Празници / фестивали

XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010 достига апогея си преди Рождество Христово

Oперетна гала, „Коледна песен” и Рождественски концерт от 20 до 23 декември

XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010 достига апогея си преди Рождество Христово
На сн. Диригентът Маркус Хубер

◊ СЪБИТИЕТО

XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010, организиран от ТМПЦ – Държавна опера Варна, със съдействието на Община Варна и медийните партньори БНР - Радио Варна,  БНТ – Програма МОРЕ, BusTV, вестник "Народно дело", електронните издания www.varnautre.bg, www.moreto.net, хотелите „Димят” и „Модус”, специален медиен партньор "Каста дива" - предаването за опера, оперета, балет и мюзикъл на програма „Хоризонт”, достига апогея си непосредствено преди Рождество Христово.

От 20 до 23 декември фестивалната публика ще присъства на искряща оперетна гала, „Коледна песен” за най-младите и голям Рождественски концерт. Ръководството на Държавна опера Варна избра вечерта на оперетната гала, за да връчи своя знак за признание към институции и личности, оказали най-голямо съдействие в дейността на културния институт през 2010 г. Ще бъдат присъдени Почетни грамоти в пет категории: Бизнесът за Операта, Партньори за Операта, Медии за Операта, Журналист за Операта и Личност за Операта.


◊ ЗА ОПЕРЕТНАТА ГАЛА

Оперетната гала на 20 декември от 19.00 ч. носи почерка на двама изявени творци – диригента Маркус Хубер от Германия и режисьора Марио Николов, в съавторство с познатия варненски хореограф Константин Илиев, оркестъра, хора и балета на Държавна опера Варна. Празничното настроение ще шества на сцената с любими арии и ансамбли от оперети на Йохан Щраус, Франц Лехар, Имре Калман и Жак Офенбах, в изпълнение на солистите Марио Николов, Валентина Корчакова, Свилен Николов, Ирина Жекова, Пламен Димитров, Филипа Руженова, Вяра Железова и Пламен Долапчиев. Марио Николов, чиято постановка на миналогодишния Новогодишен концерт в НМТ „Стефан Македонски” бе отличена с българския музикален „Оскар” - „Кристална лира”, ще се представи пред фестивалната публика във Варна, освен като режисьор на оперетната гала, и като солист. Завършил театрална режисура за вариететен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, той специализира пеене в различни висши училища, школи и майсторски класове във Виена, София и Македония, от 1995 г. е водещ тенор в НМТ “Стефан Македонски”, където изпълнява и длъжностите заместник-директор по художествените въпроси и директор на театъра, в момента работи като солист и режисьор на свободна практика. Марио Николов поставя в различни градове на България, гастролира в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Русия, Япония, САЩ и др. XI Коледен музикален фестивал във Варна го среща с една друга ярка творческа личност – Маркус Хубер от Германия.  

Диригентът Маркус Хубер завършва Музикалните академии в Мюнхен и Виена със специалностите дирижиране и пиано, спечелва втора награда (при неприсъдена първа) на престижния международен конкурс за диригенти “Борис Перну” във Виена (1999), работи като корепетитор и диригент в оперните театри в Детмолд и Кемниц, диригент на Collegium Instrumentale Chemnitz, постоянен гост-диригент на Български камерен оркестър (2002-2007), диригент на Западно-саксонски симфоничен оркестър, музикален директор на Opera Pforzheim (oт 2008). Маркус Хубер дирижира престижни музикални формации като Филаделфийския оркестър, Симфоничния оркестър на Сан Франциско, Симфоничните оркестри на Австрийското радио и телевизия ORF и Радиото на провинция Саарланд Saarländischer Rundfunk и др. През 2004 г. участва в ММФ “Варненско лято” в съвместна продукция на Западно-саксонски симфоничен оркестър и Български камерен оркестър, със солистка Даниела Димова – сопран. 


◊ ЗА „КОЛЕДНА ПЕСЕН

Специално място в Коледния фестивал заема „Коледна песен” по Чарлз Дикенс, текст и музика Джеймс Лейси. С прочита на музикалната пиеса са ангажирани диригентът Ганчо Ганчев, режисьорът Кузман Попов, хореографът Константин Илиев, хормайсторът и корепетиторът Миглена Шишева, балетният педагог Бистра Бъчварова, театралният педагог Петя Петкова и вокалният педагог Галина Станишева, които с явно удоволствие работят с младите артисти от Варненската детско-юношеска опера. Сюжетът се концентрира върху чудодейната промяна, която се извършва в съзнанието на стария скъперник Скрудж тъкмо в навечерието на Коледа. След като е отведен от призрака на бившия си съдружник Марли и три други привидения на странно пътешествие в миналото, настоящето и бъдещето, той осъзнава, че нe пaритe, a oбичтa e нaй-cкъпoтo нeщo нa тoзи cвят. Aдаптирана многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия в различни страни, поучителната история за деца и възрастни имаше и своята премиера във Варна по време на предишния Kоледен фестивал. Сега „Коледна песен” закономерно се връща на сцената, за да очарова отново публиката.

След двата спектакъла на 17 декември “Коледна песен” ще прозвучи отново на 21 декември, отново от 11.00 ч. и от 16.00 ч., като часовете са съобразени с училищните смени и възможността за посещение както от организирани ученически групи, така и от деца с придружител.


◊ ЗА РОЖДЕСТВЕНСКИЯ КОНЦЕРТ

XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010 завършва с голям Рождественски концерт на 23 декември от 19.00 ч., замислен като един истински музикален фойерверк от прекрасните валсове и полки на Щраус, Славянските танци на Дворжак, Унгарските танци на Брамс и други популярни симфонични творби. В празничната, последна фестивална вечер, Варненската филхармония ще дирижира един от най-изявените български диригенти Деян Павлов. Завършил НМУ “Л. Пипков” в София и ДМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалностите "Хорово дирижиране" при проф. Георги Робев, "Симфонично дирижиране" при проф. Васил Казанджиев и "Оперно дирижиране" при професорите Борис Хинчев и Иван Вулпе, той е отличен още по време на следването си със специална диригентска стипендия на името на професор Георги Димитров и златна значка. По-късно специализира в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер (1986, 1988), Хайнц Рьогнер (1989, 1990), Иля Мусин (1991). Работи като диригент на Русенска филхармония и опера (1988-1991); главен диригент на Симфоничен оркестър и Оперетен театър в Пазарджик (1992-1995); диригент в Пловдивска опера и ОФД - Пловдив (1996-1998); музикален директор на фестивала "Зимни музикални вечери" в Пазарджик (1992-1999); диригент на Младежка филхармония “София” (от 2001). Деян Павлов дирижира почти всички опери и оркестри в България, концертира в Германия, Англия, Гърция, изнася оперни представления с Европейска лирична опера във Франция и Португалия, гастролира за коледни и новогодишни концерти в Испания, участва във всички значими музикални фестивали в България, Гърция, Румъния, Испания, Германия и Швейцария; издава множество компактдискове за България и чужбина. Филми със записана от Деян Павлов музика имат награди "Сезар" (2001-2004), номинация за “Оскар” (2006) и номинация за “Златна Палма” (2007).

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
19.12.2010 г. 19:10
Посетено:
1310
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/11425-xi-koleden-muzikalen-festival-varna-2010-dostiga-apogeya-si-predi-rozhdestvo-hristovo