Празници / фестивали

Десет чуждестранни културни институции честват заедно в София Европейския ден на езиците

26 септември, от 11 до 16 часа, пред Народния театър „Иван Вазов”

◊ СЪБИТИЕТО

Десет чуждестранни културни институции честват заедно в София Европейския ден на езиците

Заповядайте от 11.00 ч. на 26 септември, пред Народния театър „Иван Вазов”, за да научите любимите си думи на някой чужд език, да се престрашите да рецитирате български стихотворения на чужди езици, да се запознаете с представители на много европейски културни институции – елате да се забавлявате и да печелите награди.


◊ КОГА, КЪДЕ, КОЙ

26 септември, неделя, 11.00 ч.
пред Народен театър „Иван Вазов”

. Петя Евтимова – Зам.-министър на образованието, младежта и науката
. Тони Бъкби – Председател за 2010 г. на българската EUNIC – мрежа на културните центрове на страните от ЕС; Директор на Британски съвет България
. Паулиана Новакова – Директор на програма „Христо Ботев” на БНР - медиен партньор на събитието

. Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Френски институт, Гьоте институт, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център.


◊ ПРАЗНИКЪТ

За първи път в България 10 европейски културни институции ще посрещнем заедно Европейския ден на езиците – 26 септември 2010 г. Заповядайте и вие пред Народния театър „Иван Вазов” от 11 до 16 ч., за да се позабавлявате, да спечелите награди, да научите свои любими думи и на чужди езици, да разговаряте с хора от различни културни центрове, да проверите какви са най-добрите възможности за учене на езици. Това събитие се организира от EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него ще участват Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Френски институт, Гьоте институт, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт и партньорa ни - Руския културно-информационен център.

Не пропускайте възможността да видите представления на различни езици, да участвате във викторини, да впечатлите публиката с артистичен прочит на българско стихотворение в превод на толкова различни чужди езици, колкото успеете да упражните с представителите на различните центрове – най-много награди ще се дават за смелостта да се качите на сцената и да четете на език, който не знаете!

Доведете приятелите си, децата и своите близки – нека и те видят какви възможности предлагат знанията на чужди езици.

Събитието ще бъде открито от Петя Евтимова, зам.-министър на образованието, младежта и науката; Тони Бъкби, председател за 2010 г. на българската EUNIC-мрежа на културните центрове на страните от ЕС и Директор на Британски съвет България; и Паулиана Новакова, директор на програма „Христо Ботев” на БНР, което е медиен партньор на събитието. За вашето добро настроение ще се грижи актрисата Мая Бежанска.


◊ ИНИЦИАТИВАТА

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език, е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства. Знанието на езиците на други народи допринася за разбирателството и преодоляване на културни различия.

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение на този ден ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.

Никога досега не е имало толкова възможности да се учи или работи в различни европейски страни, но липсата на езикови познания не позволява на мнозина да се реализират. Глобализацията и характерното развитие на бизнеса доказва, че все повече е необходимо да знаеш чужди езици дори да търсиш реализация в собствената си страна.

Това събитие на EUNIC е също и част от проекта „Европейско езиково богатство” на Британски съвет. Европейският ден на езиците 2010 се провежда с подкрепата на Министерство на образованието, младежка и науката и с медийното партньорство на Българското национално радио.



. За допълнителна информация: Гради Градев, Мениджър „Публични комуникации”

Британски съвет, гр. София 1504, ул. "Кракра" 7
T +359 2 9 42 42 10
F +359 2 9 42 42 22
M +359 887 42 42 10
gradi.gradev@britishcouncil.bg

Автор:
Френски институт
Публикация:
24.09.2010 г. 22:36
Етикети:
Посетено:
1513
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10757-deset-chuzhdestranni-kulturni-institutsii-chestvat-zaedno-v-sofiya-evropeyskiya-den-na-ezitsite