Празници / фестивали

Трето издание на Международния видео арт фестивал "Видеохолика", Варна 2010

Поддържай илюзията жива

Трето издание на Международния видео арт фестивал "Видеохолика", Варна 2010
На сн.: Андерс Веберг, Швеция – За възпалени очи, 2006, 02:17


◊ СЪБИТИЕТО

Между 10 и 18 август 2010 във Варна ще се състои третото издание на Международния видео арт фестивал "Видеохолика", като част от съпътстващите събития на Международното биенале за визуални изкуства "Август в изкуството".

В продължение на 9 дни ВИДЕОХОЛИКА 2010 ще "Поддържа илюзията жива" с богата програма от видеопрожекции и презентации, представящи разностранни концепции и интерпретации на илюзията като феномен, изследван и разкрит с похватите на видеоизкуството.


◊ ПРОГРАМАТА

Основната програмата на ВИДЕОХОЛИКА 2010, която включва над 150 видео арт произведения (избрани от над 500), част от които тематично обособени в селекциите "Източна Азия", "Танц" и "БГ", ще бъде представена в поредица от вечерни прожекции в открити пространства, сред които са вътрешният двор на Археологически музей - Варна, задният двор на Варненски куклен театър, сцена Раковина (Морска градина) и Музикално кафе LOOK.

Международно жури в състав Веселина Сариева (културен активист, България), Диню Ли (художник, Великобритания / Китай), Антони Бенуорт (художник, Швейцария) и Йово Панчев (куратор и артист, България) ще дебютира във фестивала като избере представителната селекция на ВИДЕОХОЛИКА 2010.   

Паралелно с вечерните прожекции на ВИДЕОХОЛИКА 2010 в зала Конферентна на Варненската обсерватория ще се провеждат дневни презентации и прожекции. Колекция от единични минималистични неми видеа с продължителност до 30 секунди, с елементи на документалност, отразяващи кратките визуални въздействия на ежедневното обкръжение и атмосфера, красотата на мига и движението, в конструкцията на проекта "Темпография" (Tempography), ще бъде представена от швейцарския художник Антони Бенуорт. В изследване на процеса на самоопределяне (самопредставяне) чрез средствата на видеото като медия, дванадесет млади или утвърдени художници от различни културни и географски области от източна и централна Европа, поставят въпроса за връзката им с изкуството в кураторския проект на Анна Алкема (Франция), Камий Ланглоа (Франция), Емил Урумов (България, Франция) - "Projection". Смесвайки улавящо-окото експериментално аудиовизуално-електронно изкуство с динамичните ритми в стил IDM, дуото Кера Нейджъл и Андре Аспелмайер – "incite" (Хамбург, Германия), ще се слее клубният и арт свят, създавайки силно преживяване за ушите и очите в клуб "Комикс" - Варна. Останалата част от програмата на ВИДЕОХОЛИКА 2010 включва представянията на филмите "Тройка" и "В роля" на международна арт група "Authentic Boys" (Холандия, Швейцария и Германия), KIMUAK селекция от баски късометражни филми (Сан Себастиан, Испания), художника Диню Ли (Китай / Великобритания) и от българска страна – Фондация "Отворени изкуства", Пловдив.

Входът за всички мероприятия ще бъде свободен.


• ВИДЕОХОЛИКА 2010 се организира от Сдружение "Видеохолика" (Варна) с подкрепата на Община Варна, Фондация "Прохелвеция" (Цюрих, Швейцария), Швейцарското посолство в България, Община Хамбург (Германия), Фондация "Август в изкуството" (Варна), Студио за графичен дизайн "Сталкер" (Варна), Археологически музей (Варна), Куклен театър (Варна), Обсерватория и планетариум (Варна), Музикално кафе LOOK (Варна) и Артин Вижън (Варна).

За повече информация: http://www.videoholica.org

Автор:
Павлина Младенова
Публикация:
31.07.2010 г. 14:30
Посетено:
1697
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10519-treto-izdanie-na-mezhdunarodniya-video-art-festival-videoholika-varna-2010