Празници / фестивали

"Българско школо" с четири награди от Испански театрален фестивал

"Костюмът на Арлекин", постановка на режисьора Николай Априлов

"Българско школо" с четири награди от Испански театрален фестивал


◊ СЪБИТИЕТО

Театралният състав на „Българско школо” грабна четири награди по време на XII Национален фестивал на театъра на испански език, който се проведе на 4-5 февруари 2011 година в Театър „София”.


◊ ПОДРОБНОСТИ

Малките артисти се превъплътиха в персонажите от пиесата „Костюмът на Арлекин”, постановка на режисьора Николай Априлов в духа на италианската комедия „дел арте”.

Участваха ученици от V, VI и VII клас. Те показаха блестяща актьорска игра и завидни познания по езика на
Сервантес. Журито, ръководено от експерта в отдел „Образование” на Посолството на Испания г-н Хосе Феликс, присъди на „Българско школо” наградата за дебют. Призът за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Мартин Славов (V клас), който изправи на крака публиката с хумористичния си персонаж – скъперника Панталоне. Специални награди за най-добра постановка получиха директорката на училището г-жа Евгения Елмазова и преподавателката по испански език г-жа Елиана Митова.

Танците в „Костюмът на Арлекин” са дело на хореографа Златан Николов, а декорът и сценичните облекла са изработени специално за трупата.


◊ ОЩЕ ИЗЯВИ НА МЛАДИТЕ ТЕАТРАЛИ

Това не е първото международно отличие за „Българско школо”. През 2009-та година училището се представи изключително успешно на Младежкия театрален фестивал в Албокс, Испания, където завоюва II награда с постановката “Севилският бръснар”, също изпълнена на испански.

През октомври 2010-та актьорите от „Българско школо” получиха специална награда за спектакъла „Под игото” на Международния театрален фестивал за любители „Кр. Пишурка” в Лом
.
Автор:
Публикация:
10.02.2011 г. 14:48
Посетено:
1707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/11641-balgarsko-shkolo-s-chetiri-nagradi-ot-ispanski-teatralen-festival