Празници / фестивали

Европейска столица на културата посрещна хайку фестивал

Петър Чухов представи българското хайку в Печ

Европейска столица на културата посрещна хайку фестивал


◊ СЪБИТИЕТО


В унгарския град Печ, една от културните столици на Европа за 2010 година, от 6 до 8 август се проведе Световен хайку фестивал. Участваха над 40 поети от Япония, Румъния, Хърватия, Франция, Холандия, Дания, Италия, Нова Зеландия, България и разбира се -  Унгария.


◊ ОРГАНИЗАТОРИТЕ


Фестивалът беше организиран от Световната хайку асоциация с директор Баня Нацуиши, Дружеството за приятелство между Унгария и Япония с председател Юдит Вихар и Унгарския хайку клуб.


◊ ПРОГРАМАТА

През първия ден участниците разгледаха изложба от хайга (рисунки или фотографии, комбинирани с хайку) на италианския хайку поет Тони Пичини, както и изложба от различни предмети (апликации, значки, цигари, тениски, яйца, подложки за чаши, свещи, картички, книжки, оригами) с изписани върху тях хайку, изработени от унгарски студенти-японисти. Последва разходка в красивата стара част на града, където по витрините на различни магазини бяха поставени постери с хайку на всеки от присъстващите на фестивала поети на три езика – родния, английски и унгарски.

На втория ден сутринта имаше четене на чуждестранните участници във фестивала, а след обяда – лекция на Баня Нацуиши, директор на Световната хайку асоциация и редактор на списанието за хайку „Гиню”, както и четене на унгарски хайку поети. Вечерта имаше официална програма с приветствие от кмета на град Печ и други официални лица и с участието на фолклорен ансамбъл от Хърватия и детски хор от Япония, последвана от официална вечеря.

На третия ден сутринта имаше обиколка на някои от старинните забележителности на града, по време на която поетите писаха хайку, вдъхновени от това, което виждат. Такъв вид хайку разходка се нарича „гинко” и се практикува от хайку поетите още от преди няколко века. След обяда фестивалът беше закрит с изказвания на организаторите и някои от гостите.

Освен споменатите по-горе Баня Нацуиши, Юдит Вихар и Тони Пичини, сред участниците бяха още Саюми Камакура от Япония, също редактор в списанието „Гиню”, професорът по славянска литература Наото Цушия от Япония, новозеландецът Док Дръмхелър, който освен поет е и музикант и кукловод, и води курсове по творческо писане за деца, Хане Хансен от Дания, Роб Флипс от Холандия, дошъл с караваната си след дълго пътуване, Даниел Дютей от Франция и др. След групата на домакините, най-многобройна беше румънската група, състояща се от 6 души, сред които участвалият в тазгодишната хайку конференция в България Мариус Келару, Лаура Вачеану, редактор на списанието за хайку „Албатрос”, основател и председател на Хайку обществото в Констанца, Амелия Станеску, член на Съюза на румънските писатели, Валентин Николитов, председател на Румънското хайку общество в Букурещ, както и неговият съосновател и бивш председател Василе Молдован. България беше представена от Петър Чухов.

Стихове на участниците на три езика – родния, английски и унгарски – заедно с техните снимки и биографии бяха включени в издадената за фестивала антология. Освен че дава възможност на всеки поет да се запознае по-добре с останалите си колеги, такава антология е и един хубав спомен, върху който много от присъстващите събираха подписи и пожелания.

А ето и две хайку от антологията, както и две от написаните по време на фестивала:

между баща ми и мен
планини, реки
и градове от огън

    Баня Нацуиши


навсякъде
покрай стиха
самотата на читателя

    Амелия Станеску


статуя на жаба
не скача в езерото
тишина

    Док Дръмхелър
    

лятна вечер в Печ
всеки един прозорец –
хайку

    Мариус Келару


Автор: Илиана Илиева
26.08.2010 г. 13:36
Посетено: 1791
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10597-evropeyska-stolitsa-na-kulturata-posreshtna-hayku-festival