Празници / фестивали

ХІХ международен джаз фестивал Варненско лято 2010

За пръв път ще гостуват формации от Естония, Дания и Бразилия

ХІХ международен джаз фестивал Варненско лято 2010
Стоян Янкулов


◊ СЪБИТИЕТО

От 30 юли до 1 август Археологическия музей на Варна става територия на джаза. ХІХ издание на международния джаз фестивал Варненско лято 2010 ще срещне почитателите на свободния звук с музиканти от Франция, Естония, Австрия, САЩ, Дания, Швеция, Бразилия и България.

Джаз форумът се организира от Община Варна и се провежда с подкрепата на „Societe Generale Експресбанк” и ТЕЦ Варна.


◊ В ПРОГРАМАТА

Фестивала ще открият тромбонистът Георги Корназов и неговият квартет – Емануел Коджа от Франция - китара, Росен Захариев - тромпет и Стоян Янкулов - ударни.

Създателят на фестивала, саксофонистът и композитор Анатолий Вапиров, е поканил тази година формации от три нови за форума страни. За пръв път на сцената в морския град ще се качат представители на Естония, Дания и Бразилия.

От Естония идват с типичен северен звук саксофонистът Вили Веске с неговото „NordicSounds” трио, в което влизат още Тиит Калусте – китара и
Тааво Ремел – контрабас. Те ще излязат пред варненската публика в края на първата вечер.

Датското участие е в датско-шведския „European” квартет на Йенс Винтер, а Дино Рангел трио е бразилският проект. „Това са музиканти, които не се ограничават в рамките на един стил и които ще добавят нови акценти към разнообразието във фестивала” – казва Вапиров.

Във Варна ще бъде и Андрей Прозоров – саксофон, в дуо с Вадим Неселовски – пиано. И двамата са родени в Одеса и от дълги години пътищата им се пресичат с Анатолий Вапиров. Сега идват от Австрия и САЩ.

Последният концерт ще бъде на Percussion Impact Project на барабанистите Христо Йоцов и Стоян Янкулов, в който трябваше да участва и починалият преди броени дни джаз пианист Румен Тосков. Неговото място в проекта ще заеме Георги Кукошаров.

В съпътстващата си програма фестивалът отбелязва една година от смъртта на художника и барабаниста Едмонд Демирджиян. Димитър Трайчев – автор на визуалната концепция на феста от самото му създаване, е почел Еди с включването на фрагменти от негови картини във визията и каталога на тазгодишното издание. В музея „Георги Велчев” може да се види изложба от творби на Демирджиян.

Новите джаз светци - „The new Saints” на Димитър Трайчев и Мария Зафиркова ще застанат пред своите зрители на 30 юли от 19 часа в Галерия 8. А мащабните постери на Христо Алексиев отново ще променят средата в английския двор на Археологическия музей.

Началото на концертите е в 20.30 ч.


◊ МУЗИКАНТИТЕ

Музикантите в концерта на 30.07.
 
Георги Корназов квартет

Георги Корназов тромбон
Емануел Коджа китара
Росен Захариев тромпет 
Стоян Янкулов ударни

Георги Корназов (тромбон) е роден е на 30 септември 1971 в Севлиево, България. Към класическото си образование в музикалното училище "Любомир Пипков" и Националната музикална академия "Панчо Владигеров" – София, прибавя клас по джаз и импровизация в Националната академия за музика и танци в Париж. Там работи с Франсоа Жано, Жан-Франсоа Жени Кларк, Ерве Селан и Франсоа Теберж. През 1996 спечелва награда за най-добър солист на Джазовия трамплин в Авиньон, под президентството на Даниел Юмер. Свири с френско-германския джазов оркестър, дирижиран от Алберт Мангелсдорф и Жан-Реми Гедон. През 1998 се дипломира със златен медал в Националната академия в Париж. Същата година спечелва трета награда като солист и втора награда за група със секстета на Жофруа Тамизие на националния джазов конкурс La Défense.

През 1999 създава свой квинтет със Стефан Гийом (саксофон, кларинет), Емануел Коджа (китара), Тома Гримонпре (барабани) и Антонио Ликузати (контрабас), с които спечелва трета награда за група на Националния джазов конкурс La Défense. През 2001 записва своя първи албум с авторска музика - "Старо време" и с OLH Аkustik се включва във втория албум на Жофруа Тамизие с участието на Кени Уилър. През 2005 е поканен като постоянен член във Виена арт оркестра, дирижиран от Матиас Рюг. През 2007 е поканен от НДР Биг бенд, Хамбург.


NordicSounds трио

Вили Веске саксофони
Тиит Калусте китара
Тааво Ремел контрабас

Вили Веске (саксофон) и Тиит Калусте (акордеон, китара) от Естония навлизат в джазовата и фолклорна музика чрез оригинални композиции и импровизации. Идеята за Sounds of the Nordic Islands (Звуци от Северните острови) води началото си от средата на 90-те, когато Вилу Вески и Тиит Калусте изпълняват на една изложба в Париж музика, свързана с техните национални корени. До този момент и двамата музиканти са следвали американския джаз, но след това нещата се променят за тях.

През 1977 те посещават Фаройските острови и величествената северна природа ги вдъхновява да обиколят Северните острови и да напишат нещо различно, нещо свое. Така се ражда Sounds of the Nordic Islands. През 1998 дуото издава свой компактдиск. Тъй като първият им албум се посреща с успех, Естонското радио подкрепя и техния втори албум през 1999. Няколко години по-късно Sounds of The Nordic Islands, vol. 2 продължава идеята, съчетавайки музикален материал от Северните острови и съвременен джаз. При тази втора експедиция към тях се присъединяват Брайън Мелвин (перкусии) и Тааво Ремел (контрабас), които създават саунд, напълно освободен от национална специфика. Музикалният език на NordicSounds, свеж и индивидуален, днес е запазена марка на Вили и Тиит.

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
29.07.2010 г. 22:47
Посетено:
2263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10513-h-h-mezhdunaroden-dzhaz-festival-varnensko-lyato-2010