Празници / фестивали

Откриват днес Sofia Dance Week с модерен турски спектакъл

Фестивалът е от 23 до 29 септември в Операта, театър "София" и Музикалния театър

Откриват днес Sofia Dance Week с модерен турски спектакъл


◊ СЪБИТИЕТО

Модерното име на турския танцов театър - Зейнеп Танбай - открива третото издание на Sofia Dance Week на 23 септември от 20 часа в Софийската опера и балет. Танбай и нейният танцов проект Zeynep Tanbay Dans Projesi [ZTDP] ще представят тази вечер последния си спектакъл „Араз”.

Международният фестивал за съвременен танц Sofia Dance week ще се случи от 23 до 29 септември на сцените на Софийската опера и балет, театър „София” и Музикалния театър. Билети за спектаклите могат да се купят в мрежата на Eventim.bg.


◊ „АРАЗ” ОТБЛИЗО

Дванайсет танцьори и 20 танца - обединени в динамична и страстна хореография - пресъздават отношенията между мъжете и жените в свят, в който не е лесно да си жена. “Араз” е и разказ за всеки един от нас и границите, с които непрекъснато се сблъскваме и преодоляваме в заобикалящия ни свят – с препратки към реални политически събития, без обаче да се превръща в “политически” спектакъл. Музиката на „Араз” е създадена от композиторите на известните филми „Часовете” и „Невероятната съдба на Амели Пулен”, както и от познатите ни от „Музиката на Истанбул” и София филм фест „Баба Зула”.


◊ ТАНБАЙ ОТБЛИЗО

Танбай е един от най-емблематичните и пламенни представители на турския съвременен танц. Напук на всички специалисти, които й предричат провал, защото е прекалено висока за танцьорка, Танбай заминава на обучение в САЩ, твърдо убедена, че танцът е нейната съдба.

Следват 16 невероятни години, в които Зейнеп Танбай учи, танцува и си извоюва заслужена слава като танцьор и хореограф. Работи и преподава в много американски танцови училища, включително в школата на легендарната Марта Греъм.

През 1997 Зейнеп Танбай се завръща в Турция, където я очаква нова битка – съвременният танц е най-непознатото и най-малко уважавано изкуство, за което дори министерството на културата не отпуска никакви субсидии. Отново напук на всички мрачни прогнози, през 2000 се появява Zeynep Tanbay Dans Projesi [ZTDP]. За пореден път Зейнеп Танбай се преборва за правото си да танцува и доказва, че има публика, жадна за това ново изкуство, дори в най-малките градчета в Анaдола.

Десет години след създаването си ZTDP продължава да е единствената независима от държавата трупа за съвременен танц в Турция. “Такъв живот изисква много жертви и желязна дисциплина, но преди всичко – страст и любов. Труден е, изтощителен е, но е моят живот.”


◊ ОТКРИВАЩО ПАРТИ

Първата вечер на Sofia Dance Week продължава в столичния клуб „Culture Beat” от 22 часа на 23 септември. Зад грамофоните ще бъде DJ Ramsey Hercules (Stereopor Records), партито ще уважи и турската трупа на Зейнеп Танбай. Входът е 10 лв.

Автор: Момчил Цонев
23.09.2010 г. 15:11
Посетено: 1256
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10744-otkrivat-dnes-sofia-dance-week-s-moderen-turski-spektakal