Празници / фестивали

Испанецът Икер Гомес показва абсурда на света и най-обичаната птица в балета на Sofia Dance week

“Абсурд” и „Танцът на лебеда” се играят на 24 и 25 септември в театър „София”

Испанецът Икер Гомес показва абсурда на света и най-обичаната птица в балета на Sofia Dance week
"Танцът на лебеда"


◊ СЪБИТИЕТО

Испанският хореограф и танцьор Икер Гомес идва с две нови представления на Sofia Dance Week – „Абсурд” и „Танцът на лебеда”. „Абсурд” се играе на 24 септември от 20 часа в театър „София”, а „Танцът на лебеда” – на 25 септември от 20 часа на същата сцена.

Можете да купите билети за Sofia Dance Week в партньорската мрежа на Eventim, в магазините под покрива на Оffice 1 Superstore в София и онлайн на eventim.bg.


◊ АБСУРД

“Абсурд” се опира на принципите на Дадаизма и непоклатимия общопланетен закон “Нищо никога не става така, както ние си мислим, че ще стане.” Логика? Здрав разум? Рационалност? Нищо подобно!

Две жени по бельо и боксови ръкавици и трима облечени мъже зарязват всички опити да проумеят живота и провъзгласяват света за владение на АБСУРДА.

Следва поредица от безумни, шантави и често невъзможни перипетии и провокации, в които героите с най-голямо удоволствие се забъркват. Спонтанен, енергичен и освобождаващ всички задръжки спектакъл.


◊ ТАНЦЪТ НА ЛЕБЕДА

В “Танцът на лебеда” Гомес се заиграва с най-обичаната птица в света на балета – уморения лебед. Неговата интерпретация обаче e необичайна, иронична и обилно поръсена със смях.

Комична балетна миниатюра с участието на самия Икер Гомес, виртуозната цигуларка Нереа Алберди и видео в реално време от съучастника им в шегите Пили Абауреа. Плюс немалко количество вода на сцената.


◊ DIGITAL VIDEO DANCE ART

Творческият път на Икер Гомес започва, когато 4-годишен решава, че иска да стане като Чема – танцьор от детско телевизионно предаване. На 11 напуска дома си, за да се учи да танцува, на 20 вече е част от професионална трупа, а на 25 създава първата си сценична творба. Ето историята, разказана от самия Икер:

“Всичко започна, когато бях професионален балетист и получих травма на крака, заради която не можех да работя няколко месеца. За да утоля жаждата си за танц и свръхактивността си, ми хрумна да направя видео танц със самия себе си, в който да танцувам седнал, без да си мърдам краката. Купих си лаптоп и дигитална камера и започнах да изучавам влиянието на движението на камерата върху танца.

Така открих, че кинематографията, съчетана с хореография, ми дава възможност да поставя танца, театъра и сценичното действие в едно ново пространство и контекст. Видео записите са нещо съвсем обикновено и са част от ежедневието ни – mp4, mpeg, avi, DVD, Blue-ray, видео камери за наблюдение, YouTube, Vimeo… От десетилетия използваме видео записа като активна или пасивна част от действието на сцената, но са малко режисьорите и хореографите, които наистина вникват в технологията и едновременно с това използват концептуалните й възможности.

Точно тук се появява така нареченият “видео артист” или “визуален артист”. В това отношение аз бях привилегирован, тъй като съм бил танцьор и разбирах от самото начало какъв точно видео запис е нужен на хореографите. Така започнах да получавам поръчки от различни трупи и постепенно приключих с кариерата си на танцьор, за да се превърна във визуален артист.

Тогава реших да основа DVDA (Digital Video Dance Art) - школа, която изучава видео записа като част от сценичните изкуства. Това ми позволи да работя известно време с най-различни театрални режисьори и хореографи, което от своя страна спомогна за развитието ми в полето на сценичното творчество. С течение на времето сформирах екип и започнах да работя по собствени творби, a DVDA се превърна в запазена марка на всичките ми произведения.”

Автор: Момчил Цонев
24.09.2010 г. 17:30
Посетено: 1150
Етикети: Sofia Dance, птица
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10756-ispanetsat-iker-gomes-pokazva-absurda-na-sveta-i-nay-obichanata-ptitsa-v-baleta-na-sofia-dance-week