Празници / фестивали

Независимото американско кино вече в два фестивала

"SoIndependent Film Festival" (5-11 ноември) и "Киномания" (12-28 ноември) показват лентите от САЩ

Независимото американско кино вече в два фестивала
Фотография: “You Will Meet a Tall Dark Stranger”, реж. Уди Алън


◊ НОВИЯТ ФЕСТИВАЛ

Американското независимо кино традиционно присъства в програмата на КИНОМАНИЯ през годините. От тази година обаче нискобюджетните алтернативни заглавия от САЩ ще се показват в самостоятелен фестивал.

„SoIndependent Film Festival” (5-11 ноември) ще се проведе непосредствено преди началото на 24-тата кинопанорама. Зрителите ще могат да гледат 8 игрални и 6 документални ленти на „независимия” кинофестивал.


◊ И ВСЕ ПАК КИНОМАНИЯ

Уди Алън завинаги

Американските независими филми обаче не напускат изцяло “Киномания”. Именно в рамките на световната кинопанорама ще бъде представен най-новият филм на Уди Алън - “You Will Meet a Tall Dark Stranger”.

Оставайки верен на фарса, Уди Алън се завръща в Лондон (след като преди няколко години засне там “Мач пойнт”), за да демонстрира върхова форма пред зрителите. Филмът отново изобилства от смешни гегове и блестящи реплики, вплетени в остроумен диалог, но не липсват и моменти на трагикомичен песимизъм.

Почитателите на Уди Алън ще се окажат в плен на неговите комични дяволски схеми, изиграни от цял куп звезди, между които Наоми Уотс, Джош Бролин, Антъни Хопкинс, Антонио Бандерас и дори индийката Фрида Пинто (прочула се с ролята си в “Беднякът милионер”). А Алън обобщава движещата сила на “You Will Meet a Tall Dark Stranger” с леко намигване към Шекспировия Макбет: „Всичко е само шум и гняв – и в крайна сметка не означава нищо.”

И Клинт Истууд се завръща

Още един американски ветеран не лежи върху старата слава, а неуморно режисира камерата. Клинт Истууд идва с филм за Нелсън Мандела - “Непобедим” (по книгата на Джон Карлин (
John Carlin) Playing the Enemy Nelson Mandela and the Game That Made a Nation”).

Филмът разказа вдъхновящата история на Нелсън Мандела (Морган Фрийман) и започва с президентската кампания на 11 февруари 1990 г., но няма амбицията  да е политическа биография. Клинт Истууд представя историята като спортна драма – скромният му подход към подобни епохални събития няма нищо общо с обичайните холивудски изхвърляния и затова печели зрителските симпатии.

Предизвикателството пред Мандела е да намери начин да се помири със силите, стоящи зад апартейда, които го хвърлят в затвора за 30 години. Южноафриканският политик осъзнава, че битката трябва да се води на ръгби терена. И се обръща за помощ към капитана на националния отбор по ръгби (носителят на "Оскар" Мат Деймън).

Ръгбито сякаш наелектризира лентата. Деймън внася атлетична елегантност и чувство за пламтяща съвест, а Фрийман изглежда е роден да играе Мандела и се справя забележително.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
13.10.2010 г. 14:29
Етикети:
Посетено:
1472
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10893-nezavisimoto-amerikansko-kino-veche-v-dva-festivala