Празници / фестивали

Културни празници „Мистериите на Хухла”

За първи път връчват статуетка „Почетен селянин”

Културни празници „Мистериите на Хухла”


◊ СЪБИТИЕТО

Цървул, с дупка на петата, в който се побира земното кълбо! Надали може да се намери по-точен визуален израз на наградата „Почетен селянин”. Такова отличие се дава за първи път в България и връчването му ще е на 17 юли, по време на културните празници „Мистериите на Хухла”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА И НАГРАДАТА

„Чрез тази награда искаме да „изчистим” всичкия негативизъм от думата „селянин”, казва Иван Бунков. Издателят на „Нов живот”, най-тиражния всекидневник в Източните Родопи, е инициатор и организатор на „Мистериите”, които от родова среща (първата през 1983 г.) прераснаха до културен фест, събиращ всяко лято за една вечер родния арт елит в ивайловградското село Хухла. „Повечето велики българи са тръгнали от село, но винаги са се връщали при корените си с продупчени от ходенето по широкия свят цървули”, убеден е големият родолюбец. Идеята за статуетката е на Иван Бунков, а великолепното творение е дело на кърджалийския скулптор Емил Пенчев.

Кой ще бъде първият носител на званието „Почетен селянин”, ще разберат изкачилите Илинденя в юлската съботна вечер. Не случайно точно тук, на прочутия връх Свети Илия над глобалното село Хухла се провеждат „Мистериите”. Тук от 12-ти век преди Христа е било място на голямо тракийско светилище. Намерени са много скулптури и каменни стели с образите на бог Дионисий, на Тракийския конник, с жертвоприношение на Митра, глава на Асклепий. Недалеч от върха е калето на Хухла, на което текат поредните международни археологически разкопки, доказали недвусмислено, че там е бил средновековният замък „Родостица”, в който е отсядал Калоян при битките си с латините край Одрин. На върха преди две години бе възстановен и доизграден внушителен параклис - „Св. Пророк Илия”, а миналата година бе построен от мраморен камък селски амфитеатър. Оттук погледът се зарейва към Българско, Гръцко и Турско. Над тези три земи на 17 юли ще извиси мощен глас първият талант на България Богдана Петрова. Момичето от Пловдив, което разплака цялата страна с невероятните си певчески данни, за първи път ще се срещне с родата на баба си Султана, която е от Хухла. Наследници на тукашни фамилии са и музикантите, някои от тях известни и в Европа - Атанас Георгиев (контрабас), Десислава Карамфилова (цигулка), Златина Георгиева (флейта). Обединени в трио „Хухла” те ще изнесат концерт на водопада–светилище. При корените си ще се върне със специално създаден за селото танц и Маргарита Будинова, хореографка и танцьорка, участвала във ВИП данс, сестра на певицата Петя Павлова.

В прочутото село е и родният дом на един от най-големите ни живи поети Ивайло Балабанов. В навечерието на „Мистериите на Хухла” излиза сборникът с негови стихове „Небесен гурбетчия”, чийто съставител и редактор е Иван Бунков. Премиерата ще бъде на връх „Свети Илия” вечерта на 17 юли в разгара на празниците „Мистериите на Хухла”. В тайнството ще участва побратимката на Балабана поетесата Елка Няголова и писателят Владимир Янев.

Преди да получат духовна наслада от организираната артпрограма на върха, гости и участници ще се впуснат в гастрономическа вакханалия в селския хоремаг, носещ задължаващото име „Центърът на Вселената”. Явно го оправдава, защото той ще е арена на първата международна кулинарна изложба-базар „Традиции без граници” с българска, гръцка и турска кухни. При така отворените широко уста, гърла, души и сърца от 3 народа и българо-гръцките власти реагираха с отваряне на границата. На 17 юли вдигат бариерата на строящия се ГКПП Ивайловград – Кипринос от сутринта до 24 часа, за да могат и гърците да участват в нашите Мистерии. Преминаването е само с лична карта.

Вече е готов и сайтът www.huhla.net, в който ще научите за историята, археологията, потомците на Хухла или както създателят на сайта Иван Бунков споделя: "С множество гледни точки търпимо и търпеливо ще градим виртуалното ни село, ако искаме никога то да не загине!". Явно, този забравен от Бога райски кът все още не е забравен от хората – родолюбци!
Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
15.07.2010 г. 13:07
Посетено:
2893
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10461-kulturni-praznitsi-misteriite-na-huhla