Празници / фестивали

"Алея на книгата", Варна 2010

Тази година пътят на книгата минава през Морската градина

"Алея на книгата", Варна 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Асоциация ”Българска книга” и Община Варна
организират
от 4 до 8 август 2010 година
„Алея на книгата 2010”.


• Участници:
Алтера, AMG Publishing, Алекс Принт, Бард, Бутик консулт, Военно издателство, Дамян Яков, Емас, Ера, Жанет-45, Захарий Стоянов, Кръгозор, Персей, Посоки, Просвета, Сиела, Славена, Труд, Унискорп, Фют, Хермес, Адекс принт, Пилц 

Идеята за „пътуване” на националните изложения на книгата извън София винаги е интересувала създателите и разпространителите на книги. И днес, години след първата национална литературна изложба във Варна, автори и издатели не пропускат възможността да се срещнат със своите читатели, дори и по време на лятната им почивка. 


◊ ПОВЕЧЕ

От 4 до 8 август Варна ще бъде домакин на водещи български издателства, които ще представят своите най-нови и най-популярни заглавия. Всички жители и гости на морската ни столица ще имат шанса, в уникална атмосфера, с шепот на вълни и романтика от Морската градина, да прекарат незабравими мигове сред хиляди нови страници.

Издателите обещават много усмивки, лятно настроение, атрактивни заглавия и големи отстъпки.

На централната алея в Морската градина, в красиво оформени летни шатри, всички любители на четенето ще бъдат любезно посрещнати и професионално консултирани.

Лятно е и работното време – от 10.00 до 22.00 часа.

Официалното откриване е на 4 август от 10.00 часа на „Алея на книгата” в Морската градина.

Медийни партньори на събитието са радио Варна и телевизия „Черно море”.

Не забравяйте, тази година пътят на книгата минава през „Алея на книгата” в Морската градина.

Очакваме Ви!◊ В ПРОГРАМАТА

На сцена „Раковината” в Морската градина”

• На 6 август от 20.00 часа до 22.00 часа ИК "Жанет 45" ще представи своите петима варненски автори: Ангел Ангелов; Красимир Симеонов; Николай Новкиришки;
Красимир Машев и in memoriam за Атанас Липчев.

Актьорът Свилен Стоянов ще бъде водещ и ще чете откъси от книгите им.

След задължителните премиери на всяка излязла с логото на ИК „Жанет 45” книга, издателството прави още един реверанс към своите варненски автори. Авторите с техните книги ще бъдат представени в отделни "блокове" от актьора Свилен Стоянов, който ще чете откъси от книгите. Между "блоковете" ще има музика. Водещият ще бъде от издателството.


Красимир Машев
Детска литература

Красимир Машев е роден на 26.09.1948 год. в село (сега град) Тръстеник, Плевенско. Завършил е педагогика и история в СУ „Кл. Охридски”, а по-късно и книгоиздаване във факултета по журналистика. Работил е като криминален инспектор в МВР и редактор в редакция за българска художествена литература в книгоиздателство „Г. Бакалов” (”Галактика”) във Варна, където живее от 1973 г.

Автор е на книги със сатирични стихове (”Криви усмивки”, „Скрити дефекти”, „На къси вълни”), книги за деца, документална проза (включваща и биографични книги за поета Петър Алипиев и актьора Кирил Господинов - "
Баш Майстора Кирил Господинов"), стихотворни преводи, либрета и текстове за песни. Съставител е на книги с хумор, сред които е „Антология на българската епиграма”.

Отличаван е с литературни награди в областта на сатиричната поезия.

Кухненски слон

Главни герои в тази книжка с весели стихове и гатанки за умни глави са Смехът, Закачката, Изненадата, Доброто настроение, Жизнеността и неповторимото Удоволствие, което може да донесе единствено Радостта, че децата са най-възторжените първооткриватели на заобикалящия ги свят. В него има не само кухненски слонове, зелени прасета, рибари на сухо, но и още много други небивалици от приказния свят на детството, за който и възрастните често си спомнят с вълнение.

Освен забавните стихчета и гатанки на автора, тази чудесна книжка съдържа прекрасните илюстрации на Мая Бочева. На децата, а и не само на тях, тя е позната като Уики – малка вещичка, която се грижи за околната среда!


Николай Новкиришки

Николай Новкиришки е роден на 09.04.1963 г. в гр. Варна. Завършва Първа езикова гимназия в родния си град и стоматологичния факултет към  университета “Мартин Лутер”, гр. Хале, Германия. От 1992 г. живее и работи като стоматолог в гр. Варна.

