Празници / фестивали

Дни на Книгата във Велико Търново

Обмяна на книги, кръгла маса, литературно четене и приказен детски празник

Дни на Книгата във Велико Търново


◊ СЪБИТИЕТО

За втора поредна година студенти от катедра “Библиотекознание и масови комуникации” към Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, съвместно с Община Велико Търново, организират поредица от събития, посветени на Световния ден на книгата и авторското право.

Месец април в старата столица ще бъде изпълнен с инициативи, обединяващи различни моменти от живота на книгата. Част от празничната програма ще бъдат буккросинг обмяна на книги, кръгла маса, литературно четене и приказен детски празник.
   
Резултатите от дългата подготовка ще бъдат показани броени дни след Великден.


◊ В ПРОГРАМАТА
 
За да споделят своите мисли, идеи и опит, покана за участие в кръгла маса “Мисия книгоиздаване – възможна?” са получили издатели, книготърговци, създатели на актуални блогове и сайтове за четене и популяризиране на словото днес. Ще бъдат засегнати въпроси от съвременното битие на книгата в България и по света, ще се разгледат трудностите, през които тя преминава в съвременния електронен век, как отстоява себе си като книжен продукт и как придобива нови форми във виртуалното пространство. Кръглата маса е разделена на две взаимно свързани части – първата част разглежда класическия вариант на книгата, а втората част – пътят на книгата в интернет. Студенти от специалност "Книгоиздаване" ще тръгнат по стъпките на Гутенберг, ще се докоснат до опита на тези, които са избрали да посветят живота си на любовта към книгите, които са превърнали тази любов в своя професия и мисия.

Кръглата маса ще се проведе на 27 април, от 10:00 часа в зала “Европа” в Ректората на ВТУ. Тя е организирана от студенти от катедра “Библиотекознание и масови комуникации” към Великотърновския университет, съвместно с Университетско издателство “Св. св. Кирил и Методий”.

Ден след професионалния поглед към книгите и книгоиздаването, творческият подход ще бъде определящ при изявата на “ЛитАрт”.

Но какво е “ЛитАрт”? Това е студентски литературен клуб, създаден преди няколко години във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Наименованието на клуба не е случайно. Членовете на “ЛитАрт” са представители на различни специалности от университета – право, книгоиздаване, изобразително изкуство, английска и българска филология. Единственото условие, което е необходимо, за да станеш част от магията на “ЛитАрт” е любов към Творчеството – към литературата, изобразителното изкуство, фотографията, музиката или театъра.

На 28 април “ЛитАрт” също ще се включи в дните, посветени на Книгата. От 18.30 часа в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” публиката ще има шанса да се докосне до литературни творби, картини, фотографии и музика. Срещата ще бъде във формата на пърформанс, обединен от обща тема: “Книгата – моето огледало”. Младите творци ще покажат как Книгата, като явление, което е оставило своя отпечатък в човешката история, носи със себе си вдъхновение, образи, емоция.

Дните, посветени на Книгата, ще завършат с поглед към най-малките, към тези, който сега за пръв път се докосват до вълшебството, което живее в между хартиените страници.

На 29 април в парк “Марно поле” ще оживеят най-любимите детски приказки. Пред очите на децата от детските градини в града студенти от катедра “Библиотекознание и масови комуникации” ще влязат в ролите на приказни герои, ще разказват приказки, ще задават гатанки, ще рисуват и ще ще се забавляват заедно с гостите в парка. Идеята на участниците е да се обърне специално внимание на най-малките читатели, магията на детските книжки да се превърне в реалност и денят да бъде истински детски празник.

Автор:
Яница Христова
Публикация:
19.04.2011 г. 23:41
Посетено:
2265
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12197-dni-na-knigata-vav-veliko-tarnovo