Празници / фестивали

Август в изкуството, Варна 2010

Биенале на визуалните изкуства

Август в изкуството, Варна 2010
Правдолюб Иванов - Loaded


◊ СЪБИТИЕТО

Август в изкуството

Биенале на визуалните изкуства

Варна 2010
07.08., събота, 17:00
Археологически музей, Зала Север, II етаж

Културен проект Линц-Варна

Куратор
Готфрид Хатингер

Участници:
. Беате Ратмайр, Бернд Опл, Георг Ритер,
. Маргит Фейерер-Флайшандерл,
. Мартин Дикингер, Австрия
живопис, инсталации, видео

Официално откриване на биеналето
07.08., събота, 20.30
Градска художествена галерия


◊ АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО 2010

Голямата вълна

Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна
7 август – 7 септември 2010, откриване 7 август, събота, 19.00 часа

. Куратор: Мария Василева
. Участници: 0gms, Адриан Паци, Алла Георгиева, Борис Мисирков и Георги Богданов, Васил Симитчиев, Василена Ганковска, Викенти Комитски, Георги Джонгарски, Георги Димитров, Даниела Костова, Димитър Трайчев, Игор Ешкиня, Калоян Илиев-Кокимото, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Кристиян Николи, Луиза Марган, Лъчезар Бояджиев, Мария Зафиркова, Марияна Василева, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, Нено Белчев, Оливие Барден, Орлин Неделчев, Петър Минчев, Петя Димитрова, Пиер Бисмут, Правдолюб Иванов, Рената Поляк, Самуил Стоянов, Симеон Симеонов, Сирма Сарафова-Ораховац, Флавио Бонети, Цветан Кръстев, HR-Stamenov.


Фестивалът „Август в изкуството” съществува от 2000 г. като първоначално се провежда ежегодно, а от 2002 г. на две години. Той обединява усилията на много хора – художници, изкуствоведи, галеристи, и включва в програмата си разнообразни събития.

Традиционната централна изложба тази година е поверена на Мария Василева. Тя избира темата за „голямата вълна” като пресечна точка на мястото, времето и различни актуални за съвремието теми.

Трите етажа на Градската художествена галерия във Варна предлагат изключително разнообразие от изразни средства (живопис, инсталации, обекти, фотографии, рисунки, видео) и артистични подходи, изразени в няколко подтеми. Една от тях засяга проблема за големите емиграционни вълни, които определят облика на България и света през последните десетилетия. Постоянното предвижване от място на място в търсене на по-добър живот, съпроводено от чувство на несигурност и липса на усещане за дом, се прелива с проблема за промененото общуване в един отворен и пълен с предизвикателства свят. Голяма част от поканените българските художници също са направили своя избор да живеят в чужбина и изложбата е повод да се „завърнат” обратно в родината си. Друга тема е свързана с новите технологии и „вълни” на комуникация, които предлагат различни възможности, но крият и рискове. Не е подминат и проблемът за мощната строителна и туристическа вълна, която засяга българското Черноморие и променя облика му. Образът на морето присъства като естетическа гледка, но и като символ на вечния стремеж на човек да преодолее силата му и да почерпи енергия от мощта му.


◊ ПРОЕКТЪТ

Голямата вълна

Кураторска концепция

Съществува ли „голямата вълна”? Какво представлява и къде се намира?

Според научните изследвания във всеки един момент в световните води бродят поне 10 измамни вълни, които достигат до 30 метра. Описани са случаи, когато кораби са се натъквали на тях. Същевременно много океанолози отричат съществуването им и твърдят, че това е фантазия, подобна на приказките за сирени и морски чудовища. Практиката обаче все по-често ги опровергава. Затова днес доста учени се занимават с предсказването им. Докато това стане, всички трябва да са нащрек за голямата вълна.

„Голямата вълна” е термин, който се използва и от математиците. След откритието, че вселената се разширява и ускорява с увеличаващо се темпо, се появява теорията за „тъмната енергия”. Чрез тази хипотетична форма на енергия универсумът се раздува като балон и така галактиките се отдалечават една от друга. Космическият пейзаж постепенно опустява. Теорията за „Голямата вълна” предлага алтернативно обяснение, според което галактиките просто са разместени от местата, на които би трябвало да са, в резултат от вълната от големия взрив, която минава през пространство-времето.