Автор е на детските книжки: “Приказка за старото море и мъдрата гора или какво забравиха хората” (ИК “
Стено”, 2002); “Уроците на Урзи” (Изд. “Оцосур” 2003); “Приказка за Еколина или изкуството да бъдеш фея” (ИК “Стено”, 2003).

Пътетърсача Зунк и възкресението на потъналия град

Приятелю незнаен! Жадуваш ли за приключения и пътешествие към неизвестното?

Добре дошъл в свят приказен, красив и странен, населен с дракони и всякакви чудати твари, опасен и зъбат – Света на Зунк! (Твой верен спътник и водач ще стане не кой да е, а младият и непокорен дракон Зунк. Пътетърсача Зунк! (Наричан тъй, защото, без и сам да осъзнава, се впуска храбро в търсене на Пътя – неповторимия и личен път в живота – пътуване към другите и дирене на себе си самия.)

Зунк хитро е въвлечен от учителя си Кронк (и от младежкия си огнен нрав) в опасно и съдбовно начинание. Нечакан удар ги отпраща към Мавàра; свещен и древен, Обсидиановият град на драконите лежи пленен в замътените дълбини на вулканично езеро – злочесто потопен по време на последната война от умбрите (смразяващи ума създания на злото). А над Света на Зунк, изглежда, пак надвисва смъртоносната заплаха – зловеща мощ, забулена в невидимо коварство!

По Пътя Зунк ще изучава войнското изкуство Аждрасика, чието спорно име посветените от векове тълкуват като „Дух-меч”. Ще среща неочаквани приятелства и ще се люшка в бурята, наричана от мъдрите любов. Ще води битки срещу разнолики врагове. Ще бърза в дебрите на времето и ще прескача непредвидени капани, заложени от Портата на Неосъществените възможности. Ще побеждава и ще страда.

А как ще свърши всичко? Дори и Зунк не предполага, ала представяш ли си по-неземна скука от това – да знаеш всичко предварително! 

P.S. Където и да е сред Немислимия безкрай на Световете…
 

Ангел Г. Ангелов
Проза

Разказите на
Ангел Г.Ангелов наистина са необикновени и съответно изискват необикновен и по-проникновен прочит. Тяхната съпротива да разкрият съдържанието си с обичайния прав текст, провокира художествените сетива. Изреченията са конструирани от неочаквани метафори и умели преувеличения. Те са тихи и гръмки, груби и нежни, светли и тъмни, и все готови да пренесат на гърба на своите думи, натежалите от мъдрост послания на автора [...]

Смелият автор заслужава смели читатели. За да четеш прозата на Ангел Г. Ангелов трябва да се измъкнеш от комфорта, да си готов да приемеш едно ново житейско изпитание, което да ти каже особено важни неща за самия теб и ландшафта около теб, а и далеч, далеч по-надалеч. Възможно е да се изплашиш от изплъзването на светлината, която постепенно гасне. Може да те натъжи празнината, следствие от разминаването на очакване и случване, както да те ужаси Несъответствието, което е в основата на философските открития на автора [...]

Ходене по вода

Сборникът „Ходене по вода” е комплимент за своя читател. Освен забележителните си особености и внушителното си художествено ниво, той има съвсем естественото си желание, преди да си започнал да четеш, ако е възможно, да повдигнеш своя дух на пръсти, да изостриш всичките си възприятия и вдишаш много въздух, също както при скачане от трамплин в безкрайна вода, без водолазен костюм."

За една от предишните книги на Ангел Г. Ангелов българският писател
Георги Марковски беше написал: "...тази книга е само за отбрани читатели. Ценителите на сърцераздирателните мелодрами, евтините любовни историйки и порнографията, на криминалето и на всевъзможните шарлатании – с една дума, на така наречената масова литература – просто няма защо да посягат към тази книга..." Може би подобни думи би трябвало да се кажат и за книгата, която ти, уважаеми Читателю, току-що взе в любопитните си ръце. Отвори я, въоръжи се с интелектуална издръжливост и кураж, прочети я. Може би не ще останеш очарован, може би ще ти загорчи от истините, сред които живеят героите на автора, може би ще почувстваш безкрайната безнадеждност на Битието, но, сигурни сме, ще се почувстваш и радостен, че си се докоснал до един друг начин на писане, до образи-модели, до обобщения, които не се срещат всеки ден сред всякаквите литературни простори...

