Празници / фестивали

Джаз фест Варна - трета вечер

Перкусионен проект слага финалната точка на Варна джаз

Джаз фест Варна - трета вечер
Стоян Янкулов


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 август завършва ХІХ издание на международния джаз фестивал Варненско лято 2010. В английския двор на Археологическия музей меломаните ще слушат импровизациите на две триа - на бразилското трио на Дино Рангел и на българския Percussion Impact Project.

Китаристът Дино Рангел е популярен с участието си в сборния албум "Jazz from Brazil" от 2001, разпространяван в Япония, Европа и САЩ и номиниран за „Грами” като най-добър латино джаз албум. Сега Дино идва във Варна заедно с Марчо Бахиа – ударни и Мазино Вентура – бас.

Percussion Impact Project
е създаден в началото на 2010 по идея на Христо Йоцов. Виртуозното и разнообразно използване на ударните инструменти е във фокуса на този динамичен и атрактивен проект, като това в никакъв случай не е самоцелно, а е вплетено в оригинални композиции с много енергия. Пиесите са основно на Христо и Стоян и естествено, изваждат на преден план перкусионните инструменти в пълния им блясък. Проектът е замислен заедно с напуснали ни този месец Румен Тосков, а сега мястото му на пианото заема Георги Кукошаров. Джаз форумът ще почете обичания пианист Румен Тосков и с този концерт.

Накрая на сцената на фестивала по традиция за джем сешън ще излязат всички участници заедно със създателя на Варна джаз саксофониста Анатолий Вапиров.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ
 
Дино Рангел трио
 
Дино Рангел - китара
Марчо Бахиа - ударни
Мазино Вентура - бас

Дино Рангел учи при Серджо Беневенуто и Ян Гест и скоро след това заминава за Ню Йорк, където свири с бразилски групи и усъвършенства изпълнителското си майсторство при джаз китаристи. През 1991 година се завръща в Бразилия и през 1998 излиза дебютният му албум "Café". Дино Ранджел свири в различни формации заедно с Марчо Бахиа, Мазино Вентура, Маркос Нимрихтер и Зе Кануто. Води също и уъркшопове по китара на фестивали в Бразилия.
 
Марчо Бахиа (1958, Рио де Жанейро) започва да свири на барабани на 13-годишна възраст. През 1974 е началото на неговото обучение при Серджо Мурио. През 1976 е приет в Escola de Música Villa Lobos със специалност "Перкусии". През 1981 се присъединява като перкусионист към известния ансамбъл на Хермето Паскуал, където развива своите идеи и разширява творческите си хоризонти. Свири и с американския вибрафонист Дейвид Фрийдман на първата Панамериканска среща на перкусионистите в Сао Пауло 1998. През 2000 е поканен да води курсове по съвременни бразилски перкусии в Музикалния университет в Монтевидео, Уругвай. Освен участието си в ансамбъла на Хермето Паскуал Марчо Бахиа концертира и осъществява записи с много известни имена на бразилската музикална сцена – Хамилтън де Холанда, Дино Ранджел, Данило Кейми, Роберто Менескал, Ванда Са, Маркос Вале, Мария Бетания, Карлос Лира и други.
 
Мазино Вентура е известен както със своите записи, така и с концертите на живо с музиканти от различни стилове като Иван Линс, Пауло Моура, Мартино да Вила, Антонио Адолфо, Бет Карвало, Емилио Сантяго, Садао Ватанабе и други. Участва в копродукцията на Mãos на Иван Линс, който става златен албум за 1986. От 70-те години на ХХ век работи в аудио рекламата и през 1995 печели наградата Colunistas. Свири в групата "Sucata de Luxo". Заедно с композитора Маркос Вале осъществява турнета в Бразилия, Европа и Азия.

 
Percussion Impact Project

Христо Йоцов - барабани, миди вибрафон
Стоян Янкулов - барабани, октапад, тъпан, сикуенсинг
Милен Кукошаров - клавишни

Христо Йоцов завършва музикално училище и академия в класа на проф. Добри Палиев. От 1982 свири с различни джаз групи в България и Европа. С "Акустична версия" печели двете най-престижни европейски награди за джаз - Белгия, 1985 и Германия, 1986. Носител е на наградите "Златно перо" (1998) на Класик FM и "Кристална лира" (1999).

Стоян Янкулов започва уроци по пиано на 8-годишна възраст. По същото време проявява интерес и към ударните инструменти. Завършва музикално училище, а след това и Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" в София със специалност "Ударни инструменти". Янкулов свири с рок и джаз групи, с фолклорни ансамбли и с джаз рок и фюжън групи. Работи като барабанист в Бигбенда на Българското национално радио. Гостува на фолклорни и джаз фестивали в България, Финландия, Белгия, Германия, Холандия, Франция, Турция, САЩ, Македония. Участва в проекти на Теодосий Спасов, Милчо Левиев, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Иво Папазов, Петър Ралчев, Анатолий Вапиров и с Боби Макферин, Окей Темиз, Корнел Хорват, Карло Рицо, Енвер Измаилов, както и в записи на джаз, поп и етно музика.  

Милен Кукошаров е роден през 1978 в Пловдив. Завършил е Музикалното училище в града, специалност "Пиано". Познат е от група "КАФФЕ", свири и в група "Infinity". Участвал е в записите на Стефан Вълдобрев, Теодосий Спасов и др.


. Джаз форумът се организира от Община Варна и се провежда с подкрепата на „Societe Generale Експресбанк” и ТЕЦ Варна.

Началото на концерта е в 20.30 ч.
Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
01.08.2010 г. 15:06
Посетено:
1855
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10522-dzhaz-fest-varna-treta-vecher