Където и да се намира – в морето или в космоса, „Голямата вълна” е смесица от истина и фантазия, от научни факти и легенди, от доказателства и опровержения. Съществена  част от световния епос е свързан с морето. Легендите за морските нимфи – нереидите, присъстват във фолклора на много страни. Тези красиви същества се занимават с музика и танци, забавляват моряците, но и им помагат по време на бедствия. Нереида се нарича и най-отдалеченият естествен спътник на планетата Нептун. Едва ли наименуването на космически обекти на легендарни морски същества е случайно. Опознаването на галактиката и водните дълбини не намалява степента на привличането ни към тях.

През последните 20 години историята на България, Източна Европа и света е свързана с големите емигрантски вълни, които завинаги променят както лични отношения, така и цели локални култури.

В своите работи художниците в осмото издание на „Август в изкуството” коментират „Голямата вълна” като конкретност и метафора. Изборът им търси пресечните точки между реалност и фантазия – от митичните морски същества до героите на деня, от поетиката до прозата, от голямата вълна като природен феномен до голямата вълна на българската емиграция и световната миграция. Новите технологии и подходи мерят сили с класическите, приказките съпровождат действителността. Защото независимо от техническия напредък, ориентирането по звездите, както и тяхното романтично „броене”, не е отменено.

Мария Василева


◊ УЧАСТНИЦИТЕ
 
. 0gms (Адриан Тиртийо, Бернд Опл, Естер Кемпф, Иван Мудов, Камен Стоянов, Тайо Кимура)
. Адриан Паци, р. 1969 в Шкодер, Албания, живее в Бергамо, Италия
. Алла Георгиева, р. 1957 в Харков, Украйна, живее в София
. Борис Мисирков и Георги Богданов, р. 1971 в София и Варна, живеят в София
. Васил Симитчиев, р. 1938 в София, живее в Малмьо, Швеция
. Василена Ганковска, р. 1938 в Троян, живее във Виена
. Викенти Комитски, р. 1983 в София, живее в София
. Георги Джонгарски, р. 1977 в Перник, живее в София
. Георги Димитров, р. 1980 в Бургас, живее в София
. Даниела Костова, р. 1974 в София, живее в Ню Йорк
. Димитър Трайчев, р. 1952 в Шумен, живее във Варна
. Игор Ешкиня, р. 1975 в Риека, Хърватска, живее в Риека
. Калоян Илиев-Кокимото, р. 1979 във Варна, живее във Варна
. Кирил Прашков, р. 1956 в София, живее в София
. Красимир Терзиев, р. 1968 в Добрич, живее в София
. Кристиян Николи, р. в Болцано, Италия, живее в Берлин
. Луиза Марган, р. 1983 в Риека, Хърватска, живее във Виена
. Лъчезар Бояджиев, р. 1957 в София, живее в София
. Мария Зафиркова, р. 1951 в Батак, живее във Варна
. Марияна Василева, р. 1964 в Добрич, живее в Берлин
. Надежда Олег Ляхова, р. 1960 в София, живее в София
. Недко Солаков, р. 1957 в Червен бряг, живее в София
. Нено Белчев, р. 1971 във Варна, живее във Варна
. Оливие Барден, р. в Сент-Етиен, Франция, живее в Париж
. Орлин Неделчев, р. 1976 във Варна, живее в София
. Петър Минчев, р. 1979 във Варна, живее във Варна
. Петя Димитрова, р. 1972 в София, живее във Виена
. Пиер Бисмут, р. 1963 в Париж, живее в Брюксел
. Правдолюб Иванов, р. 1964 в Пловдив, живее в София
. Рената Поляк, р. 1974 в Сплит, Хърватска, живее в Париж
. Самуил Стоянов, р. 1975 в Добрич, живее Добрич
. Симеон Симеонов, р. 1962 в Дропла, България, живее в София
. Сирма Сарафова, р. 1937 в София, живее в София
. Флавио Бонети, р. 1956 в Бреша, Италия, живее в Милано
. Цветан Кръстев, р. 1961 във Варна, живее във Варна
. HR-Stamenov, р. 1981 в Пловдив, живее в Милано

Автор: Нина Локмаджиева
07.08.2010 г. 12:55
Посетено: 2638
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10540-avgust-v-izkustvoto-varna-2010