Празници / фестивали

Традиционен празник "Пали кош" в Приселци

Уникален за района на Североизточна България

Традиционен празник "Пали кош" в Приселци


◊ СЪБИТИЕТО

Народно читалище “Просвета 1927“
село Приселци, Община Аврен, Област Варна
   
   
На 05 март 2011 г., събота, от 18.00 часа в Читалището в село Приселци ще се проведе традиционният празник „Пали кош“. Програмата включва:

18.00-18.45 Тържествен концерт на самодейците към Читалището
18.45-19.15 Конкурс за най-добра кукерска маска
19.30 Палене на огромна огнена клада на открита сцена край селото

Читалищното настоятелство, Кмета и жителите на селото от сърце канят всички да споделят техния празник.

Вече 31 години народният празник “Вземане на прошка“ се провежда в село Приселци. Тук този празник придобива популярност под названието “Пали кош”. Организатори са Кметството на село Приселци и Народно читалище “Просвета 1927” - село Приселци.
   
Сирни Заговезни е нещо повече от църковен празник за християните. С него се обозначава границата между зимата и пролетта. Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са с езически характер. Характерни са големите кукерски шествия, палене и прескачане на огньове. Малки и големи си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. С тези маски те гонят злите духове и злото от домашното огнище, вещаят добри дни и здраве за всички.
   

◊ ТРАДИЦИЯТА

От далечната 1981-ва всяка година на Сирни Заговезни, в събота вечерта в читалището на село Приселци се провежда празнично тържество, в което участват самодейните състави от селото. В края на концерта се провежда конкурс за кукерска маска. В него участват момчета от селото, облечени с интересни, ръчно изработени кукерски маски. Цял месец, а понякога и повече, тече подготовката за празника. В селото има фамилии, които традиционно, от години, подготвят свой участник в състезанието за най-добра кукерска маска. В подготовката всеки дава своя принос - и родители, и деца. Всеки елемент от маските е ръчно изработен – кожата, украсата, рогата, чановете, всичко е автентично. В надпреварата по традиция могат да участват само момчета и мъже. Най-добрата кукерска маска се избира от публиката, която на този ден препълва голямата концертна зала на читалището. За всички участници има осигурени награди. След края на конкурса спечелилият собственик на най-атрактивната кукерска маска получава правото да запали ритуалния огън, който е подготвен на една от поляните край селото. Той повежда със запалена факла тържествената процесия, към която се присъединяват всички присъстващи. Има една особена мистика и чар в тази процесия от млади и стари, местни и гости, която със запалени светлини, с много смях и добро настроение, минава по улиците на цялото село, докато стигне до поляната, където е струпана огромната клада, приготвена за ритуала. Там кукерът-победител докосва основите на кладата със своята факла и огънят лумва изведнъж. Всяка година кладата става все по-голяма и все по-висока, достигайки до височина от 7-8 метра. Често огънят се вижда отдалеч и закъснелите пътници от пътя между Варна и Бургас, пътуващи в тъмната вечер, изведнъж попадат на една призрачна, вълшебна и невиждана гледка – огромни огнени езици облизват притъмнялото небе, а на неговия фон се движат странни силуети...
   
Празникът „Пали кош“ е уникален за района на Североизточна България и чрез него жителите на с. Приселци дават своя принос за съхраняването на българската културна идентичност.

Автор:
Нели Вълчева, Член на УС на Читалищното настоятелство при НЧ „Просвета 1927“, с. Приселци
Публикация:
04.03.2011 г. 15:15
Посетено:
4262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/11812-traditsionen-praznik-pali-kosh-v-priseltsi