Празници / фестивали

Празнична програма по повод 9 май – Деня на Европа

Празненствата ще бъдат посветени също и на доброволчеството и на европейската култура

◊ СЪБИТИЕТО

Столична община, Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на ЕП в България организират

празнична програма по повод 9 май – Деня на Европа.


Празненствата ще бъдат посветени също и на доброволчеството и на европейската култура.
 

◊ ПРОГРАМАТА

На 8 май 2011, неделя, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община ще отбележат празника със събитие на открита сцена пред НДК. Безвъзмездно разменяне и даряване на книги на специално обособен книжен базар ще започне в 17.30 часа. От 18.30 часа студентите от учебния театър към Нов български университет ще разказват любими европейски детски приказки, а в 19.30 часа ще започне концерт с участието на Теодосий Спасов, Карандила Джуниър, както и поп звездите Любо, Графа и Орлин. Уебсайтът www.europeday.bg ще предава на живо празника на 8 май в София.

Европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще приветства официално гостите около 19.30 ч. от сцената пред НДК. Заместник-кметът по култура на Столична община Христо Ангеличин ще поздрави участниците и публиката.

От 19.00 часа, в зала "България", Столична община и Представителството на Европейската комисия в България организират концерт на „Симфониета София” с диригент - Свилен Симеонов, и солист - Жени Захариева (пиано). Ще бъдат изпълнени творби от Лудвиг ван Бетовен. Празничният концерт е традиционна проява, организирана от двете институции за Деня на Европа. Входът е свободен.

На 9 май 2011, понеделник, Информационното бюро на Европейския парламент в София в партньорство със Столична община организира празник под наслов "Европа е моят дом". В 10.00 часа в градинката пред Националната художествена галерия ще стартира инициативата "Засади цвете!", при която с доброволен труд ще бъде обновена градината на нациите, този път с европейските цветове. От 11.00 часа на площада пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде организиран графити хепънинг за пораснали деца "Изрисувай мечтите си за Европа и България!", с възможност за рисуване върху умален макет на сградата "Луиз Вайс" на ЕП в Страсбург. В 11.10 часа най-малките гости ще могат да се забавляват със спектакъла "Пътешествие в приказна Европа". От 12.00 часа Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще изпълнят свои хитове, а след тях сцената ще огласи Детският хор на Българското национално радио "Ангелските гласове на България" с художествен ръководител и главен диригент акад. Христо Недялков.

От 5 май до 15 май 2011 г. ще може да се види документирана работата на българските евродепутати, представена чрез фотоизложбата "Българските евродепутати: Брюксел - Страсбург - България" в Пространството пред Народния театър "Иван Вазов".

От 30 април до 15 май 2011 г. в Столична библиотека ще бъде представена изложба карикатури "България и Европа".

Денят на Европа ще бъде отбелязан с различни инициативи, които ще продължат през целия месец май – фотоконкурс "Европейският съюз и неговите съседи", инициативата "Отново на училище", както и многобройни спортни празници и хепънинги, кулинарни състезания, доброволно засаждане на дървета, уъркшопове за овладяване на нови умения и много артистични изяви.

Чуждестранните културно-информационни центрове в София, в партньорство със Столична община, също организират събития, посветени на Деня на Европа.

Автор:
М. Томова
Публикация:
05.05.2011 г. 22:23
Посетено:
1711
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12306-praznichna-programa-po-povod-9-may-denya-na-evropa