Празници / фестивали

Два проекта на Open Arts Foundation в Нощта на музеите и галериите

Пловдив, 24 и 25 септември 2010

Два проекта на Open Arts Foundation в Нощта на музеите и галериите


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства" представя два свои проекта в програмата на Нощ на музеите и галериите, Пловдив, 24 и 25 септември 2010. Концепцията на Фондация "Отворени изкуства" за участието й в програмата на Нощта е да бъдат представени творци с международно присъствие, от които единия български, а другия - чуждестранен. Поканени са двама автора и специално за събитието са реализирани два проекта:

"Създаването на музей за съвременно изкуство в България"
проект на Иван Мудов (България)

Регионален Исторически музей – Пловдив
24 септември – 20 октомври
откриване в Нощ на музеите и галериите – Пловдив

Стив З. Баровски (САЩ)
„Седемте хълма на Пловдив”
хорър-роман

Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2010
24 и 25 септември, 19:00-01:00,
ул. "Отец Паисий" 15, Паркинг на ресторант "Фреш"
. Със съдействието на Club Real


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТИТЕ

• Специално за Нощта на музеите и галериите в Пловдив художникът Иван Мудов е подготвил проекта "Създаването на музей за съвременно изкуство в България". Пет години след акцията МУСИЗ* в София, скандализирала публиката, сега, благодарение на Фондация "Отворени изкуства", е задвижен проект, който предвижда създаването на реален музей в София.

На 24 септември от 19.00 ч. в Експозиция „Съединение на България 1885 г.” на Регионален Исторически музей – Пловдив Иван Мудов ще подреди изложба с документи и видео, която ще представи пътя на създаването на първия частен музей за съвременно изкуство у нас.

През юни тази година Иван Мудов получава покана от Веселина Сариева (Фондация "Отворени изкуства") да участва в Нощта на музеите и галериите - Пловдив с проект, свързан с МУСИЗ. Художникът предлага да направи реален музей за съвременно изкуство. Проектът е одобрен и финансиран по програма на Фондацията, предвиждаща средства за реализирането на един български и един чуждестранен проект по време на Нощта. С получената финансова субсидия художникът задвижва юридически процес по узаконяването на първия по рода си музей в България. За целта наема адвокат, който спазва всички норми, изисквани от българското законодателство. Към момента на откриването на изложбата по време на Нощта, окончателното решение ще има или не такъв музей ще бъде в полето на Министерството на културата, което в тримесечен срок трябва да даде разрешително за музейна дейност, или да откаже такова.

В изложбата ще бъдат експонирани всички документи за узаконяването на музея, събрани до момента. Видеото ще представи обстоятелствен разказ на адвокат
Радослав Парушев за работата му по проекта. Ще бъдат включени и различни обекти, свързани с МУСИЗ във времето. Организирана е и среща-разговор с Иван Мудов, която ще продължи отворения дебат за проблемите на съвременното ни изкуство и неговия музей.

. Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация "Отворени изкуства" и Фондация "Америка за България".


Нощта на музеите и галериите ще се проведе за шести път в Пловдив. Тази година програмата е организирана в две вечери – 24 и 25 септември (петък и събота) и е разпределена в три сегмента: „Музеи и галерии” (24 септември), „Култ. и клуб” (25 септември) и „Градска среда” (в двата дена). Изложбата на Иван Мудов е част от програма „Музеи и галерии”.

Иван Мудов е роден през 1975 година в София. Присъства активно на световната сцена за съвременно изкуство. През 2007 година е един от тримата автори, представили България на 52. Венецианско биенале. Член е на Института за съвременно изкуство – София.


----------------
* "МУСИЗ – Музей за съвременно изкуство" е проект на Иван Мудов, който художникът развива през последните пет години. През април 2005 той обявява чрез солидна PR-акция откриването на дългоочаквания Музей в сградата на гара Подуяне в София. Разпространени са множество плакати и покани до медиите. В обявения час на мястото се събират огромна публика и официални лица, но се оказва, че откриването е само фиктивно, а целта – да се привлече вниманието на политическата власт и институциите към нуждата от създаването на такъв музей. Оттогава художникът се връща многократно към тази тема в различни свои изложби по света.


