Празници / фестивали

Haiku – in – Ghent – in – Haiku

Международен поетичен фестивал, 13–19 септември, Гент - Белгия

Haiku – in – Ghent – in – Haiku
Един от специалните хайку плакати по стените на каналите в Гент


◊ СЪБИТИЕТО

През месец септември 2010 г. в гр. Гент, Белгия се проведе Международен поетичен фестивал. Сред участниците в него бе и Людмила Балабанова, председател на Хайку клуб "София", която сподели информация за случилото се на фестивала.


◊ ЗА ГРАДА И ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Град Гент е един от най-красивите европейски градове, в който се провеждат много фестивали всяка година. Той наброява в момента около 240 хил. жители, но от XI до XVI век е един от най-важните европейски центрове, втори по брой на населението си след Париж и по-голям от Лондон и Москва. За богатството му през средните векове свидетелстват запазените средновековни сгради, всяка от които представлява забележителност, внушителният замък и прекрасните катедрали.

Организатор на фестивала е "Viadagio" (организация с нестопанска цел, подпомагаща близкия до природата, естествен и осъзнат стил на живот), с подкрепата на Поетичния център на Гент, Градската обществена библиотека и Хайку центъра на Фландрия.

Освен участниците от Белгия и Холандия, за събитието бяха поканени поети от много страни на Европа, както и от САЩ и Канада. От Източна Европа участваха поети от Полша, Унгария, Румъния, и България.


◊ ЗА ПОЕТИЧНИЯ ФЕСТИВАЛ

В рамките на една седмица се състояха лекции, уъркшоп, приеми в Общината и в Градската библиотека, кръгли маси, концерти на известни местни музиканти.

На 18 септември, президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпю взе участие във фестивала, като представи своята петезична хайку сбирка, излязла през пролетта на тази година. Участниците с интерес изслушаха неговия разказ за страстта му да пише хайку. Стана ясно, че съчетаването на поезията и политиката е напълно възможно за него – нещо повече, той спомена дори за случай, когато е завършил политическа реч с хайку, като се пошегува, че тогава е бил най-четеният поет, тъй като стихотворението му за един ден е обиколило целия свят.

На фестивала беше представен и първият брой на новото международно списание за хайку "Whirligig", което ще излиза два пъти годишно. Негов издател и главен редактор е холандският поет Макс Верхард, който е асистент редактор за Европа на американското списание "Modern Haiku". Той заяви амбициите си "Whirligig" да стане за европейските поети и читатели това, което "Modern Haiku" е за Америка.

Резултат от работата на всички участници във фестивала е отпечатаната в последния ден стихосбирка. Първите два дни бяха посветени на плаване с дървени лодки, управлявани с едно гребло, които се плъзгаха бавно по реките и каналите на Гент. Впечатленията от тези дневни и нощни пътувания по вода трябваше да бъдат отразени в хайку. На третия ден екип от преводачи работи усилено заедно с авторите, за да преведе всички творби на четири езика. Избрани хайку от книгата бяха прочетени на гала-вечерята с гости от града и поставени на специални плакати по стените на каналите в Гент, където ще останат няколко месеца. Първите читатели бяха посетителите на Музикалния фестивал в неделя (20 септември), който съвпада и с реализирането на европейската инициатива в Гент за „Ден без коли” (European car-free Sunday).

Организаторите на фестивала изпратиха поетите с думите: „Вие си заминавате, но вашите стихове остават завинаги в Гент”.***

За читателите на "Културни новини" Людмила Балабанова предостави свои преводи на хайку, включено в многоезичната антология "Сребърна рибка проблясва".


Сребърна рибка проблясва
в трепкащите води
и улавя звезда

      Август Вермейлен (Белгия, 1927, мото на фестивала)


Патица без крака –
те би трябвало да са
вътре в нейното отражение

      Дейвид Коб (Англия)
 

Обяд на лодката
листо от върба отпива от чая
преди мен

      Йон Кодреско (Румъния)


Светлини на града
през прозорците на руините
други прозорци

     Лин Рес (Ирландия)

 
Бурята утихна
от един счупен клон
откъсвам ябълка

     Херман ван Ромпю (Белгия)


Старият калдъръм
блести
от днешния дъжд

     Джордж Суид (Канада)


Дъжд върху вода –
писмо написано
с невидимо мастило

     Хелга Харле (Швеция)

 
Нощно плаване
в град със сто катедрали
светли пътеки по водата

     Людмила Балабанова (България)
Автор: Илиана Илиева
14.10.2010 г. 17:53
Посетено: 942
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10885-haiku-in-ghent-in-haiku