Празници / фестивали

Малките филми вече плават към Балчик

Целият град се готви за откриването на фестивала In the Palace на 19 юни

Малките филми вече плават към Балчик
Фестивалът в Балчик през 2009 г.


◊ ЕДИНСТВО, ТВОРЧЕСТВО, КРАСОТА... И МНОГО РАБОТА

Балчик е малък, бял, скалист, крайморски град. От 19 до 26 юни обаче Балчик ще грее в ярко червено, жълто и зелено – основните цветове на филмовия и музикален фестивал In the Palace. Това са и цветовете на конструкциите на сцената, филмовия магазин, павилионите и зоните за срещи.

По ентусиазма на местните жители може да се заключи, че фестивалният „светофар” е на зелена вълна. От няколко  дни в центъра на Балчик се изграждат  съоръженията за провеждането на всички събития от програмата на In the Palace. В последните приготовления се включват и много хора от града в очакване на 19 юни. Откриването ще се случи на площада пред Общината в Балчик и ще събере публиката с първите международни гости на In the Palace.

Най-нетърпеливи  по повод пристигането си в Балчик се оказаха Бари Хенсън и Яел Ейлат, едни от големите приятели на фестивала, посетили общо 4 негови издания.

Продуцентът Бари Хенсън - движеща сила в британската телевизионна и филмова от индустрия вече 30 години, разказа, че фестивалът In the Palace е едно от най-смислените събития в календара му:

„Събирам толкова различни гледни точки към киното в срещите ми с младите професионалисти, че се питам дали всичко, което съм учил, е имало смисъл. Тук наистина се случва създаването на филмов език, за който ще се говори след години. Може би най-хубавото на преживяването в Балчик е и емоцията и отдаването на младите хора, които за няколко минути създават творби. А в днешното време на ефекти и екшън в киното е много трудно да наречеш една лента – творба.”

В началото на 80-те филмът, който продуцира Бари Хенсън - „Дългият разпети петък”, е провъзгласен за най-добрия британски филм за всички времена.

Яел Ейлат е ръководител на департамент “Изкуство и нови медии“ в Колежа по изкуства и технологии в Тел Авив, Израел, а в последно време съсредоточава изследванията си върху теория на новите медии. Тя е откривател на важни имена във видео-арта  и киното на границата на различните изкуства.

„Фестивалът в Балчик е като жив организъм, реагира спрямо околния свят и възприема само ценното. За мен това е мислене извън стереотипите, снимане извън правилата, това е свободата в киното, а и в изкуството въобще. Дано младите кинаджии се замислят върху това колко малко свобода в изразяването имат хората днес. Може би затова и фестивалът е толкова значим, защото позволява това свободомислие. Да, съвсем честно, мога да кажа, че престоят ми в Балчик винаги надминава очакванията ми.”


◊ ПРИСЪСТВИЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО – ЕТО КАК

За да посетиш фестивала в Балчик, трябва да се акредитираш. Акредитацията дава достъп до програмите на Film Palace Fest и Music Palace Fest. Достъпът до
Film Palace Fest включва вход до всички прожекции на филми, също както и до тренировъчната програма Move It, която ще се води от известни професионалисти в производството на филми, разпространението и рекламата им, до Mark It и до Video It.

Достъпът до
Music Palace Fest е за Зеления сектор пред сцената.

Цени:
1 ден - 15 Euro (30 BGN)
2 дни - 25 Euro (50 BGN)
8 дни - 50 Euro (100 BGN)


• Повече информация:
http://www.inthepalace.com/bg/2010/in_the_palace/pass_and_accommodation
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
18.06.2010 г. 00:21
Посетено:
1423
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10301-malkite-filmi-veche-plavat-kam-balchik