Празници / фестивали

КиноУикипедия: София филм фест 2011

Най-важното, което трябва да знаете за кинофестивала през март

КиноУикипедия: София филм фест 2011


◊ СЪБИТИЕТО

15-тото издание на София филм фест наближава. Броени дни остават до началото на най-мащабния кинофестивал у нас. Какво е най-важното за предстоящото филмово събитие, може да научите от нашата киноуикипедия.


◊ КИНО-УИКИ: СФФ

Времетраене

От 4 до 13 март 2011 г. с допълнителна програма от 14 до 20 март.

Местонахождение

До 13 март само в София, от 14 до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Количество

Програмата ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма. Традиционно вече за фестивала количество от филми.

Категории

Програмата на София филм фест е разделена тематично в следните категории:
  • Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)
  • Голямата петорка
  • Киното днес – големите майстори
  • Киното утре – големите надежди
  • Ново българско кино
  • Балкански конкурс
Двойна българска следа в международния конкурс

За първи път през 2011 година в Международния конкурс на София филм фест ще участват два български филма – „Подслон” на Драгомир Шолев и „Тилт” на Виктор Чучков-син.

5 големи филма от петте големи фестивала

„Голямата петорка” и тази година ще покаже филмите, които спечелиха най-важните кинонагради в света – от фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс.

Сред лентите са “Чичо Бунми си спомня предишните животи" ("Златна палма" в Кан) на Апичатпонг Уерасетакул, „Мед” на Семих Капланоглу ("Златна мечка" в Берлин), “Даровете на зимата” на Дебра Граник (Голямата награда в Сънданс), “Ако искам да свирна, ще свирна” на Флорин Сербан (Специалната награда на журито в Берлин), “Поезия” на Канг Донг Ли (Корея, Награда за сценарий в Кан).

Над 20 филма на най-големите в киното днес

За втора поредна година София филм фест представя рубриката „Киното днес – големите майстори”, в която ще бъдат прожектирани последните филми на едни от най-утвърдените режисьори на съвременното кино.

„Киното днес” съдържа повече от 20 филма, сред които “Красиво” на Алехандро Гонзалес Инариту, “Три” на Том Тиквер, “Обет” на Сърджан Каранович, “Морфин” на Алексей Балабанов, “Как прекарах това лято” на Алексей Попогребски.

Най-големите в киното, но утре

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година, сред които “Зимна ваканция” на Ли Хонги (“Златен леопард” в Локарно), представения като проект на София Мийтингс “Адриен Пал” на Агнес Кошич (“Особен поглед” в Кан), “Бягството” на Фео Аладаг (с над 20 награди).

Клод Льолуш и Клаудия Кардинале с Наградата на София


Известният френски режисьор и сценарист Клод Льолуш е звездата на Френския фокус на 15-ия Международен филмов фестивал София филм фест. Той ще получи лично Наградата на София на Столичната община за своя принос в киноизкуството.

Легендарната актриса Клаудия Кардинале също идва в София, за да получи артнаградата на нашата столица. Това ще се случи на 11 март, на галапрожекция на филма „Гепардът” на Лукино Висконти в Зала 1 на НДК.

Нов филм на Милчо Манчевски


Известният македонски режисьор ще представи лично най-новия си филм „Майки” – копродукция на Македония, България и Франция. 52-годишният режисьор пристига у нас веднага след участието на „Майки” в програмата „Панорама” на Берлинския кинофестивал.

Нов филм и от Оскаровия Данис Танович

Специален гост на София филм фест ще бъде и носителят на Оскар Данис Танович. Неговият най-нов филм „Цирк Колумбия” ще бъде представен на 12 март в Зала 1 на НДК на специална галапрожекция след Церемонията по връчване на наградите на 15-ия СФФ. Танович спечели наградата за сценарий в Кан и чуждоезичен Оскар за дебютния си филм „Ничия земя” през 2002.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
18.02.2011 г. 16:45
Посетено:
2180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/11711-kinouikipediya-sofiya-film-fest-2011