Празници / фестивали

Първи български фестивал на младите математици

Бургас събра математическите таланти на България и Русия

Първи български фестивал на младите математици
Отборът на Природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков” - Бургас, в средата – директорът на гимназията Станчо Славов


◊ СЪБИТИЕТО

Първият български фестивал на младите математици бе открит в Бургас. В продължение на една седмица 92 деца от България и Русия ще преборят дарбите си в най-точната и същевременно най-абстрактната наука - математиката. Инициатор на проявата е Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – град Бургас.

„Бях впечатлен от регламента и когато ми предложиха да стана патрон на фестивала, приех с удоволствие”, каза областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров и даде официален старт на състезанието. Той пое ангажимента да превърне пребиваването на младите математици в Бургаска област в прекрасно преживяване, а фестивала – в традиционен турнир на математическата мисъл.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът се отличава от стандартните математически състезания. Целта на организаторите е математиката, често приемана за скучна, да стане атрактивно и интересно занимание за учениците. За това състезание ще са в сила всички правила на футболната игра, разяснява регламента директорът на математическата гимназия Станчо Славов. Ако досега в математическите състезания противникът винаги е бил задачата, сега той е живият човек. Състезателите ще се борят за всяка възможност да излязат пред опонента си и това ще направи фестивала атрактивен. Математическите боеве ще се проведат отборно, като всеки отбор се състои от 6 ученици. Уникалният регламент поставя на изпитание и журито, председателствано от Емил Колев. Защото основната му задача ще бъде да класира отборите според възможностите им да решават нестандартни задачи, работейки като отбор, да излагат намерени решения и да проверяват и оценяват чужди решения. Състезанието се провежда в две възрастови групи: 7.-9. клас и 10.-12. клас.
      
Идеята за подобно състезание е заимствана от Игор Федоренко, ръководител на отбора от град Краснодар и човек с богат административен опит в областта на образованието в Русия. Според неговите впечатления България заема водещо място в света на математическите състезания. През последните години няколко десетки български деца са участвали в руски състезания и са печелили призови места. А това, че в България и представителите на властта се отнасят с уважение към младите таланти и се ангажират с техните изяви, е силен инструмент в подготовката и мотивацията на младите хора.
      
За младите математици фестивалната седмица ще бъде изпълнена с емоции и впечатления. През първия ден от пребиваването си те гостуваха на община Бургас, а зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева ги запозна с образователните структури на общината. Предстои да посетят Несебър, ще разгледат Созопол – градът домакин на фестивала, ще посетят и остров Св. Кирик, а при подходящо време за тях ще бъде организирана и разходка с кораб из созополския залив, обещана им от областния управител.
      
Първият български международен фестивал на младите математици се провежда под егидата на общините Бургас и Созопол. Организаторите се надяват той да се превърне в традиционен и да заеме полагащото му се място в календара на математическите състезания. Имат амбицията от догодина в състезанието да се включат повече чуждестранни отбори, вече имат и подкрепата на институциите.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
23.09.2010 г. 16:10
Посетено:
1755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10745-parvi-balgarski-festival-na-mladite-matematitsi