Празници / фестивали

Какво анимационно и латиноамериканско ни чака на "Киномания" 2010

Времето за кино е от 12 до 28 ноември

Какво анимационно и латиноамериканско ни чака на "Киномания" 2010
Кадър от “Фантастичният Мистър Фокс”


◊ "КИНОМАНИЯ" В ИМЕНА И ЦИФРИ

За 24-ти път „Киномания” ще събере най-верните почитатели на киното пред столичните екрани през ноември. 72 филма са обединени в 9 програми и 2 ретроспективи. Зрителите на „Киномания” ще могат да видят заглавия от Аржентина, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Италия, Испания, Китай, Корея, Полша, САЩ, Франция, Чехия, Япония и т.н. Голяма част от творбите са с международни награди от най-престижните фестивали (Кан, Венеция и др.), а да не забравяме и фаворитите с „Оскар”, „Златен глобус”, „Сезар” или „Гоя”.

Сред актьорите, замесени във филмовата програма на „Киномания” тази година, са Антъни Хопкинс, Джулиан Мур, Колин Фърт, Джеф Бриджис, Катрин Деньов, Жерар Депардийо, Никита Михалков, Мат Деймън, Наоми Уотс, Емир Кустурица, Антонио Бандерас, Жюлиет Бинош, Пол Бетани, Чоу Юн-Фат, Тилда Суинтън и много други.

Специално за „Киномания” идват новите филми на Карлос Саура,
Уди Алън и Клинт Истууд.


◊ АНИМАЦИОННИ АКЦЕНТИ

Анимация за пиано и джаз певица в кубински мажор

Ценителите на нестандартното в киното ще могат да се насладят на анимацията “Чико и Рита” от режисьорския екип Фернандо Труеба, Хавиер Марискал и Тоно Ерандо. Филмът ни отвежда в Куба през 1948 г., където млад джаз пианист на име Чико и приятелката му Рита – очарователна певица с необикновен глас, се превръщат в любимци не само на местната публика. Едновременно с любовта, музиката ги обединява в пътуването им през традицията на латино-баладата и болерото. Двойката тръгва от Хавана, през Ню Йорк, Холивуд и Лас Вегас и се сблъсква с много странности по пътя си, но успява да пробие успешно на американска сцена, при това в златната епоха на бибопа – 40-те години на XX век.


Режисьорът на „Трио Белвил” с анимация за илюзионист

Режисьорът на „Трио Белвил” идва с нова анимация - вероятен претендент за “Оскар” за анимация през 2011 г. “Илюзионистът” на режисьора Силвен Шоме е въздействаща смес от различни стилове – използвайки „отлежал” сценарий на Жак Тати, Шоме създава елегична история, обвита в стилизирана, ръчно рисувана анимация. Разказът прескача между успеха и провала на самотен илюзионист, който се бори за останките от своето уникално изкуство, застрашено от изчезване.


Семейство лисици с номинация за анимационен „Оскар”

Българските зрители ще могат да видят за пръв път от екраните на „Киномания” “Фантастичният Мистър Фокс” (номиниран за “Оскар” и “Златен глобус” за анимация) на Уес Андерсън („Кланът Тененбаум”). Във филма гласовете на семейството лисици са озвучени от актьорите Джордж Клуни, Мерил Стрийп, Бил Мъри, Майкъл Гамбън, Уилям Дефо, което е достатъчно предизвикателство към зрителското внимание. Историята е семпла и в същото време истинско приключение за сетивата, а всеки детайл е достатъчно забавен и пленителен, досущ като самите рисувани герои. Да не забравяме и заразителния хумор.


◊ ЛАТИНОАКЦЕНТИ

• Маркес вдъхновява филм за любовта и други демони

Текст на
Габриел Гарсия Маркес стои в основата на „За любовта и други демони”. Режисьорката Илда Идалго представя любопитна киноверсия на битката около тялото и душата на 13-годишно момиче, чийто живот се променя драматично след ухапване от куче. Природните картини и чудесната музика помагат за създаването на една завладяваща екранизация, в която зад магическите пейзажи, сънища и халюцинации прозира въпросът за границата между реално и нереално.


Филм за майстора на капоейра - Безоуро

Историята за живота на легендарния майстор на капоейра от Баия – Безоуро, идва на „Киномания” във филма „Безоуро”. Лентата на режисьора Жоао Даниел Тихомироф беше посрещната с особен успех в програмата “Панорама” на тазгодишното „Берлинале”.


И „Оскар”-ът за чуждоезичен филм идва на „Киномания”

Третото предложение от Латинска Америка е носителят на ”Оскар” за чуждоезичен филм – “Тайната на очите” на режисьора Хуан Хосе Кампанея. Историята за пенсиониран адвокат, пишещ роман с надеждата да сложи край на неразрешен случай от кариерата си, който все още го тормози, е удостоена и с награда “Гоя” за испаноезичен филм, както и с други престижни отличия. Заснет в Буенос Айрес, разказът прескача между два времеви пласта – престъплението от 1974 г., разследвано от Бенхамин Еспосито, и опита му да “преразгледа” случая в книга, 25 години по-късно.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.10.2010 г. 11:37
Етикети:
Посетено:
1634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10935-kakvo-animatsionno-i-latinoamerikansko-ni-chaka-na-kinomaniya-2010