Една друга литература те очаква между кориците на тази книга. Докосни се до нея, опознай я...


Красимир Симеонов
Поезия

Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва българска филология в ШУ "Епископ Константин Преславски". Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Автор е на стихосбирките "Видове" (2003; II доп. изд. - 2003), "Кожа" (2004; II доп. изд. - 2004), "Езерни очи" (2005; 2006) и "Стоях и слушах (стари и нови неща)" (2005; 2006). Негови творби са превеждани на руски, английски, полски, гръцки, френски, сръбски, словенски и турски.

Нищо повече

Ние сме програмирани за обикновения свят, за пазара на всекидневния живот. Ето защо поетичната книга “Нищо повече” изглежда много различна. Защото тя е предизвикателство. Защото в нея трябва да разчетем легендата за съкровището на света и да разберем човека, който “чака доволен потопът да го отнесе”. Стиховете провокират и събуждат многопосочни асоциации. Тази книга е една от малкото в съвременната българска поезия, която успява да ни покаже самовглъбението на един поет и заедно с това да ни научи как да се вглеждаме навътре в нас; да държи очите ни отворени за външното и в същото време да ни тласка в обратна посока; да ни потапя в същината – до самата вътрешна сърцевина - и там с изненада да открием, че “Целите отвътре сме божествени” и че “душите ни виждат тайната/ преди рождението”.


Атанас Липчев - IN MEMORIAM

Атанас Липчев е роден през 1951 година в град Варна. Завършил е българска филология в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". Пише и публикува свои разкази в периодичния печат през 80-те години. Тогава издава и първата си книга "Вълча любов" (1986) - сборник с разкази и новели. След това, почти 15 години, не написва нито ред. Занимава се с доста неща, включително професионален риболов, само не и с литература. През ноември 2004 г. издава втората си книга - романа "Тежки пари", а в самия край на 2005 г. романа "Тихият бял Дунав" (2005; 2007). Следват романите "Крадци" (2008), "Фустанела" (2009) и "Пътят към зимата" (2009). Умира във Варна на 06.02.2010 г.

mailer daemon или другият бряг на реката

"Подобно на Димитър Димов и Липчев има афинитет към убедително и непосредствено разкриване психиката и манталитета на персонажи от друг етнос - араби, гърци, турци, арменци, евреи, руснаци, украинци, сърби, албанци, поляци, ирландци, немци. Това е поредното доказателство за самочувствието му на гражданин на Европа и културното й многообразие и за възможността да еспонира убедително нетипични образи, което ме кара да мисля, перифразирайки Емилиян Станев, че и той, подобно на Димитър Димов, е потомък на кръстоносци. Сега съм в напрегнато очакване на последния му роман "Другият край на реката" (2010). След като го прочета, ще си кажа мнението и за него, но знам, че Липчев просто не може да ме разочарова."• На 07.08.2010 от 20.00 до 21.00 часа Варненското издателство „Бутик Консулт” представя Колекция „Бюрократ”
 
„Колекция „Бюрократ” на издателство „Бутик Консулт” е създадена с цел да Ви преведе лесно по все още трънливия път, който човекът, започващ бизнес в България, трябва да извърви. Вече четвърт век бизнесът в България се сблъсква с негативите (пречките), които ежедневно ни създават БЮРОКРАТИТЕ у нас.

Откакто интернет еволюцията навлезе, нещата започнаха да се улесняват, но за нещастие има много детайли, за които никой не ни информира, не сме подготвени за тях и когато се наложи да стартираме определена процедура, ние изпадаме в безтегловно положение, от което, за нещастие, досега излизахме или заплащайки солидни суми, или губейки безценно време.”

Издателство ще има грижата периодично да поднася конкретни административни теми, заедно с разработени готови типови договори, молби и заявления, с които да направим хората самостоятелно способни и добре информирани за процедурите, които трябва да изминат, когато: Регистрират фирма; Купуват или продават имот; Променят предназначението на вече закупен имот; Изготвят архитектурен проект, преди започване на строителството; Узаконяват вече построен имот; Кандидатстват по различни видове Европейски програми с цел финансиране; Регистрират търговска марка.

Колекция „Бюрократ” се отличава от останалите издания с това, че всички типови договори, молби и заявления са изготвени, пригодени за конкретни случаи.

Автор: Силва Папазян, Организационен секретар на АБК
03.08.2010 г. 18:31
Посетено: 2229
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10525-aleya-na-knigata-varna-2010