. Пълната програма на Нощта на музеите и галериите можете да намерите на www.gallery-night.info. Актуални новини ще бъдат публикувани в блога на фестивала www.gallery-night.info/blog и в страниците на Нощта във Facebook и Twitter.

. Интервю с  Иван Мудов - http://www.gallery-night.info/blog/?p=880


• Известният американски автор на книги на ужасите Стив З. Баровски пристига в Пловдив, за да представи последния си роман, чието заглавие е "Седемте хълма на Пловдив". Писателят ще гостува в града на 24-25 септември (петък и събота) в Нощта на галериите и музеите.

Стив З. Баровски (р. 1967) е един от най-популярните автори на книги на ужасите в САЩ. Критиците определят творбите му като „романи на свръхестествения ужас” и ги подреждат сред най-добрите образци в жанра. Въпреки известността си в САЩ, Баровски е все още почти непознат в Европа и България. Автор е на романите „Трапери” и „Животът и смъртта на Артър Шакълтън”.

Последната творба на Баровски – хорър-романът „Седемте хълма на Пловдив” – е мрачна и страховита история за шестте съществуващи хълма на Пловдив и изчезналото седмо тепе. Романът, в който се преплитат фантастика, ужас и социални теми, вече е бестселър в САЩ и предстои да бъде издаден в България.

Посещението на Баровски в Пловдив е част от международно литературно турне, представящо „българския” му роман. Писателят, който страда от аерофобия, е пропътувал разстоянието от САЩ до Европа с трансатлантически кораб, а в Пловдив ще пристигне по суша от Германия с любимия си ретро автомобил.

Освен чрез сюжета на романа, Баровски е свързан с България и чрез историята на част от предците му, която авторът смята да проучи по време на пребиваването си тук.

В рамките на литературното четене в Нощта на музеите и галериите гостите ще имат възможност лично да разговарят с писателя и да получат подписан от него екземпляр от книгата му.

. Гостуването на Стив З. Баровски е организирано от Фондация "Отворени изкуства" със съдействието на Якоб Рачек и посредничеството на Club Real.

Сlub Real (Берлин / Виена) е артистична група, основана от Мариане Рамзи-Зонек, Томас Хaук и Георг Райнхарт. Интерактивните, мултидисциплинарни проекти на групата са свързани със спецификата на местата, в които тримата художници работят.

Стив З. Баровски

1967 – роден на 12 юни в Перу, Илинойс, САЩ
1973 – шестгодишен, Стив пише „Писма от отвъдното”, посветени на отсъстващата му майка
1985 – учи антропология и германистика в Университета на Илинойс в Чикаго
1990 – започва работа в библиотеката на Природонаучния музей „Маршал Фийлд” в Чикаго
1993 – претърпява инцидент в езерото Мичиган, в който едва не се удавя; изпада в кома за три месеца
1995 – пише първите си разкази – „Мравоядът” и „Теория на отсъствието”
1996 – излиза от печат първият му роман – „Дълбини”
1997 – оцелява в самолетна катастрофа в Канада; заживява в усамотение в имението Фелт в резервата „Согатък” на брега на езерото Мичиган, където пребивава в продължение на три години. Пише трилогията „Отвращение”
2001-2005 – По покана на президента на Чилийския ПЕН-клуб живее четири години в хотел на чилийското тихоокеанско крайбрежие
2006 – излиза от печат романът му „Трапери“
2007 – излиза от печат романът му „Животът и смъртта на Артър Шакълтън“
2008-2009 – прекратява взаимоотношения с издателя си и започва работа като учител по испански и биология в начално училище в Илинойс
2010 – излиза от печат романът „Седемте хълма на Пловдив“

. Интервю със Стийв Баровски - http://www.gallery-night.info/blog/?p=558

. Проектът се осъществява с любезното съдействие на Фондация "Америка за България", Национален фонд "Култура" и ЕVN Пловдив.

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
22.09.2010 г. 17:34
Посетено:
1583
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10737-dva-proekta-na-open-arts-foundation-v-noshtta-na-muzeite-i-galeriite