, паляч на свещи, реквизитор, в музей, като учител по немски и като журналист“ в Германия, Румъния и Чехия. Като неспокоен дух обикаля света – през 2009 г. Шилер-Ферлаг издава стихосбирката му „stay punk stay free stay gipsy“ със стихотворения и мисли вдъхновени от дългогодишните му пътешествия из Румъния, Чехия, Швеция, Грузия, Унгария, Украйна, както и от родния му град – Дрезден. Пънк-поетът Микул Деюн е роден през 1981 г. в Дрезден, живее и работи в Дрезден и Сибиу. В 19.00 ч. ще ни прочете произведения от своята стихосбирка „stay punk, stay free, stay gipsy".
Събитието ще се проведе на български и немски.


12 май, 19.00 ч.
Галерия "Приятели", ул. "Иван Вазов" 9 (до Математическа гимназия). Вход свободен.

Литературно четене с Анна Тюне

Писателката Анна Тюне (1950) е следвала философия и романска филология. От 25 години работи като писателка, като културен мениджър на свободна практика и по проекти. На 12-ти май ще ни прочете откъси от своята творба „За преработката на щастието“. Романът разказва необикновената история на едно детство на немско момиче в следвоенна Франция. Ученици от Дойче Шуле, Русе ще прочетат откъси в превод на български. Събитието ще се проведе на български и немски.


13 май, 19.00 ч.
Кафе "Русчук", ул. "Славянска" 16 (до Дом Канети). Вход свободен.

Литературно четене с Кристин Димитрова

Кристин Димитрова (1963) е известна българска писателка и поетеса. Една от белетристичните й творби е романът "Сабазий", за който авторката получава националната награда "Христо Г. Данов" през 2008 г. Сборникът с разкази „Любов и смърт под кривите круши“ е номиниран за наградата на "Хеликон", както и сборникът „Тайният път на мастилото“. Стихотворенията и разказите на Кристин Димитрова са издадени в 24 страни и преведени на 20 езика. Сега писателката участва в международния литературен проект „Journey Across Europe“. Събитието ще се проведе на български.


14 май, 19.00 ч.
Галерия "Приятели", ул. "Иван Вазов" 9 (до Математическа гимназия). Вход свободен.

Литературно четене с Ангел Игов

Ангел Игов е роден в София през 1981 г. След като завършва училище следва английска филология и завършва с магистратура по литературознание. Автор е на два сборника с разкази: "Срещи на пътя" (2002) и "К." (2006); с първия печели голямата награда за дебютна книга в категория "Проза" от националния преглед-конкурс "Южна пролет" (2003), а вторият е номиниран за наградата "Елиас Канети" (2007). Като журналист често публикува статии в различни български медии и работи за литературни списания. Събитието ще се проведе на български.


15 май, 19.00 ч.
Галерия "Приятели", ул. "Иван Вазов" 9 (до Математическа гимназия). Вход свободен.

Литературно четене с Мира Душкова

Русенската поетеса Мира Душкова ще прочете свои творби в галерия "Приятели". Събитието ще се проведе на български.

 
16 май, 19.00 ч.
Галерия "Приятели", ул. "Иван Вазов" 9 (до Математическа гимназия). Вход свободен.

Литературно четене с Овидиу Дунареану

Овидиу Дунареану е румънски писател. Книгата му „Приказки от годината на змията“ ще бъде издадена в поредицата „Нова Европа“ на издателство "Елиас Канети". Ученици от Гимназия „Елиас Канети” ще прочетат откъси от тази книга в превод на български. Събитието ще се проведе на български, румънски и английски.


17 май, 19.00 ч.
Галерия "Приятели", ул. "Иван Вазов" 9 (до Математическа гимназия). Вход свободен.

Лекция на Радостина Патулова

Радостина Патулова е философ и работи в Австрия като културен посредник, както и в областта на образованието и повишаването на квалификацията. В момента е сътрудник в международното дружество "Kultur Österreich" за проекта „fields of TRANSFER“. В галерия "Приятели" тя ще изнесе лекция на тема „Икономика на знанието”. Събитието ще се проведе на български.


18 май, 19.00 ч.
Галерия "Приятели", ул. "Иван Вазов" 9 (до Математическа гимназия). Вход свободен.

Литературно четене с Радка Денемаркова

Радка Денемаркова е известна чешка писателка, преводачка и журналистка, отличена с множество награди. Следвала е германистика и бохемистика в Карлс Университет в Прага и е защитила докторат там през 1997 г. Освен че се занимава с научна работа, тя е и писател и критик. За книгата си "Peníze Od Hitlera" (Пари от Хитлер) получава през 2007 г. престижната чешка награда за проза "Magnesia Litera". Книгата разказва фикционалната история на еврейката от немски произход Гита Лаушманова, която е преживяла ужаса на Аушвиц и след края на Втората световна война се завръща в своето родно село в Германия. Там местното чешко население я третира като германка и се отнася враждебно към нея. Събитието ще се проведе на български, немски и чешки.


• Литературен проект „Journey Across Europe“ ни гостува на фестивала:
Дружество Канети кани своите партньори на уъркшопи и срещи в Русе

Освен литературните четения на Литературния салон, на 14 и 15 май ще се проведат и вътрешни уъркшопи по превод, както и работни срещи в рамките на проекта „Journey Across Europe“. Ще се срещнат координатори и преводачи от Германия, Чехия, Македония и България. Международно дружество "Елиас Канети" е партньор на двугодишния международен литературен проект.


. Пролетният литературен салон е събитие, организирано от Международно дружество "Елиас Канети". Осъществява се с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България, Фондация "Робърт Бош", Община Русе, Чешки център София, Европейската комисия (Културна програма 2007-2013) и Арт офис София. Искаме да изкажем благодарност за организационната подкрепа и на Русенски университет (BRIE), Галерия "Приятели", Кафе "Русчук", Дойче Шуле и Гимназия "Елиас Канети", Русе.

Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
07.05.2011 г. 15:56
Посетено:
1635
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12317-iv-proleten-literaturen-salon-ruse-may-2011