Празници / фестивали

Qui Italia - Италия тук

7 дни италианска атмосфера в зеленото сърце на Cофия


◊ СЪБИТИЕТО

Qui Italia - Италия тук

17-23 юни 2010 г.

Достигнал до своето трето издание, фестивалът „Италия тук" е вече оценен и добре познат на софийската публика. Идеята да се даде възможност за среща между италианци и приятели на Италия, следвайки примера на традиционните народни празненства бе възнаградена със спонтанно и убедително одобрение, проправящо си път и утвърждаващо се в ежегодна среща, която желаем да обогатяваме все повече с нови предложения и атракции. 

В рамките на една седмица в София ще се почувства италианската атмосфера с нейното културно, артистично, музикално и кулинарно разнообразие. Фестивалът се реализира с подкрепата на Столична община.

Срещата е в приказния оазис на „Лятната естрада” в Борисовата градина.


◊ ПРОГРАМАТА

Четвъртък, 17 юни

. 20.30 ч. – Откриване с концерт на неаполитанската група „Интра Тера”.
    
Пътешествие из корените на Южна Италия и Средиземноморието. Музикално и танцово представление с традиционни народни песни и други произведения, написани от самите музиканти. Предадените емоции ще очароват зрителите, въвличайки ги в ритъма на дайрето и акордеона. 


Петък, 18 юни
   
. 18.00 ч. – Концерт на „Playtoy Orchestra”
    
Правенето на музика с детски играчки е едно колкото необичайно, толкова и гениално хрумване. Това е единственият оркестър в света, който свири изцяло на инструменти-играчки, принуждавайки големите класици да… се включат в играта. Музикантите идват от област Кампания, участвали са в телевизионни и радио предавания, а сега правят известна в цял свят тази забавна музика. 

. 21.00 ч. – Повторение на концерта на неаполитанската група „Интра Тера”.


Събота, 19 юни    

. 11.00 ч. – сутрин с „Cumbojuggle” - първото свободно цирково пространство  в България.
. 16.00 ч. – представление “Duo Pink” на Teatroviaggiante
Шоу по италиански на Едоардо Мирабела и Елизабета Кавана с танци, пантомима, кегли и велосипеди на едно колело. 

Голям розов сандък и една щастлива двойка в розово, която разказва по свой начин историята на сватбеното си пътешествие. Клоунски, жонгльорски и акробатични номера, както и изненадващи трикове ще съживят старото улично изкуство, което е запазило и до днес очарованието си за малки и големи.
 
. 19.00 ч. – Повторение на концерта на „Playtoy Orchestra”
. 22.00 ч. – Вечер с известен италиански DJ


Неделя, 20 юни

. 11.00 ч. – Laboratorio Circo (за всички възрасти) с „Compagnia Cumbonauta”
. 16.00 ч. – Повторение на представлението “Duo Pink” на „Teatroviaggiante”
. 18.00 ч. – Концерт на „Coro Malga Roma”
   
Това, което води „Хор Малга Рома” по света и из Италия, е желанието да запази и разпространи музикалното, историческо и културно наследство на военните алпийски песни, както и удоволствието от тяхното пеене. Предложените песни са предимно класически, които се пеят по планинските хижи, в почивките на някоя разходка или на някое военно учение. Известната страст към планината, която характеризира българите, ще намери съответствие в чувствата,  настроенията и спомените, пробудени от римските ни приятели.

. 20.00 ч. – Повторение на концерта на „Playtoy Orchestra”.


Понеделник, 21 юни

. 20.30 ч. – “Canta che ti passa” – караоке вечер с Фаусто Босини. 
    
Най-хубавите и известни песни за гласовите възможности на всеки. Достатъчно е само желанието за пеене. 


Вторник, 22 юни
   
. 20.00 ч. – Концерт на група 4 SOUND.

За четиримата младежи от Комо музиката е единствена и най-голяма страст - жажда за музикален опит, която определят като цел в живота. Започнали като любители през 2008 г., опитват от славата с участието си в „XFACTOR” – успешно предаване на телевизия RAI2. Четирите момчета са много сплотени и често, извън артистичните ангажименти на групата прекарват заедно вечери под знака на забавлението, което със сигурност ще предадат на връстниците си от София. 


Сряда, 23 юни

. 20.00 ч. – 4 SOUND и български приятели
    
Четиримата италиански певци ще се редуват на сцената, пеейки в дует с български младежи, които знаят италиански и имат опит на сцената в Италия 

. 22.00 ч. – Заключителна вечер с пиротехнически спектакъл

Заявявайки, че са алергични към сцената и към нейната неподвижност и че предпочитат да се движат и смесват с хората, „I Briganti della Majella” са фолклорна група, която разпространява музиката и народните песни на област Абруцо. Симпатични, непредсказуеми и неудържими ще ви бъде трудно да ги намерите, защото първо те ще открият вас! 


. По време на цялата проява ще работят павилиони с кулинарни специалитети и вина от различни области на Италия.

Вход свободен за всички зрители



 
Автор:
Мария Томова
Публикация:
16.06.2010 г. 23:19
Етикети:
Посетено:
1462
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10284-qui-italia-italiya-tuk