Празници / фестивали

Български триумф на наградите на XV София филм фест

“Подслон” грабна голямата награда на София филм фест и „Кодак” за най-добър бг филм, „Стъпки в пясъка” – наградата за най-добър балкански филм

Български триумф на наградите на XV София филм фест
Кадър от награждаването на филма "Подслон" на XV София филм фест


◊ БЪЛГАРСКИТЕ НАГРАДИ

Голямата награда на международното жури в Международния конкурс на XV София филм фест се присъди на филма „Подслон” (България) с режисьор Драгомир Шолев и продуцент Росица Вълканова. Той се оказа и най-добрият български игрален филм и грабна наградата „Кодак”. И публиката си хареса „Подслон” и го определи за най-добър филм.

Българският филм „Стъпки в пясъка” на режисьора Ивайло Христов се оказа най-добрият балкански филм според Гилдията на българските кинокритици.

Публиката на фестивала определи и победителя в конкурса за документален филм през 2011 г. Зрителите си харесаха „Правилата на ергенския живот” на Тонислав Христов, който грабна наградата в конкурса за документален филм през 2011 г.


◊ ОЩЕ НАГРАДИ

Турският филм „Снежнобяло” на режисьора Селим Гюнеш получи Специалната награда на журито, а за режисура беше отличен Жоао Нуно Пинто за филма си „Америка”.

Традиционната вече награда „Джеймисън” за български късометражен филм отиде при Павел Веснаков за филма „Влакове”.

ФИПРЕССИ удостои с награда филма „Симфония на шума” на режисьорите Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон.

София филм фест и Столичната община връчиха тази година и няколко награди за цялостен принос към световното кино. Наградени бяха Отар Йоселиани, Клаудия Кардинале, Клод Льолуш и Руси Чанев.


◊ ФИЛМОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

За трета поредна година в партньорство със „Cinemafia” беше реализиран конкурса „Филмово предизвикателство”. Участниците имаха 168 часа от 3 до 10 март, за да направят филм. Темата тази година беше „Цветове”.

Най-добър игрален филм в предизвикателството беше “COLOURS” на екипа “Indigo”, а най-добра анимация – филмът „ХРОМОНИ” на екипа “Yemeney”. Наградените филми ще бъдат показани на международните филмови фестивали, в рамките на „Операция Кино” – Истанбул, Клуж, Сараево и София.

Поощрителна награда на журито получи “Untitled” на екипа H2O/No Frame Media.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
14.03.2011 г. 12:18
Посетено:
1459
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/11873-balgarski-triumf-na-nagradite-na-xv-sofiya-film-fest