Празници / фестивали

Откриха "In the Palace" в Балчик

Фестивалът отиде в града, но градът не отиде на фестивала

Откриха "In the Palace" в Балчик


◊ СЪБИТИЕТО

В късната и прохладна съботна вечер вчера бе открит Осмият фестивал за късометражно кино "In the Palace", който се провежда в град Балчик.

"In the Palace" стартира с церемония в читалището на град Балчик “Паисий Хилендарски”. С това фестивалът отново се завърна в сърцето на града, където тази година ще бъдат повечето от събитията от филмовата и музикалната програма.

Сред първите гости на осмото издание на фестивала за късометражно кино бяха световноизвестният руски  оператор Сергей Астахов, Бари Хенсън – един от най-успешните продуценти и настоящ преподавател във Великобритания и Лоренциу Дамян – румънски професор в областта на киното, преподавател на режисьорите от румънската нова вълна.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов откри  официалната част от церемонията, споделяйки че фестивалът "In the Palace" превръща града в център на новото кино от Европа и в център на безкраен купон в рамките на една седмица. За него откриването всяка година на фестивала е приоритет, защото това е ежегодно ново начало за културния сезон на града.

Специален гост на откриването бе Хосе Луиз Диез -  консул на Посолството на Испания  у нас. Развълнуван от присъствието си на сцената в Балчик той сподели:

„Като институция, която подкрепя и промотира испанската култура в България, ние винаги сме много щастливи да покажем и споделим с вас творбите на режисьори, които не са непременно комерсиални, но имат голяма стойност. Годишно в Испания се произвеждат повече от 200 късометражни филма, чиято цел е да развиват креативността и мисленето в киното. Затова решихме, че най-доброто място тези филми да бъдат видяни в България е точно тук.”

Директорът на фестивала "In the Palace" – Цанко Василев разказа за развитието на фестивала през годините и сподели, че тазгодишното издание е най-амбициозното до момента.


◊ В ДВОРЕЦА / В ГРАДА

И въпреки че фестивалната сцена тази година е на централния градски площад, местните жители не проявиха голям интерес към събитието. С настъпването на нощта на сцената излязоха музикантите от Котарашки лайв бенд, които смесват по особено завладяващ начин китари и кларинет. Музиката от сцената се чуваше из целия център на Балчик, но повечето от танцуващите на площада бяха гости на фестивала - режисьори, журналисти, участници в уъркшопове.

Фестивалът "В Двореца" отиде в града, но градът не отиде на фестивала. "В Двореца" е само обучителната програма. Плажът под Двореца и самата ботаническа градина тази година няма да станат свидетели на веселата компания на кинаджиите от цял свят. На плажа няма да има сцена. Няма да се правят концерти на пясъка. Дано поне в следващите дни жителите на Балчик се престрашат да се включат по-усилено в случването на филмовия празник.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
20.06.2010 г. 14:42
Етикети:
Посетено:
1576
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10321-otkriha-in-the-palace-v-balchik