Празници / фестивали

Център за академични изследвания София чества своята 10-годишнина

Тържествено честване и дискусия

Център за академични изследвания София чества своята 10-годишнина


◊ СЪБИТИЕТО

Екипът на Център за академични изследвания София
официално Ви кани на

Тържественото откриване "10 години в ретроспекция на Centre for Advanced Study / Център за академични изследвания София"

На 13 май 2011 г. (петък), от 13:45 до14:45 ч. в конферентната зала на Центъра (ул. "Стефан Караджа" № 7, вх. В, ет. II). Сред официалните гости са ректори и представители на водещи академични институции в Европа и у нас, представители на министерства на науката и образованието на различни европейски страни, представители на МОНМ и Столична община.

Централното събитие, с което ще се отбележи юбилеят, е дискусия на тема: „Regions, Borders and Identity: Past Questions and Present Relevance“. Тя ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“ (зала-фоайе на етаж 2) от 15:15 ч. Освен официалните гости на дискусията ще присъства и широка академична и интелектуална аудитория – предимно сътрудници, бивши и настоящи стипендианти на Центъра.

Заповядайте!


. Откриването и дискусията ще бъдат на английски език (без превод), предвид международния характер на събитието и аудиторията.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА CAS

Кои сме ние?

Център за академични изследвания София (CAS) е независима организация, чиято основна цел е подпомагането на изследователската работа в социалните и хуманитарни науки. Центърът осигурява институционална и интелектуална среда за оригинални научни дирения, междудисциплинарен обмен и професионално развитие на различни поколения учени от България и чужбина. Специално отношение получават младите и талантливи изследователи, които с подкрепата на международно утвърдените сътрудници на Центъра разширяват и задълбочават своите научни интереси и компетентност. Дългосрочната мисия на Центъра  е израстването на българската академична общност и отстояването на достойното й място в европейския и глобален свят.

От създаването си през 2000 г. Центърът е осъществил 14 мащабни международни проекта с участници от над 20 страни. Повечето от тях през първите години бяха посветени на историята и културата на Балканите и Източна Европа. Освен за академичното регионално сътрудничество и международната видимост на българската наука Центърът полага специални усилия за повишаването качеството на висшето образование в България и Югоизточна Европа.

В последните години CAS постепенно разширява географския и изследователския си обхват, като отваря врати за теми и учени отвъд границите на европейския континент. В полето на хуманитарните и социалните науки той е единствената институция в страната, която предоставя конкурентни условия за изследователски труд в международна интердисциплинарна среда и привлича чужди учени за работа в България. По този начин Центърът не само внася нови знания и актуални достижения на световната наука, но и активно вписва академичната ни общност в този по-глобален мащаб.


. Още за CAS може да намерите на www.cas.bg.  
 

Автор:
Ивона Христова
Публикация:
05.05.2011 г. 21:52
Посетено:
1446
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12305-tsentar-za-akademichni-izsledvaniya-sofiya-chestva-svoyata-10-godishnina