Празници / фестивали

Кулминация на ХІІ Великденски музикален фестивал – Варна 2011

Музика от Моцарт и Бетовен в концерт на Велики четвъртък

Кулминация на ХІІ Великденски музикален фестивал – Варна 2011


◊ СЪБИТИЕТО

ХІІ Великденски музикален фестивал – Варна 2011, който се осъществява със съдействието на Община Варна, гранд-хотел “Димят”, хотел “Модус” и медийните партньори БНР - Радио Варна, ТВ „Черно море”, изданието на в. „Труд” и „24 часа” „Твоят ден” и сп. “Музикални хоризонти”, ще има своята кулминация на 21 април – Велики четвъртък.

Във Великденския концерт ще прозвучат творби от Моцарт и Бетовен - музиката, която, в очакване на Възкресението, слуша целият християнски свят. Под диригентството на Иван Филев оркестърът на Държавна опера Варна ще изпълни: Увертюра към операта “Сватбата на Фигаро” от Моцарт, Концерт за пиано и оркестър №3 от Бетовен със солист Тодор Петров и Реквием от Моцарт със солисти Даниела Димова, Бойка Василева, Арсений Арсов и Евгений Станимиров.

 

◊ КОНЦЕРТЪТ

След Реквием в ре бемол мажор от Роберт Шуман, включен в миналогодишния концерт в навечерието на Великден, сега се отдава дължимото на един друг Реквием, сътворен от гения на Моцарт. Както е известно, през лятото на 1791 г. Моцарт получава поръчка за написването на Реквием от тайнствен поръчител, като едва след смъртта на композитора се разбира, че граф Франц фон Валзегт е поръчал произведението в памет на покойната си съпруга Анна. Със средствата на музикалната изразност Моцарт вълнуващо разкрива един дълбок свят на човешки преживявания – от душевен смут, през бездна от скръб и страдания, до омиротворен покой. Целият Реквием е проникнат от страстна обич към човека и горещо съчувствие към страданията му. Преобладават скръбно-трагични настроения, но има и контрастиращи части, пълни с просветление, както в квартета Benedictus (Благословен) или в ликуващите Sanctus и Osanna, които всъщност открояват характерната за жанра трагика. Моцарт не успява да довърши своя Реквием – това прави неговият всеотдаен ученик и приятел Зюсмайер.

Солистите на Реквием от Моцарт са изявените артисти на Държавна опера Варна Даниела Димова – сопран, Бойка Василева – мецосопран, Арсений Арсов – тенор и Евгений Станимиров – бас.

В концерта на 21 април свое място имат увертюрата към операта “Сватбата на Фигаро” от Моцарт и Концерт за пиано и оркестър №3 от Лудвиг ван Бетовен със солист Тодор Петров.

Пианистът Тодор Петров e роден в София (1961), завършва Държавната музикална академия в класа на проф. Богомил Стършенов, специализира в Париж и Ница в класа по пиано на Пиер Санкан и Жан-Мари Даре (1981-1982), също камерна музика при Морис Женрон и клавесин при Хюгет Драйфус. Концертира активно в Италия, където живее от 1994 г., преподава в Академията за изкуства в Рим и Музикалната академия в град Сус, Тунис. Професор и историограф на музиката, той издирва и колекционира непознати или малко познати и неизпълнявани музикални произведения. Участва в редица престижни музикални фестивали. Като камерен изпълнител работи съвместно с музиканти от ранга на Игор и Валери Ойстрах, Артуро Болучи, Павел Берман, Анатоли Кръстев, Петко Радев. Концертирал е в Англия, Румъния, Франция, Украйна, Германия, редовно сътрудничи на БНР (от 1985), където прави много записи, сред които са първото интегрално изпълнение в света на сонатите на Вагнер, сонатите на Вебер, Чайковски и др. Участва като солист на Оркестъра на Арена ди Верона на Биеналето във Венеция (2004), в италианските градове Стреза и Варезе изпълнява в девет поредни вечери (2006) всички концерти за пиано от Моцарт, като е едновременно солист и диригент на Камерен оркестър Студио Примо. В Моцартов концерт във Варезе (2009) се изявява като солист и диригент на оркестър Камерата дей Лаги, а концертът му в Париж на 13.11.2009 г. е отбелязан с ласкави публикации във френската преса. Виртуозният и емоционален пианист е познат на варненската публика от участията си в концертите на Камерен оркестър „Проект Музика”, соловите си концерти в Радио Варна и концерти на Държавна опера Варна.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
16.04.2011 г. 22:56
Посетено:
2232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12174-kulminatsiya-na-h-velikdenski-muzikalen-festival-varna-2011