Празници / фестивали

Кинофестът „So!Independent” показва най-доброто от „Сънденс” и „Трайбека”

Нискобюджетни, но оскарови, американски филми на екрана от 5 до 11 ноември

Кинофестът „So!Independent” показва най-доброто от „Сънденс” и „Трайбека”
Кадър от филма на Клинт Истууд "Пиано блус"


◊ СЪБИТИЕТО

Най-доброто от два знакови американски кинофестивала – „Сънденс” и „Трайбека”, ще бъде показано от 5 до 11 ноември тази година в рамките на новия фестивал за независимо американско кино „So!Independent”.

Играта в заглавието е англоезична – фестивалът е хем много независим количествено и качествено, хем в независимостта му има и нещо софийско (Sofia Independent).


◊ ПО НЕЩО ОТ БРАТЯ КОЕН, СКОРСЕЗЕ И ИСТУУД

Публиката на „So!Independent” ще види най-новия филм на безспорните икони в независимото кино братята Итън и Джоел Коен„Сериозен Човек”. Филмът е с две номинации за „Оскар” 2010 - най-добър филм и най-добър оригинален сценарий, както и с номинация „Златен глобус” 2010 за най-добро актьорско изпълнение в игрален филм, мюзикъл или комедия на Майкъл Стълбарг.

Изключително дързък е „Пъти Хил”, заснет със само 20 000 долара, но изтръгнал от законодателите на световната кино-критика, списанието „Variety”, признание, че това е филм, който въпреки удивително ниския си бюджет си отваря вратите за световна дистрибуция.

Многократните носители на Оскар, Мартин Скорсезе и Клинт Истууд, ще се представят в неочаквана светлина – Скорсезе ще разведе публиката из света на любимите му филми в „Пътешествие с Мартин Скорсезе през американското кино”, а човекът-желязо Клинт Истууд в „Пиано блус” ще се разкрие със страстта на живота си – пиано блуса.

Митичната издателка на списание „Vogue” и най-влиятелна жена в света на модата - Ана Уинтур, е главен герой в уникален документален филм. В него тя допуска камерата до най-ревниво пазените си тайни, за които дори и филмът „Дяволът носи Прада” е трябвало само да се досеща.
 
А как добиването на петрол може да унищожи цяло населено място показва скандалния филм „Петрол” на Джо Бърлинджър за известния като “27-милиардния Амазонски Чернобил“. Филмът има награда за операторско майсторство от „Сънденс филм фестивал” 2010.


◊ ЗА НАЧАЛО И ЗА КРАЙ

Откриващият филм е „Стръкчета трева” на Тим Блейк Нелсън, в който Уилям Нортън е неузнаваем в двойната роля на себе си и своя близнак. Освен това режисьорският дебют на Тим е заснет не къде да е, а в… България.

Носителят на 6 награди „Оскар” – „Войната е опиат”, ще закрие фестивала на независимото американско кино.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
27.10.2010 г. 11:48
Етикети:
Посетено:
1330
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/11005-kinofestat-so-independent-pokazva-nay-dobroto-ot-sandens-i-traybeka