Празници / фестивали

"Походът на книгите" стартира – в търсене на нови читатели

2 април - Международен ден на детската книга

◊ СЪБИТИЕТО

„Походът на книгите” започва на 2 април точно в 11:00 в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека.

Инициативата, която се организира от Асоциация „Българска книга” и Българската библиотечно-информационна асоциация, ще бъде открита от г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете избрани откъси от Ангел Каралийчев и Елин Пелин. На свой ред малчуганите от 77 ОДЗ „Х. К. Андерсен”, с директор Наталия Димитрова и музикален ръководител Ралица Рангелова, ще изпълнят избрани моменти от оперетата „Новите дрехи на краля” по едноименната приказка на Х. К. Андерсен. На рождената дата на Андерсен, 2 април, в цял свят се празнува Международният ден на детската книга. Затова началото на „Походът на книгите” ще бъде дадено тогава.

Националната кампания в подкрепа на четенето е възможна благодарение на подкрепата на Столична Община, БНТ, БНР, както и медийното партньорство на в. Стандарт, Аз-чета и Stand.bg.


◊ ПРОГРАМАТА НА ПРАЗНИКА

За да е истински празникът, най-малките читатели могат да станат част и от голямото детско приключение, което стартира отново в събота (2.04.), на езерото Ариана. На 2 и 3 април там ще се проведе Детски празник, съпътстван от базар на детската книга. На откритата сцена ще има много игри, изненади и интересни срещи за децата. В пространството около сцената ще бъдат изложени и рисунките на всички малчугани, участвали в конкурса на тема „Моята любима приказка”. В изложбата ще има картини на деца от цяла България, а победителят ще стане известен на 3 април. Точно в 11:00 той ще се качи на сцената, за да получи своите награди.

За любителите на истинските литературни пътешествия организаторите създават специален литературен трамвай на „Походът на книгите”, в който на 2 април гости ще бъдат:
. Йордан Ефтимов – 12:00-13:00 часа
. Водещата на „Малкото голямо четене” Гергана Плетньова – 13:00-14:00
.
Иван Кулеков и Иво Сиромахов – 14:00 – 15:00 часа

Първите рицари в „Походът на книгите” на 4 и 5 април ще бъдат г-н Георги Кадиев – кандидат за кмет на София и общински съветник от групата на БСП, актрисата Ирмена Чичикова и водещата на „Малки истории” по БНТ – Мартина Шопова.
    
Г-н Кадиев ще се срещне с децата в 113. ОДЗ на ул. „Преспа” 3. Точно в 10:00 часа на 04 април той ще им прочете любимата си приказка.
    
Малко по-късно, в 10:30, своята любима приказка ще прочете Ирмена Чичикова. Тя ще зарадва децата от 77. ЦДГ на ул. „Мизия” 6.
    
Във вторник децата от 127. ОДЗ в жк „Стрелбище” на ул. „Дедеагач” 42, Мартина Шопова ще чете на глас любимата си приказка на всички малчугани от 2-ра група.

    
„Походът на книгите” покорява сърцата!
 
   
Автор:
Виолина Харалампиева
Публикация:
01.04.2011 г. 17:02
Посетено:
1941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/12066-pohodat-na-knigite-startira-v-tarsene-na-novi-chitateli