Празници / фестивали

ОФД – Варна партнира на "Опероса" 2010

Камерен състав с музиканти от ОФД – Варна е оркестърът на "Опероса" 2010

ОФД – Варна партнира на "Опероса" 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Международният фестивал "Опероса", основан през 2006 г. от Фондацията на оперната певица Катерине Хаатая, за четвърти път ще представи изкуството на операта от 25 до 28 юни 2010 г. в двореца „Евксиноград“.

Взискателната българска и чуждестранна аудитория отново ще се срещне с най-високите стандарти в продуцирането на оперното изкуство, които заедно с изявата на млади талантливи български и чуждестранни артисти, са основни точки в концепцията на фестивала.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Избраният спектакъл за тази година „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно е претърпял специална редакция, за да бъде представен на открито в естествена среда. Над постановката работи британски постановъчен екип с режисьор Мартин Лойд-Евънс. За пръв път оркестърът на "Опероса" е изграден изцяло от варненски музиканти, които ще свирят под диригентството на маестро Ералдо Салмиери. Ролята на Жулиета ще бъде поверена на изгряващите български оперни звезди Евгения Брайнова (в спектаклите на 26 и 27 юни) и Рада Тотева-Носикова (28 юни).

От 1597 г., когато прекрасната история на Ромео и Жулиета от Уилям Шекспир е публикувана за пръв път, двамата влюбени оживяват в огромен брой произведения на прочути творци в различни жанрове. Операта на Шарл Гуно е избрана сред колекция от музикални шедьоври, посветени на вечната двойка. Включен в репертоара на „Опероса Балканика“, спектакълът ще бъде показан и в Сърбия и Македония.

За патрон на събитието в България е поканен министърът на културата на България Вежди Рашидов.

Удоволствието от срещата с високото изкуство в двореца „Евксиноград”, сред прекрасната природа и великолепната гледка към Черно море в един от най-красивите български паркове, ще допълни, по време на 90-минутния антракт, изискан пикник. Приходите от спектаклите на "Опероса" ще бъдат дарени, според традицията, на деца, болни от рак.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.06.2010 г. 17:21
Етикети:
Посетено:
1206
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10267-ofd-varna-partnira-na-operosa-2010