Празници / фестивали

Започна третият детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”

Участват над 500 талантливи момичета и момчета от 12 населени места

Започна третият детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 април инж. Весела Коларска - заместник-кмет на Община Монтана, откри третия детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” и пожела успех на участниците. В два поредни дни на сцената на Младежкия дом ще се изявят над 500 талантливи момичета и момчета от 12 населени места.

В Голяма зала се съревновават най-малките изпълнители в раздел “Народно пеене”. Оценяват ги доц. Светла Станилова от АМТИИ – Пловдив – председател на журито, Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев” – град Котел, и народната певица Радка Стефанова.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

Две са съпътстващите събития на конкурса „Напеви от Северозапада”. Във фоайето на Младежкия дом е подредена богата етнографска изложба от килими и предмети на бита от фонда на Исторически музей – Чипровци. При откриването директорката му Анюта Каменова–Борин, подчерта, че неслучайно в експозицията е включен Музикалният килим на майсторката Райна Минчева. Той е изработен в гобленна техника и е представителен за четвъртия етап в развитието на чипровската килимарска школа, а и кореспондира с идеята на конкурса.

В рамките на конкурса ще бъде представен и алманахът “Резерват Северозапад”. Срещата с автори ще осмисли времето, в което журито ще реши кои са победителите сред певците.

Творческото състезание продължава в разделите „Хореография” и „Инструменталисти”.


Конкурсът “Напеви от Северозапада” се провежда под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков. Той се организира от Общински младежки дом – Монтана, сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Освен от общината конкурсът е подкрепен и от спонсори. Трима от тях, Анна Иванова – директор на ДЗИ – клон Монтана, Бисер Савов – управител на “Технополис”, и Янка Крумова – управител на “Млин Грейн 2002”, присъстваха на откриването. Директорът на Младежкия дом Асен Асенов изказа специална благодарност на всички, които подкрепиха инициативата - Цветелина Трендафилова – директор на банка “Пиреос” - клон Монтана, Розалин Нончев – от “Компас” ООД, Алексей Върбанов от  “Агромашина”, Ани Стаменова от “Ава Спорт”, на Кирил Иванов – управител на АСМ ЕООД, ЕТ „Джонкин” – производител на безалкохолни напитки “Копрен”, и Дилян Димитров, който ни съдейства за осигуряването им, Цветелина Иванова от СВА, които осигуриха лакомства за участниците, „Алпиа” ЕООД, Христо Петров от СОТ “Дейзи”, които безвъзмездно ще охраняват етнографската изложба, и Росица Виденова от печатница „Крис”.

Автор:
Организаторите
Публикация:
16.04.2011 г. 12:16
Посетено:
1815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12170-zapochna-tretiyat-detski-natsionalen-folkloren-konkurs-napevi-ot-severozapada