Празници / фестивали

Джаз фест Варна - втора вечер

Датско-шведски квартет и дуо с корени в Одеса във втория ден на Джаз феста

Джаз фест Варна - втора вечер
Jens Winther European Quartet


◊ СЪБИТИЕТО

На 31 юли, във втората вечер на ХІХ издание на международния джаз фестивал Варненско лято 2010, в Археологическия музей във Варна ще излязат музиканти, които идват от четири страни.

Първият концерт е на дуото Прозоров – Неселовский. Саксофонистът Андрей Прозоров пристига от Австрия, а пианистът Вадим Неселовский – от САЩ. Но корените и на двамата са в Одеса. Те се познават още от Музикалното училище в Одеса. След това пътищата им се разделят – Вадим заминава САЩ, а Андрей се озовава във Виена. Техните общи корени обаче събират отново двамата музиканти десет години по-късно в дуо „Одеса”. Дебютният запис на дуото, издаден от австрийския лейбъл "Cracked Anegg", завладява с лиричните си мелодии, разнообразието от богати ритми, великолепното изпълнение и саунда на Прозоров.

Вторият концерт е на датско-шведския „European” квартет на Йенс Уинтър. Тромпетистът Йенс Уинтър и неговият син Карл Уинтър – пианист са от Дания, шведското участие е на Даниел Франк – контрабас и Деян Терзич – ударни. Терзич е роден в Баня Лука, но от дете живее в Германия.

Джаз форумът се организира от Община Варна и се провежда с подкрепата на „Societe Generale Експресбанк” и ТЕЦ Варна.

Началото на концерта е в 20.30 ч.


◊ МУЗИКАНТИТЕ

Музикантите във втората вечер на фестивала – 31.07.:

Дуо Прозоров / Неселовский
 

Андрей Прозоров - саксофон
Вадим Неселовский - пиано

Андрей Прозоров е роден в Одеса през 1975. Още като студент често свири на кораба "Максим Горки" и по време на едно от пътуванията си среща пианиста Руди Вилфер, с когото заминава за Виена през 2001. Усъвършенства изпълнителското си майсторство при Волфганг Пушинг, Фатима Спар и Freedom Fries. Участва в различни джаз проекти на виенска сцена, свири с Анатолий Вапиров, Джо Завинул, Волфганг Пушинг, Алегре Кориа Джон Сас и други.
 
Вадим Неселовский израства в Одеса. Той е най-младият студент, приет в известната Одеска консерватория. Едва 17-годишен заминава за Дортмунд, Германия, където бързо започва кариерата си на местната джаз сцена с участия на много прояви, сред които Dusseldorf Jazz Rally и Leipzig Jazz Days. След няколко години решава да се премести в САЩ, за да продължи обучението си в Berklee College of Music. Там е открит от Гари Бъртън, с когото от 2004 година осъществяват много турнета по цял свят. Вадим свири също и с Джордж Бенсън, Карин Алисън, Чака Хан, Дий Дий Бриджуотър, Теранс Бланшар, Никълъс Пейтън...


Jens Winther European Quartet

Йенс Уинтър (Jens Winther) - тромпет
Карл Уинтър (Carl Winther) - пиано
Даниел Франк (Daniel Frank) - контрабас
Деян Терзич (Dejan Terzic) - ударни

Йенс Уинтър (тромпет) е роден в Дания през 1960 и започва да учи тромпет на 10-годишна възраст. През 1978 започва професионалната си кариера в сферата на джаза като изпълнител на свободна практика. През 1982 е назначен за соло тромпетист в Биг бенда на Датското радио. През 1989 напуска Биг бенда и заминава в Ню Йорк, където е поканен да се включи в 2-годишен уъркшоп, воден от Боб Брукмайер. Работи като професионален изпълнител в Ню Йорк с различни групи и музиканти, между които Тошико Акиоши Бенд, Кени Барон, Макс Роуч, Георг Мраз. От 1991 се изявява като композитор, соло тромпетист и ръководител на Jens Winther Group. През годините е осъществил турнета с големи музиканти като Джо Хендерсън, Карла Блей, Стийв Суолоу, Боб Брукмайер, Тад Джоунс, Ал Фостър и Джордж Гранц. Има шанса да свири и с Майлс Дейвис (албума Aura), Абдула Ибрахим, Хермето Паскоал, Дизи Гилеспи.

Карл Уинтър (пиано) е роден през 1984 и започва да свири на пиано на 16-годишна възраст. Учи в Danish Rhythmic Music Conservatory. Спечелил вече признание сред топ изпълнителите, Карл участва в проекти на такива известни музиканти като Томас Франк, Фредерик Кронквиц, Роберт Нордмарк, Йеспер Бодилсен, Елиел Ласло, Хуго Расмусен, Йепе Грам и Йонас Вестергерд.

Даниел Франк (контрабас) е роден и израснал в южната част на Швеция, а през 1997 решава да се премести за постоянно в Копенхаген. Там от 1997 до 2001 учи в Rhythmic Conservatory. В момента свири като sideman с Карстен Дал, Бен Бесяков, Якоб Фишер. Ръководи и свой собствен квинтет с пианиста Хевард Виик, саксофониста Якоб Денисен, барабаниста Андерс Могенсен и тромпетиста Андерс Бергкранц. През 2008 излиза дебютният му компактдиск.

Деян Терзич (ударни) е сред малцината млади музиканти, живеещи в Германия, чието присъствие на джаз сцената се почувства осезаемо през последното десетилетие. Деян е роден в Баня Лука, бивша Югославия. Семейството му заминава за Германия, когато Деян е на 3 години. Там той започва да свири на пиано още 6-годишен, а с барабаните се захваща на 12 и свири първо в рок и фънк групи. Навлизането му в джаза става през задната врата. През лятото на 1991 посещава Джаз центъра във Върмонт, ръководен от легендарния унгарски китарист Атила Золер. През 2007 прави записи с пианиста Анке Хелфрих с участието на Рой Харгроув – тромпет. През 2008 свири с триото на Анке Хелфрих за неговия нов компактдиск, издаден от ENJA records. През годините концертира и осъществява записи с Лий Кониц, Боб Берг, Жорж Гарзон, Рой Харгроув, Енрико Рава, Франко Амбросети, Том Харел, Джери Бергонзи, Джеймс Муди, Доменик Пифарели, Мишел Годар.

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
31.07.2010 г. 13:42
Посетено:
1596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10517-dzhaz-fest-varna-vtora-vecher