Празници / фестивали

Великденски театрални седмици – Варна 2011 завършват с „Аз, театърът”

„Фауст” се играе и пред представители на Европейската асоциация на фестивалите

Великденски театрални седмици – Варна 2011 завършват с „Аз, театърът”
На снимката: Стоян Радев в ролята на Мефистофел, фотограф Явор Ганчев


◊ СЪБИТИЕТО

Великденските театрални седмици на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” започнаха на 31 март и завършват на 30 април от 19.00 ч., Основна сцена, с „Аз, театърът” – юбилейния концерт-спектакъл на режисьора Стоян Радев Ге. К., посветен на 90-годишнината на Варненския драматичен театър, създаден в една и съща година със Съюза на артистите в България.


◊ ИСТОРИЯТА

Със забележителната личност на първия директор-режисьор Стоян Бъчваров се свързва първата постановка на Общинската театрална трупа, която на 12 март 1921 г. представя “Инстинктът” от Анри Кестмекер. Стоян Бъчваров (1878-1949) основава трупата, въвежда професионални правила, оформя репертоара, поставя и играе главните роли в много от спектаклите. От 1921 г. до 1935 г. (с известни прекъсвания) той успява да създаде и утвърди авторитета и творческото ниво на един истински модерен градски театър с разнообразен репертоар. По повод своята 35-годишнина, Драматичният театър на Варна приема Стоян Бъчваров за свой патрон и от 1957 г. носи с достойнство неговото име.


◊ СПЕКТАКЛИТЕ

В мултимедийния спектакъл „Аз, театърът”, появил се на варненска сцена 90 години след първото представление на първата трупа, актьорите - днешното лице на театъра, четат историята с респект, но и с усмивка. Тя оживява в музиката и хореографията на знакови постановки от историята, в цитати от архивите или в разсъжденията за театъра на личности от миналото и настоящето. Магичното пътешествие през времето, с неговото дълбоко интимно усещане за минало, съвременност и бъдеще, е възможно единствено на варненската сцена, единствено с варненските драматични актьори и заедно с колегите и приятелите от Държавната опера, Детско-юношеската опера, НУИ „Добри Христов”, „Тhe Center” на Георги GOOSH-Енчев, трите театрални студиа на Валентин Митев, Стоян Радев, Христо Христов и останалите, общо около 200 творци от различни поколения. Всички те, поотделно и заедно, изграждат впечатляващото театрално цяло, театралния Аз на мегапродукцията „Аз, театърът”.

Във великденската програма актьорите представиха най-доброто от своя репертоар с подчертан ангажимент, гастролираха също извън Варна, но независимо дали тук, или другаде, навсякъде получиха заслужените аплодисменти на публиката, която винаги забелязва таланта и усилието на твореца. Като оценка за артистичните постижения на варненските театрали, тъкмо по време на Великденските театрални седмици, дойдоха и новините за селекцията на мюзикъла „Бремен” на Стоян Радев Ге. К. за Международния театрален фестивал „Вълшебната завеса” – Търговище 2011 (спектакълът ще се играе на 2 май там) и за двете номинации за наградата АСКЕЕР 2011 за „Фауст” на Лилия Абаджиева. С тях спектакълът на Лилия Абаджиева се превръща в постановката на ДТ „Стоян Бъчваров” с най-много отличия през юбилейния творчески сезон 2010-2011. Варненският „Фауст” вече е отличен с 2 награди от фестивала „Сцена на кръстопът” в Пловдив (2010) - за най-добро представление на голяма сцена и за режисура, както и с 2 номинации за наградата ИКАР на САБ (2011) - за сценография на Васил Абаджиев и за майсторско техническо изпълнение на ДТ „Стоян Бъчваров”. Номинациите за АСКЕЕР са отново за сценография на Васил Абаджиев и в категорията поддържаща мъжка роля за Стоян Радев и неговия изключителен Мефистофел. Наградите за постижения в театралното изкуство и култура на Театър „Българска армия”, фондация „А`Аскеер”, ще бъдат връчени на 23 май 2011 г. за 21-ви пореден път.

„Фауст”, спектакълът с най-много отличия в 90-ия творчески сезон на ДТ „Стоян Бъчваров”, ще бъде представен на 29 април (18.00 ч., Сцена Филиал) и в програмата Theatre Showcase на Европейската асоциация на театрите, която за пръв път избира България и Варна за домакин на своята Генерална асамблея (годишно събрание и конференция) от 20 до 30 април.


Екипът на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров” благодари на Община Варна, хотелите. „Аква”, „Голдън тюлип”, фирмите „Фама”, „Лакис”, „Сватбен ден” и медийните партньори ТВ „Черно море”, в. „Черно море”, Дарик Радио и сдружение „Морско синьо” www.sea-blue.org за подкрепата на Великденските театрални седмици – Варна 2011, както и на всички зрители, които сътвориха, заедно с артистите, атмосферата на празника!

И нека съхраним светлината на Великден!

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.04.2011 г. 18:08
Посетено:
1338
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12231-velikdenski-teatralni-sedmitsi-varna-2011-zavarshvat-s-az-teatarat